Σίγουρα οι παλιότεροι θυμάστε το θρυλικό σύνθημα στις αρχές των 80ies «Αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις» το οποίο εγκαινίασε το μεγαλύτερο πρόγραμμα νομιμοποίησης αυθαιρέτων που είχε γνωρίσει ο τόπος. Σήμερα όμως τι πραγματικά γίνεται με την ρύθμιση των αυθαίρετων ;
Διαβάζω τις τελευταίες μέρες συζητήσεις, προτάσεις, εισηγήσεις που αφορούν το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στις οποίες ο κοινός παρανομαστής είναι ότι έχουν μεγάλες και ουσιαστικές αποκλίσεις με το ίδιο το νομοσχέδιο. Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που επιτέλους άρχισε να δρομολογείται η λύση του, διαφαίνεται τελικά ότι δεν έχει γίνει από πλευράς της κυβέρνησης μια σωστή αντιμετώπιση του. Γιατί για να είμαστε αποτελεσματικοί στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρέπει να κάνουμε προχειρότητες. Οι οποίες το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα φέρουν την οριστική επίλυση.
Μερικά σημεία που θα ήθελα να σημειώσω σαν οικιστής, οποίος έκτισε σε χωράφι (αμπέλι για την ακρίβεια) εκτός σχεδίου πόλεως, σε μια πόλη που έχει να γίνει επέκταση σχεδίου από το πάλαι ποτέ 1958 . Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση την κάθε κυβέρνηση και το κάθε νομοσχέδιο στο βωμό της νομιμοποίησης να κερδοσκοπεί εις βάρος του κόπου της οικογένειας μου να χτίσει ένα σπίτι. Άλλωστε σαν Έλληνας, που έχει ζήσει και στο εξωτερικό, μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω ότι είμαστε από τους λίγους λαούς που κατασκευάζουμε σπίτια για την οικογένεια μας. Σπίτια που δεν μπορούν προς το παρόν να μεταβιβαστούν σε μέλη της οικογενείας, όσο παραμένουν παράνομα. Ενώ , χαμένο είναι και το ίδιο το κράτος, αφού χάνει έσοδα από την ενδεχόμενη πληρωμή φόρου κληρονομιάς ή μεταβίβασης.
Έχοντας ως γνώμονα όλα τα παραπάνω θα αναφέρω μερικά από τα σημεία στα οποία χρήζουν προσεκτικής αντιμετώπισης με απλά παραδείγματα και θέσεις.
- · Ερώτημα πρώτο και καίριο, τελικά σε ποιους απευθύνετε το νομοσχέδιο; Διότι με το παρών νομοσχέδιο λύνεις μονο το 5% του προβλήματος εφόσον απευθύνετε μονο στο 5% των αυθαίρετων κτισμάτων, οπότε δεν είναι υπάρχει επίλυση αλλά παραμένει πρόβλημα.
- · Τα ύψη των προστίμων παραμένουν υπέρογκα. Ενώ το ποσό της τακτοποίησης αν τυχόν έχεις και ένα εξοχικό τότε σχεδόν διπλασιάζεται ... είναι λάθος ! Το θέμα είναι να κοστολογείται το πρόστιμο βάση τετραγωνικών και να αφορά το ίδιο το ακίνητο μεμονωμένα και όχι με συντελεστές στην τιμή ζώνης. Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη καταβάλει στο κράτος το ΦΠΑ και τα ένσημα στο ΙΚΑ. Εισπρακτική πολιτική δεν νοείται στην προκειμένη περίπτωση και είναι τουλάχιστον άκυρη και άκαιρη λόγω οικονομικής κρίσης.
- · Να αποσαφηνιστεί και να υπάρξει διαχωρισμός α΄και β΄κατοικίας και του εξ αδιαιρέτου που δεν υπάρχει στο εν λόγω νομοσχέδιο.
- · Πρέπει να δοθεί διπλάσιος χρόνος διευθέτησης των αυθαίρετων κτισμάτων από 20 σε 40 χρόνια σε όλα και όχι μόνο εάν βρίσκονται σε εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών.
- · Όλα τα πρόστιμα να αποπληρώνονται εντός 36 μηνών ίσως και περισσότερο ανάλογα με το ύψος του προστίμου.
- · Να ενταχθούν και τα ημιτελή κτίρια στην ρύθμιση για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι ημιτελής οικοδομές κάτι που θα βοηθήσει και τον οικοδομικό κλάδο που πασχίζει να σταθεί τα πόδια του.
Πραγματικά φοβάμαι ότι δεν υπάρχει ειλικρινής διάθεση από την κυβέρνησς για οριστική λύση Δεν γίνεται οι οικιστές να παραμένουν όμηροι του νομοσχεδίου και τελικά να μην επιτυγχάνεται το βασικότερο, η αποτροπή δημιουργίας μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων κτισμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου