Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο, Οκτωβρίου 21, 2006





ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Εμείς, Έλληνες πολίτες στο ήθος και στο έθος, μέτοχοι της Ελληνικής Παιδείας και συνειδητοποιημένοι στις θεμελιώδεις και πατροπαράδοτες αρχές της γόνιμης Αμφισβήτησης, της Έρευνας, της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Άμεσης Δημοκρατικής Διαδικασίας.

Εμείς, Έλληνες πολίτες στο ήθος και στο έθος, ανήσυχοι για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και του έθνους.

Εμείς, Έλληνες πολίτες στο ήθος και στο έθος, αγανακτισμένοι από την σήψη και την παρακμή διαπιστώνουμε ότι:

Αυτό το κατεστημένο άθλιο ημεδαπό και παγκόσμιο σύστημα που αντικατοπτρίζει την χειρίστη μορφή παρακμής και αλλοτρίωσης, δεν είναι δυνατόν να ανατραπή παρά από ένα αδιάβλητο πολιτισμικό ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης, που θα έχη την θέληση να επιφέρη την πλήρη ανανέωση αυτού του τόπου. Ένα Κίνημα αμετάκλητα προσηλωμένο και εμπνευσμένο από το αρχαιοελληνικό σύστημα αξιών και από τις διαχρονικής αξίας πολιτικές διακηρύξεις των Ελλήνων Φιλοσόφων. Ένα πρώτιστο καθήκον, υπαγορευόμενο από την γνώση της Ελληνικής ιστορίας και ωθούμενο από την πατριωτική και δημοκρατική συνείδηση του λαού μας. Ήρθε η ώρα της πολιτικής, συνειδησιακής επανελλήνισης.

Προσηλωμένοι στα προαιώνια δημοκρατικά ιδεώδη, ελευθερόφρονες και πατριώτες, έχουμε ιστορικό χρέος απέναντι στους ιδεολογικούς και φυσικούς προπάτορές μας, ήτοι τους Έλληνες Κλασσικούς και Ελληνιστές Φιλοσόφους, τους Έλληνες θεμελιωτές της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης, τους Έλληνες Διαφωτιστές, τους Έλληνες Δημοκράτες διανοητές και τους εθνικούς μας Ποιητές, να πορευθούμε στην οδό του Ορθού Λόγου που οι ανωτέρω μας δίδαξαν και να προμαχήσουμε υπέρ του Ελληνικού Έθνους, και κυρίως υπέρ της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού, που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού.

Υπεραμυνόμενοι του Ανθρωπισμού, της Πολιτικής Ισότητας, της Άμεσης Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, με μία λέξη της ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.

Αντίθετοι στον κάθε είδους δογματισμό, όπως αυτός εκφράζεται σε πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Με σύνεση, και από κοντά γνώση και συνείδηση ότι αποτελούμε τον σύγχρονο κρίκο μίας αδιάσπαστης στους αιώνες αλυσίδας ελευθερωτάτων και απροσκύνητων Ελλήνων, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας απέναντι στους προγόνους και τους απογόνους μας, δεσμευόμαστε να υπηρετήσουμε με το Κίνημά μας αποκλειστικά και μόνο τα δίκαια της πατρίδας και του έθνους, και ψηφίζουμε για το Κίνημά μας το παρόν καταστατικό.

Άρθρο 1. Ίδρυση

Το πολιτισμικό Κίνημα πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης που συμφωνήθηκε να ιδρυθή στις 15 Ιανουαρίου του 2006 ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Άρθρο 2. Έδρα – Έμβλημα

  1. Η έδρα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ πολιτικά βρίσκεται στην Αθήνα επί της οδού Ακαδημίας 88, και ιδεολογικά τοποθετείται στους Δελφούς.
  2. Το έμβλημά του έχει χρώμα πράσινο λαδί και απεικονίζεται από το γράμμα Έψιλον, «Ε», γραμμένο κεφαλαίο, πλαισιωμένο από κλαδί ελιάς αριστερά του.

Άρθρο 3. Διεθνείς και εντόπιες σχέσεις – συνεργασίες

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ δεν συμμετέχει σε διεθνείς ενώσεις πολιτικών κινημάτων, εφόσον θεωρεί ότι κανένας γνωστός –ισμός δεν συμβαδίζει (ή πληροί) με τις αρχές της Ελληνικότητας ως πολιτικής κοσμοθεωρίας. Ωστόσο, δύναται υπό προϋποθέσεις να συνεργαστή με κινήματα ή πολιτισμικούς φορείς της Ελλάδος η του εξωτερικού, που ασπάζονται και υπηρετούν τις θεμελιακές του αξίες.

Άρθρο 4. Θεμελιακές αξίες και στόχοι

  1. Το Κίνημα τάσσεται υπέρ της Άμεσης Δημοκρατίας. Με τη δράση του προωθεί τις ανθρωπιστικές αξίες που εκπορεύονται από τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Παιδεία – Φιλοσοφία, επιδιώκει:

ΕΙΡΗΝΗ: «Ο μεν γαρ της ειρήνης έρως θείος ην ως αληθώς, και το λύσαι τον πόλεμον ελληνικώτατον πολίτευμα», δηλαδή: «Ο έρωτας για την ειρήνη είναι βέβαια πραγματικά θείος, κιι η προσπάθεια για την κατάλυση του πολέμου πράξη Ελληνικότατη» (Πλούταρχος).

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Η εν δημοκρατίη πενίη της παρά ταις δυναστήισι καλοεμένης ευδαιμονίης τοσούτον εστι αιρετωτέρη, οκόσον ελευθερίη δουλείης», δηλαδή, «Η φτώχεια στην δημοκρατία είναι τόσο πολύ προτιμότερη απ’ αυτή που ονομάζεται ευδαιμονία στους τυράννους, όσο είναι προτιμότερη η ελευθερία από την δουλεία» (Δημόκριτος).

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ: «Περί πατρίδος έσται ο αγών» (Θουκυδίδης).

ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Στάσις εμφύλιος ες εκάτερα κακόν· και γαρ νικέουσι και ησσωμένοις ομοίη», δηλαδή, «Ο εμφύλιος πόλεμος είναι κακό και για τους δύο, νικητές και ηττημένους· γιατί η φθορά είναι όμοια και για τους δύο» (Δημόκριτος). Επίσης, «Από ομονίης τα μεγάλα έργα…», δηλαδή, «Τα μεγάλα έργα προέρχονται από την ομόνοια» (Δημόκριτος).

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ: «Οι κακοί ιόντες ες τας τιμάς οκόσω αν μάλλον ανάξιοι εόντες ίωσι, τοσούτω ανακηδέες γίγνονται και αφροσύνης και θράσεως πίμπλανται», δηλαδή, «Όταν οι κακοί ανέρχονται σε αξιώματα, όσο πιο ανάξιοι είναι, τόσο περισσότερο άμυαλοι γίνονται και γεμίζουν θράσος και αφροσύνη» (Δημόκριτος). Επίσης, «Χαλεπόν άρχεσθαι υπό χερείονος», δηλαδή, «Είναι δυσβάσταχτο να κυβερνιέσαι από κάποιον χειρότερό σου» (Δημόκριτος), και «Κρέσσον άρχεσθαι τοις ανοήτοισιν ή άρχειν», δηλαδή, «Για τους ανόητους είναι καλύτερο να άρχονται παρά να άρχουν» (Δημόκριτος).

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: «Μούνοι θεοφιλέες, όσοις εχθρόν το αδικέειν», δηλαδή, «Μόνοι αγαπητοί στους θεούς, όσοι εχθρεύονται την αδικία» (Δημόκριτος). Επίσης, «Αδικία έξις υπεροπτική νόμων», δηλαδή, «Αδικία είναι η συνήθεια, που αντιμετωπίζει υπεροπτικά τους νόμους» (Πλάτων) και ως αποτέλεσμα: «Η γε αδικία και μίση και μάχας εν αλλήλοις παρέχει», δηλαδή, «Η αδικία, βέβαια, σπέρνει το μίσος και δημιουργεί διαμάχες μεταξύ των ανθρώπων» (Πλάτων). «Αλλ’ αυτό δικαιοσύνην αυτή ψυχή άριστον εύρομεν», δηλαδή, «Αλλά η δικαιοσύνη ιδιαίτερα είναι το καλύτερο για την ίδια την ψυχή» (Πλάτων).

ΕΥΝΟΜΙΑ: «Μάχεσθαι χρη τον δήμον υπέρ του νόμου όκωσπερ τείχεος», δηλαδή, «Πρέπει οι πολίτες να μάχονται υπέρ του νόμου, όπως ακριβώς όταν υπερασπίζονται τα τείχη» (Ηράκλειτος).

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «Άλλοισιν άλλος θεών τε κανθρώπων μέλλει», δηλαδή, «είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει ποιον άνθρωπο ή θεό θα τιμά» (Ευριπίδης). Επίσης, «Περί μεν θεών ουκ έχω ειδέναι, ουθ’ ως εισίν ουθ’ ως ουκ εισίν ουθ’ οποίοί τινες ιδέαν· πολλά γαρ τα κωλύοντα ειδέναι ή τ’ αδηλότης και βραχύς ων ο βίος του ανθρώπου», δηλαδή, «Για τους θεούς δεν μπορώ να γνωρίζω, ούτε ότι υπάρχουν ούτε ότι δεν υπάρχουν, ούτε να έχω ιδέα ποιοί είναι. Γιατί είναι πολλά αυτά που εμποδίζουν να μάθης, και ότι το θέμα είναι σκοτεινό και ότι η ζωή του ανθρώπου είναι σύντομη» (Πρωταγόρας).

ΙΣΟΝΟΜΙΑ: «Καλόν εν παντί το ίσον υπερβολή δε και έλλειψις ου μοι δοκέοι», δηλαδή, «Για κάθε περίπτωση είναι καλή η ισότητα. Την υπερβολή και την έλλειψη, δεν την αποδέχομαι» (Δημόκριτος).

ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ: «…εις το μίαν είναι και την αυτήν ανδρός τε και γυναικός αρετήν…», δηλαδή, «…η αρετή του άνδρα και της γυναίκας είναι μία και η αυτή» (Πλούταρχος).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ: «Η παιδεία ευτυχούσι μεν εστι κόσμος, ατυχούσι δε καταφύγιον», δηλαδή, «Η παιδεία γι’ αυτούς που ευτυχούν είναι κόσμημα, ενώ γι’ αυτούς που δυστυχούν, καταφύγιο» (Δημόκριτος). Επίσης, «Την παιδείαν έτερον ήλιον είναι τοις πεπαιδευμένοις», δηλαδή, «Η παιδεία είναι ένας άλλος ήλιος για τους πεπαιδευμένους» (Ηράκλειτος).

ΣΩΦΡΟΝΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Ο αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι, αλλά τω αρχομένω», δηλαδή, «Ο αληθινός άρχοντας δεν γεννήθηκε, για να αποσκοπή στο δικό του συμφέρον, αλλά στο συμφέρον αυτού, τον οποίο κυβερνά» (Πλάτων).

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «Ώσπερ εστίν τη ελευθερία μέγιστον αγαθόν και αίτιον» (Πλάτων) και «όλως οίονται άνισοι είναι, ά δ’ αν κατά τι ίσοι, οίον ελευθερία, όλως ίσοι», δηλαδή: «σε όλα (οι άνθρωποι) νομίζουν ότι είναι άνισοι, μα αν κατά τι είναι ίσοι, είναι η ελευθερία δια της οποίας είναι καθ’ όλα ίσοι» (Αριστοτέλης). Επίσης, «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» (Ρήγας Φεραίος).

ΣΚΟΠΟΙ

1. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ θεωρώντας ότι η μόνη αληθινή δημοκρατία είναΙ εκείνη που λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της άμεσης δημοκρατικής διαδικασίας, που στηρίζεται όμως από πολίτες ενημερωμένους και υπεύθυνους μέσω της συμμετοχής τους και της κοινής προπαιδεύσεως τους ,θα επιδιώξη αυτήν ακριβώς την αναβάθμιση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο μέσω εκείνων των διαδικασιών πού θα επαναφέρουν και πάλι το άτομο-ιδιώτη στην λειτουργία του ενεργού πολίτη. Οι διαδικασίες αυτές αφετηρία τους θα έχουν τον διαφωτισμό για την πορεία του Ελληνικού έθνους και πολιτισμού στην ιστορική του διαχρονία ,ούτως ώστε σταδιακά να επιτευχθή η Εθνική μας αυτογνωσία.

2. Η Ελληνική Παιδεία αποτελεί για το Κίνημα την μόνη γνωστική, λογική και ανθρωπιστική εκπαιδευτική διαδικασία, που απελευθερώνει τους ανθρώπους από τα σκοτάδια της αμάθειας, του φόβου και της δεισιδαιμονίας, καλλιεργεί την κριτική ικανότητα και διαμορφώνει ενεργούς, υπεύθυνους και σώφρονες πολίτες. Η προστασία της Ελληνικής Γλώσσας και η ανάδειξη και διδασκαλία της Ελληνικής Φιλοσοφίας είναι το βασικό μέλημά μας .

3. Η προστασία των αρχαιοτήτων είναι για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ιερό καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη. Οδηγός και εμπνευστής στην πολιτική μας σε αυτό το θέμα, η ρήση του στρατηγού της Επαναστάσεως του 1821 Μακρυγιάννη, «δι’ αυτά πολεμήσαμεν», δείχνοντας δύο αρχαία ελληνικά αγάλματα που Έλληνες στρατιώτες ήθελαν να τα πουλήσουν σε ξένους και εκείνος τους απέτρεψε. Επειδή λοιπόν οι επαναστάτες πρόγονοί μας «δι’ αυτά επολέμησαν», εμείς οφείλουμε όχι μόνο να προστατεύουμε την αρχαιολογική μας κληρονομιά με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα, αλλά και να την αναδεικνύουμε. Το Κίνημα συνεπώς τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της προώθησης των αρχαιολογικών ανασκαφών και ερευνών σε όλη την χώρα και θα υποστηρίξη ενεργά μέσω εθελοντικής εργασίας των μελών του τέτοιες προσπάθειες, εφ όσον μας ζητηθεί από τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα όμως θα ζητήσουμε επανεξέταση του αρχαιολογικού νόμου και του ισχύοντος καθεστώτος ως αναχρονιστικά κατάλοιπα μιάς άλλης αντίληψης περί των αρχαιολογικών μνημείων και αντικειμένων που για μας δεν είναι νεκρά κατάλοιπα ενός παρελθόντος πολιτισμού αλλά τα εφόδια των Ελλήνων πολιτών προκειμένου να παραδειγματιστούν από το παρελθόν τους και να οικοδομήσουν στέρεο το μέλλον τους με το παράδειγμα των προγόνων τους που οφείλουν να τους μιμηθούν και να τους ξεπεράσουν.

4. Η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ είναι απαραίτητος παράγοντας ασφάλειας και ευημερίας του Έλληνα πολίτη. Ως εκ τούτου η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήση για την δημιουργία νέων νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων και η στελέχωση τους από ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό να βασίζεται πρωταρχικά στην ευγένεια, την ψυχική καλλιέργεια και την αντίληψη περί Ιπποκράτειας ιατρικής και ηθικής. Η συμπαράσταση προς τον ασθενή συνάνθρωπο μας αποτελεί χρέος ιερό για τους λειτουργούς της Ιατρικής επιστήμης.

5. Το Κίνημα θα επιδιώξη τον χωρισμό κράτους και εκκλησίας ως υγιή και απαραίτητη συνθήκη για μια ευνομούμενη πολιτεία. Το κράτος οφείλει να σέβεται το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να θρησκεύεται όπως εκείνος επιθυμεί .Το θρησκευτικό δικαίωμα του κάθε πολίτη σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο θεωρείται αυτονόητο.

6. Βασική μας θέση και ιερό μας καθήκον είναι η ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού και σκέψης σε όλους τους τομείς του και η προβολή τους στην Ευρωπαική ένωση και την παγκόσμια κοινότητα.

7. Για το Κίνημα μας η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών οφείλει να είναι θεσμός που θα τελή στο απυρόβλητο. Ουδείς δεν δύναται να διώκεται για τις φιλοσοφικές πολιτικές η άλλες του πεποιθήσεις. Η ποινοικοποιημένη σκέψη είναι το πρόσφορο έδαφος για κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς. Η αληθινή δημοκρατία δεν φοβάται την αντίθετη άποψη

8. Ανθελληνικές ενώσεις και ιδρύματα του εσωτερικού και του Εξωτερικού παραπληροφορούν, ενοχοποιούν και σκόπιμα αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τις αξίες και τα θεμελιώδη γνωρίσματα του Ελληνικού πολιτισμού. Η ελεύθερη έκφραση των ιδεών όμως απαιτεί να ακούγονται όλες οι απόψεις και ως εκ τούτου το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ με συγκροτημένο λόγο και τεκμηριωμένες απόψεις πάντα σε επίπεδο διαλόγου και αντιπαράθεσης στοιχείων θα επιδιώξη την ανατροπή και ανασκευή ανιστόρητων και έντεχνα διατυπωμένων τέτοιων θεωριών εντός και εκτός Ελλαδικής επικράτειας ,στο διαδίκτυο, στον τύπο, και γενικότερα όπου τέτοιες απόψεις ακούγονται και γράφονται.

9. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ θεωρεί ότι ο ρόλος των ΜΜΕ οφείλει πρωτίστως να είναι επιμορφωτικός και να στοχεύη στην πραγματική πληροφόρηση και όχι στην εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και δυστυχίας. Δεδομένη όμως και συνεχής είναι η προώθηση από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου προγραμμάτων που απευθύνονται η θέλουν να δημιουργήσουν άτομα χαμηλής νοημοσύνης εξαρτώμενα απόλυτα και ελεγχόμενα από τα ίδια κέντρα εξουσίας που επιχειρούν την μετατροπή τους σε άτομα χαμηλής αντιληπτικότητας .Γι αυτό και ο ρόλος μας ως Κίνημα και εδώ θα είναι παρεμβατικός καταγγέλοντας στους αρμόδιους φορείς τέτοια φαινόμενα και απαιτώντας ίσου χρόνου προγράμματα επιμορφωτικά και εκπομπές λόγου στα ίδια μέσα, όντας και εμείς φορολογούμενοι πολίτες αυτής της χώρας, χωρίς να στερούμε το δικαίωμα από κάποιους κατοίκους του ίδιου γεωγραφικού χώρου να έχουν την πληροφόρηση και τα προγράμματα που κρίνουν ότι αρμόζουν στην ψυχοσύνθεση και τις ανάγκες τους.

10. Οι καταστροφές και η εγκατάλειψη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην χώρα μας είναι πλείστες φορές κάτι παραπάνω από έκδηλη. Το Κίνημα ως φορέας πολιτισμικής παρέμβασης έρχεται να καλύψη ένα μεγάλο κενό που άφηνε έως τώρα κάποιους φανερά η κρυφά να απαξιώνουν το πολιτισμικό βάρος της ιερής κληρονομιάς μας. Στόχος μας λοιπόν και βασική μας επιδίωξη θα είναι πάντα στα πλαίσια της ευπρέπειας , του νομίμου δικαιώματος της διαμαρτυρίας ,πού και άλλοι φορείς και κινήματα έχουν, και των καταγγελιών, η προάσπιση με βαθύ συναίσθημα ευθύνης , των αρχαιολογικών μας μνημείων και χώρων είτε ατομικά είτε μαζικά.

11. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ θεωρεί ότι η υποχρεωτική θητεία των Ελλήνων πολιτών στο στράτευμα είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι πολίτες – οπλίτες αποτελούν τους μόνους ασφαλείς εγγυητές της πολιτικής και εθνικής ελευθερίας. Η αντικατάσταση του στρατού των ελευθέρων πολιτών αποκλειστικά από μισθοφόρους (επαγγελματίες) σημαίνει, ιστορικά, την προαναγγελία τυραννίδας Για το Κίνημα μας συνεπώς τίθεται θέμα και θα επιδιώξουμε την επαναφορά του θεσμού του πατριωτικού και όχι μισθοφορικού πνεύματος στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ουδείς πολίτης αυτής της χώρας ,άντρας η γυναίκα, δεν θα φοιτά σε πανεπιστημιακό η άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα,αν πρώτα δεν έχει εκπληρώσει την οπλιτική του θητεία. Άντρες και γυναίκες θα υπηρετούν την πατρίδα ισάξια και ισόνομα. Κάθε αντίθετη πρακτική παραβαίνει τις αρχές της θεσπισμένης ισοπολιτείας.

Άρθρο 5. Μέλη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

  1. Στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ έχουν δικαίωμα να εγγραφούν ως μέλη όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και είναι ελληνικής καταγωγής ανεξαρτήτου υπηκοότητας.
  2. Αλλοεθνείς δύνανται να είναι μέλη του Κινήματος , αρκεί να μετέχουν στην Ελληνική Παιδεία ,να είναι ενήλικες,και να συμφωνούν με τους σκοπούς και στόχους του Κινήματος.
  3. Έλληνες πολίτες, άρρενες, που μέχρι το 31ο έτος της ηλικίας τους δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (θητεία) αν είναι ήδη μέλη διαγράφονται αυτομάτως, ειδάλλως δεν δύνανται να εγγραφούν στο Κίνημά μας. Εξαιρούνται όσοι έχουν απαλλαγεί των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων λόγω υγείας ή φοιτούν σε ιατρικές σχολές.
  4. Κάθε νέο μέλος πρέπει να προτείνεται από δύο παλαιότερα και να εγκρίνεται η εγγραφή του από την ολομέλεια της τοπικής οργάνωσης ή πυρήνα που επιθυμεί να ενταχθή.
  5. Μέλη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ δεν μπορούν να είναι όσοι μέσω αποκρυφιστικών οργανώσεων, μυστικών - κλειστών πολιτικών ή «φιλοσοφικών» λεσχών και εταιρειών, μειονοτικών ή άλλων οργανώσεων αναπτύσσουν φανερά η συγκεκαλυμμένα ανθελληνική δραστηριότητα όπως αυτή ορίζεται στο προίμιο του καταστατικού του Κινήματος.
  6. Τα μέλη μπορούν να παραιτηθούν και να αποχωρήσουν από το Κίνημα ανά πάσα στιγμή, με κατάθεση και ανάγνωση γραπτής παραίτησής τους στην ολομέλεια της τοπικής οργάνωσης που συμμετέχουν.
  7. Γυναίκες και άνδρες εγγράφονται ισότιμα στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.

Άρθρο 6. Δικαιώματα και υποχρεώσεις μελών

  1. Όλα τα μέλη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ συμμετέχουν και δρούν ισότιμα στο σύνολο της πολιτικής ζωής και έκφρασης του Κινήματος.
  2. Εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και εκλέγονται σε όλα τα όργανα.
  3. Συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
  4. Έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές αποφάσεις και τις πολιτικές ή πολιτισμικές δράσεις του Κινήματος.
  5. Καταβάλουν με σχολαστικότητα τη συνδρομή τους.
  6. Δεν ανακοινώνουν δημοσίως ή διαρρέουν τα εσωτερικά του Κινήματος (έγγραφα, συζητήσεις, αποφάσεις) σε τρίτους.
  7. Συμμετέχουν ενεργά σε κάθε δράση, πολιτική ή πολιτισμική, του Κινήματος.

