Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή, Αυγούστου 10, 2008

Πώς έχασε η δύση τον Καύκασο




Anne Applebaum

Όποιος αμφιβάλει πως μπορεί σύντομα η ισλαμική τρομοκρατία να φαντάζει ως η τελευταία ανησυχία μας, θα άξιζε τον κόπο να έριχνε μια ματιά στην κάλυψη της τελετής έναρξης των ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου από το BBC.Στη μισή οθόνη έλαμπαν τα πυροτεχνήματα και χιλιάδες Κινέζοι με εξωτικά κοστούμια σχημάτιζαν περιστέρια, το σύμπαν κι ένα σωρό ακόμα πράγματα. Στην άλλη μισή, γκρι ρώσικα τανκς εισέβαλαν στη νότια Οσσετία, την εξεγερμένη επαρχία της Γεωργίας.

Η εικόνα ήταν καταπληκτική: δύο ανερχόμενες δυνάμεις του κόσμου μας έδειχναν τα δόντια τους.

Η διαφορά βέβαια είναι πως το ένα γεγονός προγραμματιζόταν εδώ και χρόνια, ενώ το άλλο, αν και μόνο απροσδόκητο δεν ήταν, δεν το περιμέναμε για αυτή την εβδομάδα.Αλλά κι αυτό ακόμα, κάτι συμβολίζει: ξέραμε εδώ και χρόνια πως θα ερχόταν η ώρα που νη Κίνα θα όρθωνε το ανάστημά της, το πράγμα ήταν σε κάποιο βαθμό αναμενόμενο. Εξάλλου οι Κινέζοι κατά κανόνα δεν αρέσκονται στους αιφνιδιασμούς και δε συνηθίζουν να προκαλούν κρίσεις.

Η Ρωσία από την άλλη είναι μια απρόβλεπτη δύναμη, που καθιστά πιο δύσκολη την αντίδραση στη Μόσχα. Για την ακρίβεια, η ρώσικη πολιτική έχει γίνει τόσο απόλυτα αδιαφανής που κανείς δεν ξέρει στ' αλήθεια γιατί αυτή η σύγκρουση, που ήταν χρόνια στην «κατάψυξη» κλιμακώθηκε έτσι ξαφνικά.Σύμφωνα με τους Ρώσους, χτες η Γεωργιανοί εισέβαλαν στη νότιο Οσσετία, με σκοπό να ειρηνεύσουν την αποσχισθείσα περιοχή. Οι Γεωργιανοί αντιλέγουν πως οι δυνάμεις τους εισήρθαν στην «πρωτεύουσα» της νοτίου Οσσετίας αντιδρώντας στις επιθέσεις εναντίον τους της τελευταίας εβδομάδας (και των τελευταίων χρόνων εδώ που τα λέμε) αλλά και στο βομβαρδισμό γεωργιανού εδάφους από ρωσικά αεροσκάφη. Στην εξέλιξη των γεγονότων αναμειγνύονται ένα σωρό ακόμα παράγοντες: παραστρατιωτικές ομάδες, προβοκάτορες, ακόμα και (Ρώσοι) μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων, που όπως φαίνεται σκοτώθηκαν και μια περίπλοκη αλυσίδα μυριάδων ακόμα επεισοδίων, που ο καθένας ερμηνεύει όπως νομίζει.

Στο παρελθόν, παρόμοιες εντάσεις στη νότιο Οσσετία αλλά και στην Αμπχαζία, την άλλη περιοχή της Γεωργίας που έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, κάπως λύνονταν χωρίς πόλεμο. Τούτη τη φορά είναι σαφές πως κάποιος επιθυμούσε να τραβήξει το σκοινί.

Κίνητρο προς τούτο έχουν αμφότερες οι πλευρές.

Οι Ρώσοι θέλουν να εμποδίσουν τη Γεωργία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αντιθέτως η Γεωργία, μία δυτικόφιλη δημοκρατία που ο Τζορτζ Μπους (George Bush) την αποκάλεσε «φάρο της ελευθερίας» επιθυμεί αυτήν την ένταξη εδώ και καιρό.Ως προς αυτό, οι Ρώσοι κατά πάσα πιθανότητα κέρδισαν: καμία δυτική δύναμη δεν έχει συμφέρον να συμμαχήσει στρατιωτικά με μια χώρα που συγκρούεται πολεμικά με τη Μόσχα.

Από την άλλη, η γεωργιανή ηγεσία, ευρισκόμενη κάτω από τη συνεχή πίεση μιας ρωσικής εισβολής και από την αποτυχία της δύσης να εντάξει τη Γεωργία στο ΝΑΤΟ, σταδιακά ανέπτυξε την πεποίθηση πως ήταν αναγκασμένη να δείξει «αυτοπεποίθηση».Πράγματι, ο πρόεδρος Μιχαήλ Σακασβίλι (Mikheil Saakashvili) εξοπλίζεται εδώ και καιρό ενόωει του ενδεχομένου μιας σύγκρουσής του με τη Ρωσία. Όσοι τον γνωρίζουν λένε πως πίστευε πως η σύγκρουση με τη Ρωσία ήταν αναπόφευκτη και πως μπορούσε κερδηθεί, αν διεξαγόταν έξυπνα.Ως προς αυτό όμως, τουλάχιστο μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, με τους Ρώσους να πολεμούν βαθιά στη νότιο Οσσετία, λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα, φαίνεται πως έκανε σοβαρό λάθος. Οι Ρώσοι βέβαια δεν εισέβαλαν σε μια ξένη χώρα με 150 τανκς για να χάσουν.

Λοιπόν, το συμπέρασμα έχει ως εξής: ναι μεν η Γεωργία δεν είχε τη σωφροσύνη να σταματήσει στο χείλος της καταστροφής, πράγμα που οφείλει να το κάνει και τώρα, αν το μπορεί, από την άλλη όμως η τόσο καλά προετοιμασμένη και μαζική εισβολή της Ρωσίας στη νότιο Οσσετία αλλά και το υπόλοιπο έδαφος της Γεωργίας, είναι εντελώς απαράδεκτο.

Θέλετε κι ένα άλλο συμπέρασμα;

Όποιος κι αν φταίει για την πρόσφατη κλιμάκωση, η δύση έχει ελάχιστα περιθώρια να παρέμβει στην κρίση. Οι εκκλήσεις του Σακασβίλι για βοήθεια και ηθική υποστήριξη: «όχι για τη Γεωργία», είπε πρόσφατα στο CNN, «αλλά στο όνομα των αρχών που οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα διακήρυσσαν» δε θα οδηγήσουν σε κανένα αποτέλεσμα, εκτός βέβαια αν η Ρωσία αποφασίσει διαφορετικά.

Φυσικά, πολύς κόσμος καταβάλει προσπάθειες να σταματήσει η κρίση. Ενώ γράφω αυτές τις γραμμές, μια ντουζίνα και παραπάνω από διπλωμάτες και αρχηγούς κρατών φορτώνουν τις τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ Πεκίνου και Καυκάσου, προσπαθώντας να πείσουν τα δύο στρατόπεδα να σταματήσουν πρώτα τις συγκρούσεις, και μετά να μαλώσουν για το ποιοος άρχισε πρώτος.Ίσως αυτές οι προσπάθειες να ευοδωθούν -εκτός και αν εκείνοι που θέλησαν να ξεκινήσει αυτή η σύγκρουση ,θέλουν επίσης να συνεχιστεί.Όπως και να 'ναι αυτή η κρίση έπρεπε να έχει διευθετηθεί εδώ και τρία, τέσσερα χρόνια. Για πολύ καιρό ήταν προφανές πως στον Καύκασο σοβούσε ένα κενό ασφάλειας· πως αυτό το κενό ήταν επικίνδυνο· πως ο πόλεμος ήταν πιθανός· πως η Γεωργία, ο πρόθυμος σύμμαχος των ΗΠΑ δύσκολα θα έβγαινε σώα από μια πολεμική σύγκρουση· πως μια εισβολή στη Γεωργία, μια χώρα που φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφός της, θα άφηνε άσχημες εντυπώσεις στην υπόλοιπη δύση.Η δειλία όμως, η αδυναμία, η έλλειψη φαντασίας και -πάνω απ' όλα- η ενασχόληση με αλλότρια ζητήματα, εμπόδισε κάθε περαιτέρω ανάμειξή μας.

Τώρα πια, ίσως να είναι πολύ αργά.

8 σχόλια:

Unknown είπε...

http://www.foreignpress-gr.com/

Ο φιλο-δυτικός πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, φαίνεται ότι υπέπεσε σε τραγικό στρατηγικό λάθος εξαπολύντας επίθεση κατά των αυτονομιστών στην Νότια Οσετία για τους παρακάτω λόγους:

1. Εκτίμησε ότι οι τελευταίοι μήνες της προεδρίας Μπους είναι η καλύτερη και ίσως η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα του να "τρίξει τα δόντια" στη Μόσχα και να επαναφέρει στη τάξη τις δυο υπο-απόσχιση επαρχίες της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας. Η αντιπαράθεση Μόσχας-Τιφλίδας "σιγοβράζει" εδώ και χρόνια μετά την ντε φάκτο απόσχιση των δυο επαρχιών. Η Ρωσία βοηθά οικονομικά, διπλωματικά και στρατιωτικά από τα τέλη της δεκαετίας του '90 τις δυο αυτές επαρχίες να αποσχισθούν.

2. Η Τιφλίδα αποφασίζει να επανακαταλάβει στρατιωτικά την Νότια Οσετία ξεκινώντας εκστρατεία στις 8 Αυγούστου ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Σαακασβίλι εκτιμά ότι ο Βλαντιμίρι Πούτιν που βρίσκεται στο Πεκίνο για την τελετή έναρξης δεν θα τολμήσει να διατάξει στρατιωτική αντεπίθεση. Ο Γεωργιανός πρόεδρος ρίσκαρε και έχασε. Η απάντηση της Ρωσίας ήταν καταιγιστική. Η ταχύτητα της ρωσικής αντίδρασης δείχνει ότι η Ρωσία το περίμενε.

3. Η Γεωργία που προσπαθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπερεκτίμησε την βοήθεια που θα ελάμβανε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη δεν πρόκειται να αναμειχθούν σε αυτήν τη φάση. Θα καταδικάσουν, όπως είναι φυσικό, τη ρωσική εισβολή αλλά ούτε μεταγωγικά αεροσκάφη για την μεταφορά των Γεωργιανών στρατιωτών από το Ιράκ πίσω στο μέτωπο των συγκρούσεων δεν πρόκειται να διαθέσουν.

4. Ο πόλεμος υπονομεύει την προοπτική ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον περασμένο Απρίλιο, το ΝΑΤΟ υπό το βάρος των Αμερικανικών πιέσεων, δεσμεύθηκε να "εξετάσει" το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στη Συμμαχία τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Οι τελευταίες εξελίξεις "φράζουν" τον δρόμο της Γεωργίας, καθώς καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι διατεθειμένη να "τα βάλει" με την Μόσχα.

5. Η Ρωσία "κρατά τους άσσους" σε σχέση με την Ευρώπη που ακόμη και εάν ήθελε να συμπαρασταθεί στη Γεωργία φοβάται το ενδεχόμενο η Μόσχα να κλείσει τη στρόφιγγα στους αγωγούς φυσικού αερίου.

6. Η Γεωργία δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση που διαμορφώθηκε στις σχέσεις Ρωσίας- Δύσης μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι η μονομερής ανεξαρτοποίηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας θα έχει επιπτώσεις στην περιοχή του Καυκάσου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία "σκλήρυναν" την θέση τους απέναντι στην Τιφλίδα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

7. Η Ρωσία αποδεικνύει με πράξεις ότι δεν πρόκειται να καθίσει με "σταυρωμένα χέρια" όταν απειλούνται τα συμφέροντα της στην περιοχή του Καυκάσου. Ο πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε στο διάγγελμα του προς τον ρωσικό λαό: "Ιστορικά η Ρωσία ήταν και θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ασφάλειας των λαών του Καυκάσου".

8. Με την στρατιωτική της επέμβαση η Ρωσία κυρήσσει τον Καύκασο τμήμα της "σφαίρας επιρροής της". Από την αρχή της προεδρίας Πούτιν έψαχνε τρόπους και ευκαιρία να επανοριοθετήσει την περιοχή καθώς αντι-ρωσικές πολιτικές δυνάμεις και η Δύση αύξαναν την επιρροή τους. Η ευκαιρία της παρουσιάσθηκε τώρα με την άστοχη κίνηση της Τιφλίδας.

9. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι συγκρούσεις να μεταφερθούν και στην Αμπαχαζία όπου οι κάτοικοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Ρώσοι.

10. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση των άλλων πρώην Σοβιετικών δημοκρατιών σε περίπτωση που οι συγκρούσεις μεταφερθούν στο έδαφος της Γεωργίας. Πώς θα αντιδράσει η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και οι Βαλτικές χώρες; Εάν η Ρωσία μπορεί να επιβάλει την θέληση της στη Γεωργία μήπως θεωρήσει ότι μπορεί να το πράξει με την ίδια επιτυχία και σε άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες;

Unknown είπε...

http://infognomonpolitics.blogspot.com/


Σε επιφυλακή το υπουργείο Εξωτερικών για τους Έλληνες ομογενείς στη Γεωργία

Σε επιφυλακή βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών για τους Ελληνες ομογενείς στη Γεωργία, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ γεωργιανών και ρωσικών στρατευμάτων στη Νότια Οσετία.

Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρακολουθεί, από την πρώτη στιγμή, με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στον Καύκασο και βρίσκεται σε επαφή με τους Έλληνες ομογενείς στην περιοχή.

Η επικοινωνία γίνεται μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Τιφλίδα, καθώς και των οργανώσεων Ελλήνων ομογενών.

Κατόπιν οδηγιών της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, ενεργοποιήθηκε προληπτικά το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου και υπό την εποπτεία του υφυπουργού Θεόδωρου Κασσίμη θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας των Ελλήνων ομογενών στη Γεωργία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Για την ενημέρωση του κοινού ενεργοποιείται από σήμερα στις 21:00 Ειδικό Τηλεφωνικό Κέντρο στα τηλέφωνα 210-3681212 και 210-3681730.

Ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων και εφόσον παραστεί ανάγκη προβλέπεται επίσης η ενεργοποίηση, στην Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας, ειδικού τηλεφωνικού κέντρου για την αποκλειστική ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου, των ΜΜΕ και των ανταποκριτών ξένου τύπου, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Unknown είπε...

Φόβους για γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής προκαλούν τα γεγονότα στη Ν.Οσετία. Οι γεωργιανές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τη Ν.Οσετία, ενώ η Ρωσία συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα σε αυτήν την αποσχισθείσα επαρχία, καθώς και στην Αμπχαζία. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε αποκλεισμό των ακτών της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να ανακόψει τον εφοδιασμό σε πυρομαχικά, για να λάβει προειδοποιήσεις από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα προχώρησε σε αποκλεισμό των γεωργιανών ακτών, προκειμένου να ανακόψει τον εφοδιασμό σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Πάντως, το πρακτορείο Ria-Novosti, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι δεν υπάρχει αποκλεισμός. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο αποκλεισμός θα σήμαινε ότι η Ρωσία είναι σε πόλεμο με τη Γεωργία και αυτό δεν συμβαίνει, όπως είπε.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί φαίνεται να έχουν άλλες πληροφορίες, καθώς από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξεδόθη ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τη Ρωσία ότι δεν θα επιτρέψει στα πολεμικά σκάφη της να επιστρέψουν στη βάση τους στην Κριμαία.

Σύμφωνα με το Κίεβο, το ρωσικό μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να εμπλέξει και την Ουκρανία στη σύγκρουση και προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, η Ουκρανία έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί την επιστροφή των ρωσικών πλοίων στη Σεβαστούπολη.

Την ίδια ώρα, τα γεωργιανά στρατεύματα αποσύρονται από την Ν.Οσετία. Σύμφωνα με το Reuters, οι γεωργιανές δυνάμεις πέρασαν τα «σύνορα» με τη Ν.Οσετία, μέσω του χωριού Εργκνέτι. Η αποχώρηση των γεωργιανών στρατευμάτων είχε ξεκινήσει από νωρίς την Κυριακή, με την εγκατάλειψη της πρωτεύουσας Τσχινβάλι, μετά από σφοδρές συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας και έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Μετά την επικράτηση στην Τσχινβάλι, οι Ρώσοι προχώρησαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου της Γεωργίας, που βρίσκεται 12 χλμ έξω από την πρωτεύουσα της χώρας Τιφλίδα. Από το βομβαρδισμό δεν υπήρξαν θύματα, ωστόσο το πλήγμα ήταν σημαντικό, καθώς πρόκειται για τη βάση των μαχητικών Σουχόι.

Την ώρα που περίπου 6.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ν.Οσετία, άλλοι 4.000 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην Αμπχαζία, στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αναμένουν τη δύση του ηλίου για να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις.