Άρθρο 7. Οργανωτική διάθρωση

  1. Τοπική Οργάνωση ή Πυρήνας: Η σημασία των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος είναι για το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ θέμα πρωταρχικής σημασίας και σπουδαιότητας .Η σύγχρονη Ελλάδα οικοδομήθηκε πάνω στην βάση ενός Αθηνοκεντρικού κράτους με την περιφέρεια να διαδραματίζη δευτερεύοντες η τριτεύοντες ρόλους και τις περισσότερες φορές να μένη αμέτοχη η να ακολουθή στην καλύτερη των περιπτώσεων τις πρωτοβουλίες του Αθηνοκεντρικού μοντέλου. Αυτό όμως δεν συνέβη με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Η Ανάγκη ,όπως την ορίζει η Αρχαιοελληνική αντίληψη ,και οι περιφερειακές δυνάμεις ανανέωσης ,τα κινήματα απ όλη την Ελλάδα, ήταν αυτά τελικά που οδήγησαν στην πραγμάτωση του μεγάλου επιτεύγματος της συνασπισμένης Ελληνικής Δύναμης που το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ εκφράζει σήμερα. Ανήσυχοι Έλληνες πολίτες από την Μακεδονία ,την Ήπειρο ,την Θράκη ,την Κεντρική Ελλάδα ,την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά μας ,ακόμα και εκτός Ελλαδικής επικράτειας ,οδήγησαν τα γεγονότα, με μια κοινή προτροπή και απόφαση. Το ενιαίο μέτωπο αντίστασης. Κατόπιν αυτών το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ως Κίνημα Πανελληνίου εμβελείας και οικουμενικού προσανατολισμού ,για την πολιτισμική, πολιτική και κοινωνική ανάταση του έθνους στηρίζει τις Τ.Ο (Τοπικές Οργανώσεις ) του Κινήματος θεωρώντας αυτές τους πνεύμονες της οργανωτικής του δομής . Η Τ.Ο. είναι διαρθρωμένη ανά Δήμο της χώρας ή ανά Δημοτικό Διαμέρισμα. Από 1 μέχρι 20 μέλη θεωρείται πυρήνας, ενώ το όριο μελών που απαρτίζουν την κάθε Τ.Ο. δεν μπορεί να υπερβαίνη τα 80 εγγεγραμμένα μέλη. Ως εκ τούτου ένας Δήμος ή ένα Δημοτικό Διαμέρισμα, μπορούν να έχουν περισσότερες από μία Τ.Ο. με κριτήριο συμμετοχής σε αυτές των μελών που τις απαρτίζουν τον τόπο κατοικίας τους.
  2. Νομαρχιακή Οργάνωση: Οι Τοπικές Οργανώσεις και οι πυρήνες ενός νομού της χώρας συνιστούν την Νομαρχιακή Οργάνωση (Ν.Ο.). Η έδρα κάθε Ν.Ο. βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νομού.
  3. Εθνική Οργάνωση: Απαρτίζεται από όλα τα μέλη του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ και εκφράζει την βούλησή της συνολικά μέσα από εσωκινηματικό δημοψήφισμα. Εσωκινηματικό δημοψήφισμα μπορεί να προκληθή ύστερα από απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ή, μετά από αίτημα γραπτό και ενυπόγραφο από τουλάχιστον τα 2/3 των μελών του Κινήματος στην Κεντρική Επιτροπή.
  4. Οργανώσεις Εξωτερικού: Σε κάθε γεωγραφικό σημείο του πλανήτη εκτός των ελλαδικών συνόρων μπορούν να ιδρυθούν τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. Η Τ.Ο. ή Πυρήνας εξωτερικού θα λειτουργή σε επίπεδο, κοινότητας, δήμου ή μητρόπολης. Και εδώ, σε μία πόλη μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία Τ.Ο. εξωτερικού. Η Ν.Ο. εξωτερικού θα συνίσταται σε επίπεδο κράτους. Για παράδειγμα, όλες οι Τ.Ο. των Η.Π.Α. συνιστούν τη Ν.Ο. των Η.Π.Α. Σε κάθε ξένη χώρα, η έδρα της έκαστης Ν.Ο. εξωτερικού τοποθετείται εκεί που υπάρχουν τα περισσότερα μέλη του Κινήματός μας. Αν ο αριθμός των μελών εξωτερικού εντός των συνόρων ενός κράτους είναι μεγάλος, τότε και ύστερα από απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου μπορούν να δημιουργηθούν δύο Ν.Ο. εξωτερικού στο ίδιο κράτος.