Οι Αμπχάζιοι δήλωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει περίπου 1.000 στρατιώτες και θα προχωρήσουν κατά των γεωργιανών δυνάμεων, ακόμη και μόνοι τους.

Από τις σφοδρές συγκρούσεις τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, χιλιάδες είναι οι τραυματίες, ενώ σε 30.000 υπολογίζεται ο αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Βόρειο Οσετία.

Πόλεμος εντυπώσεων

Κι ενώ οι στρατιωτικές μάχες συνεχίζονται, σε εξέλιξη βρίσκεται και ο πόλεμος των εντυπώσεων μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Γεωργίας.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επιστρέφοντας το Σάββατο από το Πεκίνο όπου παρακολούθησε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Βορείου Οσετίας, Βλαδικαυκάζ, όπου προήδρευσε σε πολεμικό συμβούλιο. Δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες από το συμβούλιο του Πούτιν, που επισήμως αφορούσε την αποστολή βοήθειας στους πρόσφυγες, καθώς και εικόνες από τον Ρώσο πρωθυπουργό να συνομιλεί με πρόσφυγες.

Αργότερα, στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην προεδρική κατοικία στο Γκόρκι, έξω από τη Μόσχα.

Η απάντηση του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι ήρθε το πρωί της Κυριακής. Σε μια προσπάθεια ανόρθωσης του ηθικού, παρά την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων, ο Μ.Σαακασβίλι επισκέφθηκε χωριό που βρίσκεται στα όρια Γεωργίας - Ν.Οσετίας, λίγα χιλιόμετρα από την Τσχινβάλι. Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της σύντομης αυτής επίσκεψής του στο χωριό Εργκνέτι, ο Γεωργιανός πρόεδρος συνομίλησε με κατοίκους και επισκέφθηκε νοσοκομεία, όπου έχουν μεταφερθεί τραυματίες.

Το Σάββατο, ο Μ.Σαακασβίλι είχε σύσκεψη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το κοινοβούλιο της Γεωργίας κήρυξε τη χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση για τις επόμενες 15 ημέρες. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια επαναπατρισμού δυνάμεων της Γεωργίας που βρίσκονται στο Ιράκ.

Διεθνείς πιέσεις

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση στην Αμπχαζία».

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι εάν συνεχίσει την κλιμάκωση της κρίσης, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και προεδρεύων της ΕΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ, πρόκειται να μεταβεί στην Τιφλίδα και τη Μόσχα σε μια ειρηνευτική προσπάθεια. Εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Κουσνέρ θα βρίσκεται στην Τιφλίδα εντός της Κυριακής και τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Μόσχα.

Να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες, που μπορεί να προκαλέσουν γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, ζήτησε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ'. Παράλληλα, ζήτησε ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις διεθνείς πιέσεις ή από την πρόταση Σαακασβίλι για εκεχειρία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι οι ρωσικές ενέργειες είναι απόλυτα νόμιμες και υπενθύμισε ότι μέρος του προβλήματος είναι οι φιλοδοξίες της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Unknown είπε...

Georgia does not act militarily without the assent of Washington. The Georgian head of State is a US proxy and Georgia is a de facto US protectorate.

Who is behind this military agenda? What interests are being served? What is the purpose of the military operation.

There is evidence that the attacks were carefully coordinated by the US military and NATO.

Moscow has accused NATO of "encouraging Georgia". Russia’s Foreign Minister Sergey Lavrov underscored the destabilizing impacts of "foreign" military aid to Georgia: .

“It all confirms our numerous warnings addressed to the international community that it is necessary to pay attention to massive arms purchasing by Georgia during several years. Now we see how these arms and Georgian special troops who had been trained by foreign specialists are used,” he said.(Moscow accuses NATO of having "encouraged Georgia" to attack South Ossetia, Russia Today, August 9, 2008)

Moscow's envoy to NATO, Dmitry Rogozin, sent an official note to the representatives of all NATO member countries:

“Russia has already begun consultations with the ambassadors of the NATO countries and consultations with NATO military representatives will be held tomorrow," Rogozin said. "We will caution them against continuing to further support of Saakashvili."

“It is an undisguised aggression accompanied by a mass propaganda war,” he said.

(See Moscow accuses NATO of having "encouraged Georgia" to attack South Ossetia, Russia Today, August 9, 2008)

According to Rogozin, Georgia had initially planned to:

"start military action against Abkhazia, however, 'the Abkhaz fortified region turned out to be unassailable for Georgian armed formations, therefore a different tactic was chosen aimed against South Ossetia', which is more accessible territorially. The envoy has no doubts that Mikheil Saakashvili had agreed his actions with "sponsors", "those with whom he is negotiating Georgia's accession to NATO ". (RIA Novosti, August 8, 2008)

Contrary to what was conveyed by Western media reports, the attacks were anticipated by Moscow. The attacks were timed to coincide with the opening of the Olympics, largely with a view to avoiding frontpage media coverage of the Georgian military operation.

On August 7, Russian forces were in an advanced state readiness. The counterattack was swiftly carried out.

Russian paratroopers were sent in from Russia's Ivanovo, Moscow and Pskov airborne divisions. Tanks, armored vehicles and several thousand ground troops have been deployed. Russian air strikes have largely targeted military facilities inside Georgia including the Gori military base.

The Georgian military attack was repealed with a massive show of strength on the part of the Russian military.
Act of Provocation?

US-NATO military and intelligence planners invariably examine various "scenarios" of a proposed military operation-- i.e. in this case, a limited Georgian attack largely directed against civilian targets, with a view to inflicting civilian casualties.

The examination of scenarios is a routine practice. With limited military capabilities, a Georgian victory and occupation of Tskhinvali, was an impossibility from the outset. And this was known and understood to US-NATO military planners.

A humanitarian disaster rather than a military victory was an integral part of the scenario. The objective was to destroy the provincial capital, while also inflicting a significant loss of human life.

If the objective were to restore Georgian political control over the provincial government, the operation would have been undertaken in a very different fashion, with Special Forces occupying key public buildings, communications networks and provincial institutions, rather than waging an all out bombing raid on residential areas, hospitals, not to mention Tskhinvali's University.
The Russian response was entirely predictable.

Georgia was "encouraged" by NATO and the US. Both Washington and NATO headquarters in Brussels were acutely aware of what would happen in the case of a Russian counterattack.

The question is: was this a deliberate provocation intended to trigger a Russian military response and suck the Russians into a broader military confrontation with Georgia (and allied forces) which could potentially escalate into an all out war?

Georgia has the third largest contingent of coalition forces in Iraq after the US and the UK, with some 2000 troops. According to reports, Georgian troops in Iraq are now being repatriated in US military planes, to fight Russian forces. (See Debka.com, August 10, 2008)

This US decision to repatriate Georgian servicemen suggests that Washington is intent upon an escalation of the conflict, where Georgian troops are to be used as cannon fodder against a massive deployment of Russian forces.

US-NATO and Israel Involved in the Planning of the Attacks

In mid-July, Georgian and U.S. troops held a joint military exercise entitled "Immediate Response" involving respectively 1,200 US and 800 Georgian troops.

The announcement by the Georgian Ministry of Defense on July 12 stated that they US and Georgian troops were to "train for three weeks at the Vaziani military base" near the Georgian capital, Tbilisi. (AP, July 15, 2008). These exercises, which were completed barely a week before the August 7 attacks, were an obvious dress rehearsal of a military operation, which, in all likelihood, had been planned in close cooperation with the Pentagon.

The war on Southern Ossetia was not meant to be won, leading to the restoration of Georgian sovereignty over South Ossetia. It was intended to destabilize the region while also triggering a US-NATO confrontation with Russia.

On July 12, coinciding with the outset of the Georgia-US war games, the Russian Defense Ministry started its own military maneuvers in the North Caucasus region. The usual disclaimer by both Tblisi and Moscow: the military exercises have “nothing to do” with the situation in South Ossetia. (Ibid)

Let us be under no illusions. This is not a civil war. The attacks are an integral part of the broader Middle East Central Asian war, including US-NATO-Israeli war preparations in relation to Iran.

The Role of Israeli Military Advisers

While NATO and US military advisers did not partake in the military operation per se, they were actively involved in the planning and logistics of the attacks. According to Israeli sources (Debka.com, August 8, 2008), the ground assault on August 7-8, using tanks and artillery was "aided by Israeli military advisers". Israel also supplied Georgia with Hermes-450 and Skylark unmanned aerial vehicles, which were used in the weeks leading up to the August 7 attacks.

Georgia has also acquired, according to a report in Rezonansi (August 6, in Georgian, BBC translation) "some powerful weapons through the upgrade of Su-25 planes and artillery systems in Israel". According to Haaretz (August 10, 2008), Israelis are active in military manufacturing and security consulting in Georgia.

Russian forces are now directly fighting a NATO-US trained Georgian army integrated by US and Israeli advisers. And Russian warplanes have attacked the military jet factory on the outskirts of Tbilisi, which produces the upgraded Su-25 fighter jet, with technical support from Israel. (CTV.ca, August 10, 2008)

When viewed in the broader context of the Middle East war, the crisis in Southern Ossetia could lead to escalation, including a direct confrontation between Russian and NATO forces. If this were to occur, we would be facing the most serious crisis in US-Russian relations since the Cuban Missile crisis in October 1962.

Georgia: NATO-US Outpost

Georgia is part of a NATO military alliance (GUAM) signed in April 1999 at the very outset of the war on Yugoslavia. It also has a bilateral military cooperation agreement with the US. These underlying military agreements have served to protect Anglo-American oil interests in the Caspian sea basin as well as pipeline routes.

Both the US and NATO have a military presence in Georgia and are working closely with the Georgian Armed Forces. Since the signing of the 1999 GUAM agreement, Georgia has been the recipient of extensive US military aid.

Barely a few months ago, in early May, the Russian Ministry of Defense accused Washington, "claiming that [US as well as NATO and Israeli] military assistance to Georgia is destabilizing the region." (Russia Claims Georgia in Arms Buildup, Wired News, May 19, 2008). According to the Russian Defense Ministry

"Georgia has received 206 tanks, of which 175 units were supplied by NATO states, 186 armored vehicles (126 - from NATO) , 79 guns (67 - from NATO) , 25 helicopters (12 - from NATO) , 70 mortars, ten surface-to-air missile systems, eight Israeli-made unmanned aircraft, and other weapons. In addition, NATO countries have supplied four combat aircraft to Georgia. The Russian Defense Ministry said there were plans to deliver to Georgia 145 armored vehicles, 262 guns and mortars, 14 combat aircraft including four Mirazh-2000 destroyers, 25 combat helicopters, 15 American Black Hawk aircraft, six surface-to-air missile systems and other arms." (Interfax News Agency, Moscow, in Russian, Aug 7, 2008)

NATO-US-Israeli assistance under formal military cooperation agreements involves a steady flow of advanced military equipment as well as training and consulting services.

According to US military sources (spokesman for US European Command), the US has more than 100 "military trainers" in Georgia. A Pentagon spokesman Bryan Whitman "said there were no plans to redeploy the estimated 130 US troops and civilian contractors, who he said were stationed in the area around Tblisi" (AFP, 9 August 2008). In fact, US-NATO military presence in Georgia is on a larger scale to that acknowledged in official statements. The number of NATO personnel in Georgia acting as trainers and military advisers has not been confirmed.