Άρθρο 8. Όργανα του Κινήματος.

  1. Τοπική Γραμματεία: Εκλέγεται με φανερή ψηφοφορία από τα μέλη της Τ.Ο. και είναι τριμελής με δύο αναπληρωματικά μέλη. Η εκλογή γίνεται ως εξής: Από τα παρόντα μέλη κληρώνεται ένα για να προεδρεύση στην εκλογική διαδικασία και ένα δεύτερο, εκλογικός/ή γραμματέας, για την τήρηση των πρακτικών. Ο προεδρεύων ή η προεδρεύουσα καλεί όσους ή όσες επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα και τα ονόματά τους αναγράφονται σε πίνακα με αλφαβητική σειρά. Στη συνέχεια ο προεδρεύων ή η προεδρεύουσα καλεί ονομαστικά από την κατάσταση μελών, όλους με αλφαβητική σειρά να πούν δυνατά ποιους ψηφίζουν από αυτούς που έχουν θέσει υποψηφιότητα. Το κάθε μέλος έχει δικαίωμα να ψηφίση τρεις και αν είναι υποψήφιο δεν μπορεί να ψηφίση τον εαυτό του. Ο/η εκλογικός/ή γραμματέας σημειώνει δίπλα στο αναγραμμένο στο όνομα του υποψηφίου στον πίνακα πόσες ψήφους έχει λάβει με γραμμές (όπου η κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε μία ψήφο). Στο τέλος της ψηφοφορίας οι πέντε πρώτοι σε ψήφους αποτελούν το τακτικό και αναπληρωματικό όργανο. Στη συνέχεια μεταξύ των τριών πρώτων σε ψήφους στήνεται κληρωτίδα με τα ονόματά τους για τις αρμοδιότητες που ο καθένας ή η καθεμία θα αναλάβη. Ο/η εκλογικός/ή γραμματέας τραβά τους κλήρους, παρουσία του εκλογικού σώματος, και με την σειρά που βγαίνουν τα ονόματα δίδονται οι παρακάτω αρμοδιότητες: Γραμματέας, Υπεύθυνος Οργανωτικού και Ταμίας. Στην συνέχεια η εφορευτική επιτροπή (Προεδρεύων/ουσα και Εκλογικός/ή γραμματέας) συντάσσουν αναλυτικό πρακτικό με αναγραφή όλων των υποψηφίων, πόσες ψήφους έλαβε έκαστος/η, ποιοι εκλέχτηκαν και σε ποιες θέσεις κληρώθηκαν, το υπογράφουν και το σφραγίζουν με την σφραγίδα της οργάνωσης και αποστέλλουν ένα αντίγραφο του πρακτικού στο Πολιτικό Συμβούλιο συστημένο με το ταχυδρομείο η με φαξ(τηλεομοιότυπο). Η θητεία της Τοπικής Γραμματείας (Τ.Γ.) είναι διάρκειας ενός έτους. Για τη σύγκληση και διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας είναι απαραίτητη η παρουσία των 2/3 των μελών, ενώ οι απόντες δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα. Βεβαίως, κυρίαρχο όργανο της Τοπικής Οργάνωσης είναι η Ολομέλεια (2/3) της Τ.Ο., η οποία είτε σε μηνιαίες τακτικές συνελεύσεις, είτε σε έκτακτες είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζη τις ενέργειες και δράσεις που θα καλείται μετά να συντονίζη και να διεκπεραιώνη η Τοπική Γραμματεία με συμμετοχή και αρωγή όλων των μελών. Υπεύθυνη για την σύγκληση εκτάκτων Ολομελειών της Τ.Ο. είναι η Τ.Γ., καθώς επίσης και για τον καθορισμό της ημερησίας διάταξης των τακτικών και εκτάκτων Ολομελειών. Επίσης έκτακτη Ολομέλεια δύνανται να προκαλέσουν το 1/3 των μελών της Τ.Ο. με αίτησή τους προς την Τ.Γ., καθορίζοντας εγγράφως και τα θέματα ημερησίας διάταξης. Η Τ.Γ. υποχρεούται μέσα σε διάστημα επτά (7) ημερών να συγκαλέση την ζητηθείσα Ολομέλεια. Σε κάθε Ολομέλεια, τακτική ή έκτακτη, κληρώνεται μεταξύ των παρόντων μελών ο/η προεδρεύων/ούσα της Ολομέλειας για τον συντονισμό της διαδικασίας.