Although not officially a member of NATO, Georgia's military is full integrated into NATO procedures. In 2005, Georgian president proudly announced the inauguration of the first military base, which "fully meets NATO standards". Immediately following the inauguration of the Senakskaya base in west Georgia, Tblisi announced the opening of a second military base at Gori which would also "comply with NATO regulations in terms of military requirements as well as social conditions." (Ria Novosti, 26 May 2006).

The Gori base has been used to train Georgian troops dispatched to fight under US command in the Iraq war theater.

It is worth noting that under a March 31, 2006, agreement between Tblisi and Moscow, Russia's two Soviet-era military bases in Georgia - Akhalkalaki and Batumi have been closed down. (Ibid) The pullout at Batumi commenced in May of last year, 2007. The last remaining Russian troops left the Batumi military facility in early July 2008, barely a week before the commencement of the US-Georgia war games and barely a month prior to the attacks on South Ossetia.

The Israel Connection

Israel is now part of the Anglo-American military axis, which serves the interests of the Western oil giants in the Middle East and Central Asia.

Israel is a partner in the Baku-Tblisi- Ceyhan pipeline which brings oil and gas to the Eastern Mediterranean. More than 20 percent of Israeli oil is imported from Azerbaijan, of which a large share transits through the BTC pipeline. Controlled by British Petroleum, the BTC pipeline has dramatically changed the geopolitics of the Eastern Mediterranean and the Caucusus:

"[The BTC pipeline] considerably changes the status of the region's countries and cements a new pro-West alliance. Having taken the pipeline to the Mediterranean, Washington has practically set up a new bloc with Azerbaijan, Georgia, Turkey and Israel, " (Komerzant, Moscow, 14 July 2006)
The objective of Israel is not only to acquire Caspian sea oil for its own consumption needs but also to play a key role in re-exporting Caspian sea oil back to the Asian markets through the Red Sea port of Eilat. The strategic implications of this re-routing of Caspian sea oil are far-reaching. (For further details see Michel Chossudovsky, The War on Lebanon and the Battle for Oil, Global Research, July 2006)

What is envisaged is to link the BTC pipeline to the Trans-Israel Eilat-Ashkelon pipeline, also known as Israel's Tipline, from Ceyhan to the Israeli port of Ashkelon.

"Turkey and Israel are negotiating the construction of a multi-million-dollar energy and water project that will transport water, electricity, natural gas and oil by pipelines to Israel, with the oil to be sent onward from Israel to the Far East,

The new Turkish-Israeli proposal under discussion would see the transfer of water, electricity, natural gas and oil to Israel via four underwater pipelines.

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1145961328841&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

“Baku oil can be transported to Ashkelon via this new pipeline and to India and the Far East.[via the Red sea]"

"Ceyhan and the Mediterranean port of Ashkelon are situated only 400 km apart. Oil can be transported to the city in tankers or via specially constructed under-water pipeline. From Ashkelon the oil can be pumped through already existing pipeline to the port of Eilat at the Red Sea; and from there it can be transported to India and other Asian countries in tankers. (REGNUM)

In this regard, Israel is slated to play a major strategic role in "protecting" the Eastern Mediterranean transport and pipeline corridors out of Ceyhan. Concurrently, it also involved in channeling military aid and training to both Georgia and Azerbaijan.

A far-reaching 1999 bilateral military cooperation agreement between Tblisi and Tel Aviv was reached barely a month before the NATO sponsored GUUAM agreement. It was signed in Tbilisi by President Shevardnadze and Israel's Prime Minister Binyamin Netanyu. These various military cooperation arrangements are ultimately intended to undermine Russia's presence and influence in the Caucasus and Central Asia.

In a pro forma declaration, Tel Aviv committed itself, following bilateral discussions with Moscow, on August 5, 2008, to cut back military assistance to Georgia.

Russia's Response

In response to the attacks, Russian forces intervened with conventional ground troops. Tanks and armored vehicles were sent in. The Russian air force was also involved in aerial counter-attacks on Georgian military positions including the military base of Gori.

The Western media has portrayed the Russian as solely responsible for the deaths of civilians, yet at the same time the Western media has acknowledged (confirmed by the BBC) that most of the civilian casualties at the outset were the result of the Georgian ground and air attacks.

Based on Russian and Western sources, the initial death toll in South Ossetia was at least 1,400 (BBC) mostly civilians. "Georgian casualty figures ranged from 82 dead, including 37 civilians, to a figure of around 130 dead.... A Russian air strike on Gori, a Georgian town near South Ossetia, left 60 people dead, many of them civilians, Georgia says." (BBC, August 9, 2008). Russian sources place the number of civilian deaths on South Ossetia at 2000.

A process of escalation and confrontation between Russia and America is unfolding, reminiscent of the Cold War era.

Are we dealing with an act of provocation, with a view to triggering a broader conflict? Supported by media propaganda, the Western military alliance is intent on using this incident to confront Russia, as evidenced by recent NATO statements.

Unknown είπε...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γεωργίας δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στη συντριπτική υπεροχή της ρωσικής πολεμικής μηχανής που προχώρησε σε πλήρη κινητοποίηση για την εκκαθάριση της περιοχής. Μετά την επικράτηση στην πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας Τσκινβάλι, οι Ρωσικές ΕΔ προχώρησαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου της Γεωργίας (12 χλμ. από την πρωτεύουσα Τιφλίδα), στρατοπέδου Ειδικών Δυνάμεων (στη κοινότητα Κοτζόρι 10 χλμ. από την Τιφλίδα) και κέντρου εναέριου ελέγχου (σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης). Οι γεωργιανές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν καταρρίψει δέκα ρωσικά μαχητικά, καθώς και ότι έχουν δύο αιχμάλωτους Ρώσους πιλότους, εικόνες των οποίων δημοσιοποίησαν τηλεοπτικά. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει χάσει μόνο δύο αεροσκάφη, ενώ δεν έχει αναφερθεί στους αιχμαλώτους.
Θεαματικότερη εξέλιξη στη πολεμική αναμέτρηση Ρωσίας-Γεωργίας αποτελεί η χθεσινή βύθιση της γεωργιανής πυραυλακάτου "Tbilisi" τύπου 206MR από μονάδες του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Η ρωσική ναυτική δύναμη που αποτελείται από το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva, το αντιτορπιλικό Smetlivy, τρία πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων και πλοία λογιστικής υποστήριξης, εστάλησαν στις γεωργιανές ακτές για να εκτελέσουν ναυτικό αποκλεισμό της χώρας προκειμένου να αποτρέψουν την άφιξη όπλων και πυρομαχικών διά θαλάσσης. Η γεωργιανή πυραυλάκατος επιχείρησε να σπάσει δύο φορές τον αποκλεισμό ανοίγοντας πυρ εναντίον της ρωσικής ναυτικής δύναμης. Τα ρωσικά πλοία ανταπέδωσαν με αποτέλεσμα την βύθιση του γεωργιανού σκάφους. Οι ρωσικές ΕΔ προειδοποίησαν ότι όλα τα πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη που θα εισέρχονται στη ζώνη ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Αμπχαζία θα "εξουδετερώνονται".
ΠΡΟΣΘΗΚΗ:
-Η Ρωσία ανακοίνωσε τη σύλληψη δέκα πρακτόρων των γεωργιανών υπηρεσιών.

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης είπε...

330 πχ Ο Μεγας Αλέξανδρος περίφραξεν τους πρότους Ρώσσους, τους
Μαγώγ του Περσικού Γώγ, με την Κάσπιαν πύλυν της Καυκάσιας Δερβεντίας.
Οι Σκύθοι, Τούρκοι, και Ρώσσοι είναι ακριτές, βάρβαβρα αποσπάσματα των
Πέρσων, και συνολικός αποτελούν το αιώνιον πλήγμα του Ελλινισμού.

866 Ο Πατριάρχης Φώτιος εναρξεί σχίσμα κατα Πάπα Ρώμης Νικάλαον εξ
αιτίας Βουλγαρικών επιπολαιοτήτων υπερ της Ρώμης. Τουτο σπιούνευσαν οι
ανατολήται Πλατωνικοί μαύροι εκκλησιαστικοί οι οποιοί νίκησαν τους
Αριστοτελιανούς λευκούς μετα του ικονοκλασμού.

1235 Οι Βούλγαροι αυτοκερύχθησαν Τρίτη Ρώμη εις Τούρνοβον,
θέλοντας να πάρουν Ελλάς και Κωνσταντινούπολιν. Τουτο
μετα υιοθετούν το 1589 οι Ρώσσοι. Προκηρούν τον προτόπορον
κουμουνισμόν της πρότυπης οβσύηνας δια την σλαυοποίησην του κόσμου.

1342 Οι κουμουνισταί Ζηλοταί ανέλαβαν εξουσίαν εν
Θεσσαλονίκην σφάζωντας την αριστοκρατείαν επι διάταγμαν του
Ρωσσικού πράκτορα Γρηγωριού Παλαμάν. Ο Παλαμάς έφερε Σλαύους και
Τούρκους να υποστήριξουν τον Καντακουζινόν να διαρρήξη τον αυτοκράτοραν
το 1345. Ετσι οι Τούρκοι απέκτησαν γνώσην Ελληνικής αμύνης. Εσπειραν
την ανατολήτηκην δαιμονίαν του ησυχασμού μετατρέπτοντας τους
μοναχούς εις πράκτορες κουμουνισμού.

1824 Η Ρωσσια αντιτίθεται είς την δημιουργίαν μοναδικου Ελληνικού
κράτους και δ'υπομνήματος της του Υπουργού Εξωτερικών Νεσσελρόδης
(Γερμανός, οποίος ενικήσεν την θέσην του εναντίον τον Καποδίστρια),
προτείνει εις τας λοιπάς δυνάμεις την ίδρυσιν τριων κεχωρισμένον
Ελληνικών κρατιδίων, υποτελών ταυτόχρονα εις Τουρκίαν και
Ρωσσίαν, κατα παράδειγμαν Μολδοβλαχίας.

1843 Επι εντολήν του Νεσσελρόδη αποστέλλεται ο πανσλαυιστής
Αρχιμανδρίτης Ουσπένσκης δια να εξεγείρη το Αραβοκατοχημένων Χριστιανικόν
ποίμνιον κατα των Ελληνόφωνων, δηλ Πατρ Ιεροσολύμων και Αντιοχείας και
τελικώς επιτυγχάνει το 1847 την απόσπασιν του της Αντιοχείας οποιοι
τωρα διεκδικούν αφελληνοποίησιν διασποράς. Η λύση είναι η Παναγία της
Φατιμάς fatima.org tfp.org. Στρέφων πρως ταις Περσοζορωαστριανών των
ρίζων, οι Ρωσσοι ασπάζων τους μονοφυσιταίς ως παρεξηγημένα θύματα
των Ελλήνων, και μηχανεύουν ταχα Αραμαήστα ευαγγέλια να διαψεύσουν
τα Ελληνιστά. Τουτες προσπαθείες επιτυγχάναν αιώνα αργότερα με το
Μιχαήλ Αφλάκη, οποιος ίδρυσεν το κομμαν Βάαθ του Σαδδάμη και Ασσάδη.

1870 Οι Πανσλαυισταί κατήνεγκον νέον δεινόν πλήγμα κατά του
Οικοθμενικού Πατριαρχείου διά της εκδόσεως Τουρκικού φιρμανίου
δια την ίδρυσιν Αυτοκεφάλων Βουλγαρικών φυλετικών παρασυναγωγών,
ταχα Εξαρχία, κατα διαταγμαν του Ρωσσου πρέσβεως Ιγνάτιευ,
καταγωγος οποιου τωρα διεκδικει Καναδικη προθυπουργεια. Η λυση
ειναι η Παναγια του Φατιμα fatima.org tfp.org. Διαθεσαν πεντομύρια
ρουβλίων το 1872 προς εκσλαυισμόν Αγίου Ορως και εκδίωξιν Ελλήνων
Μοναχών οσων δεν ασπαζων τον δαιμονικων περσογεννης ησυχασμον.

1878 Η Ρωσσια αναγκάζει την Τουρκίαν να υπογράψη Συνθήκην Αγίου
Στεφάνου (προκυπτρων σημερινων Σλαβο Σκοπιανων) δι ης δημιουργείται
Μεγάλη Βουλγαρία (συμπεριλαμβων Θεσσαλονικην) έργον εξ ολοκληρου του
Ιγνάτιευ οστις κατα την υπογραφήν ανεφώνησεν ¨και τώρα εάν οι Ελληνες
το επιθυμούν δύνανται να μεταβούν εις Κωνσταντινούπολιν κολυμβώντες¨.

1923 Ο Πλαστίρας έσφαξεν τους Μακεδονονίκας και επέτρεψεν τους
ανατολίτας Βαφιάδην και Ζαχαριάδην ενάρξουν ενφύλιον πόλεμον. Ο
Μελέτιος Μεταξάκης θέλει να μεταφέρη το Πατριαρχίον εις Μόσχαν κατα
πρόσκλυσην Λένινως και οργανόνουν Σύνδεσμον ταχα πανορθοδόξεως νεολέας.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συμφωνώ με το post απόλυτα. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η Οσετία πλήρωσε τη φιλονατοϊκή και ιμπεριαλιστική στάση της Γεωργίας.

Unknown είπε...

Η «αχίλλειος πτέρνα» του ΝΑΤΟ…


Κάποιοι, με αφορμή την κρίση στον Καύκασο, προβλέπουν «επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο». Κάτι τέτοιο, όμως, παρά την κλιμάκωση που υπάρχει σήμερα και τις δηλητηριώδεις δηλώσεις που ανταλλάσσονται εκατέρωθεν, είναι απίθανο να συμβεί. Και να γιατί:
H Ρωσία διαθέτει, αυτή τη στιγμή, ένα πολύ δυνατό «ατού»: Την εξάρτηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμενων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, από τη ρωσική στήριξη. Πράγματι, μετά και την αποσταθεροποίηση του Πακιστάν, η μόνη δίοδος ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟϊκων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, είναι από το Ουζμπεκιστάν και το Τανζικιστάν, δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο της Σαγκάης: μια - άτυπη επί του παρόντος - συμμαχία, όπου πρωτοστατούν η Ρωσία και η Κίνα.
Το Σύμφωνο της Σαγκάης παίρνει όλο και περισσότερο χαρακτήρα αντι-ΝΑΤΟϊκό τα τελευταία χρόνια. Και το Ιράν συμμετέχει ως «παρατηρητής»...
Οι ΝΑΤΟϊκοί, λοιπόν, βρίσκονται ήδη περικυκλωμένοι από εχθρούς μέσα στο Αφγανιστάν, κι αν κλιμακώσουν την κρίση με τη Ρωσία, κινδυνεύουν να βρεθούν αποκομμένοι απΆ όλα τα γειτονικά κράτη. Προοπτική, αληθινά εφιαλτική για ολόκληρο το ΝΑΤΟ…
Όταν λέει η Μόσχα ότι «δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα υποφέρει αν συμβεί κάτι τέτοιο», υπονοεί ότι το ΝΑΤΟ έχει περισσότερο ανάγκη τη Μόσχα (στο Αφγανιστάν) απΆ ότι έχει ανάγκη η Μόσχα το ΝΑΤΟ (οπουδήποτε).
Αν το ΝΑΤΟ κλιμακώσει κι άλλο (σε βάρος της Ρωσίας) στον Καύκασο, τότε η Ρωσία θα κάνει το επόμενο βήμα: θα τους «κλείσει τη στρόφιγγα» στο Αφγανιστάν. Και τότε η ζημιά που θα υποστεί η Ατλαντική συμμαχία (στην πρώτη και μοναδική επιχείρησή της εκτός Ευρώπης) θα είναι χωρίς προηγούμενο.
Το ισχυρότερο – και ακαταμάχητο – «ατού» της Ρωσίας δεν βρίσκεται στον Καύκασο, βρίσκεται στο Αφγανιστάν. Όπου βρίσκεται σήμερα και η «αχίλλειος» πτέρνα του ΝΑΤΟ…
Κι όποιος είναι «ανοικτός» σε τόσα μέτωπα, δεν συγκρούεται με εκείνον από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωσή του στο πιο επισφαλές από τα μέτωπα αυτά.
Οι αντίπαλοι της Ρωσίας απειλούν τους Ρώσους με «αντίποινα» (στο… Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου και στο G-8!), όταν γνωρίζουν καλύτερα ότι χωρίς τη στήριξη της Ρωσίας στο Αφγανιστάν οι δυνάμεις τους εκεί θα καταρρεύσουν.
Κάποτε το Αφγανιστάν υπήρξε «το Βιετνάμ» της ΕΣΣΔ.
Τώρα κοντεύει να γίνει «το Βιετνάμ» ολόκληρου του ΝΑΤΟ.
Ο μόνος που μπορεί να το αποτρέψει αυτό είναι η ίδια η Ρωσία. ΓιΆ αυτό κι έχει «το πάνω χέρι» στην σημερινή αναμέτρηση.
Και γιΆ αυτό είναι πιθανότερο να υπάρξει εκτόνωση και συμβιβασμός μάλλον, παρά «επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο»…

Του Χρύσανθου Λαζαρίδη