  1. Νομαρχιακή Γραμματεία: Συνίσταται από όλα τα τακτικά μέλη (τα τριμελή) των Τ.Γ. ενός νομού. Η θητεία της Νομαρχιακής Γραμματείας (Ν.Γ.) έχει διάρκεια ενός έτους. Οι κληρωτές αρμοδιότητες είναι Γραμματέας, Υπεύθυνος Οργανωτικού, Ταμίας και οι υπόλοιποι απλά μέλη. Κυρίαρχο όργανο της Νομαρχιακής Επιτροπής είναι η ολομέλεια της Ν.Ε. (2/3 όλων των μελών ενός νομού), η οποία είτε σε ανά εξάμηνο τακτικές συνελεύσεις, είτε σε έκτακτες, είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζη τις ενέργειες και δράσεις που θα καλείται μετά να συντονίζη και να διεκπεραιώνη η Νομαρχιακή Γραμματεία με συμμετοχή και αρωγή όλων των μελών. Υπεύθυνη για την σύγκληση εκτάκτων Νομαρχιακών Ολομελειών είναι η Ν.Γ., καθώς επίσης και για τον καθορισμό της ημερησίας διάταξης των τακτικών και εκτάκτων Ολομελειών. Επίσης έκτακτη Νομαρχιακή Ολομέλεια δύνανται να προκαλέσουν το 1/3 των μελών της Ν.Ε. με αίτησή τους προς την Ν.Γ., καθορίζοντας εγγράφως και τα θέματα ημερησίας διάταξης. Η Ν.Γ. υποχρεούται μέσα σε διάστημα επτά (7) ημερών να συγκαλέση την ζητηθείσα Νομαρχιακή Ολομέλεια.

  1. Κεντρική Επιτροπή: Αποτελείται από 100 μέλη τα οποία εκλέγονται με φανερή ψηφοφορία από το «Κοινό των Ελλήνων» (έτσι ονομάζεται το συνέδριο του Κινήματος). Από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εκλέγεται με φανερή ψηφοφορία το Πολιτικό Συμβούλιο, και με τον ίδιο τρόπο οι Εθνικές Επιτροπές δράσης και ελέγχου, όπως: α) Εθνική Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού (Ε.Ε.Τη.Κ), β) Εθνική Επιτροπή Πολιτισμικής Δράσης (Ε.Ε.Πο.Δ.), γ) Εθνική Επιτροπή Παιδευτικής Δράσης (Ε.Ε.Πα.Δ.), δ) Εθνική Επιτροπή Αλληλεγγύης (Αλληλεγγύη) και ε) Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (Ε.Ε.Ο.Ε). Η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) συνεδριάζει τακτικά μία φορά το εξάμηνο και έκτακτα όποτε την συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο. Επίσης έκτακτη Ολομέλεια της Κ.Ε. δύνανται να προκαλέσουν το 1/3 των μελών της (34 μέλη) με αίτησή τους προς το Πολιτικό Συμβούλιο, καθορίζοντας εγγράφως τα θέματα της ημερησίας διάταξης. Η Κ.Ε. θεωρείται ότι έχει απαρτία όταν συμπληρωθούν τα 2/3 των μελών της (68 μέλη). Στις συνεδριάσεις της Κ.Ε. προεδρεύει το Πολιτικό Συμβούλιο, από τα μέλη του οποίου κληρώνεται ένα σε ρόλο Προεδρεύοντα της ολομέλειας, και τρία σε ρόλο γραμματείας για την τήρηση των πρακτικών. Τα μέλη της Κ.Ε. δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν «λευκό». Όλες οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας μεταξύ της απαρτίας των μελών της. Η θητεία της Κεντρικής Επιτροπής ορίζεται μεταξύ δύο συνεδρίων.

  1. Πολιτικό Συμβούλιο: Το Πολιτικό Συμβούλιο (Π.Σ.) είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, εκλέγεται από τα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.), εκφράζει την συλλογικότητα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ και διαμορφώνει την πολιτική στρατηγική μεταξύ δύο συνεδρίων (Κοινό των Ελλήνων). Το Π.Σ. αποτελείται από τον/την Πρόεδρο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, τρεις γραμματείς (Γραμματέας Οργανωτικού, Γραμματέας Διαφωτισμού, Γραμματέας Οικονομικού) και οκτώ (8) μέλη. Άπαντες εκλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή (το σύνολο των μελών του Π.Σ. είναι δώδεκα). Και τα 12 (δώδεκα) μέλη του Π.Σ. θεωρούνται ίσα, ο/η δε Πρόεδρος πρώτος/η μεταξύ ίσων. Το Π.Σ. λειτουργεί με ευθύνη των τριών γραμματέων του, οι οποίοι και το συγκαλούν, καθορίζουν την ημερήσια διάταξη και ορίζούν τους εισηγητές. Βεβαίως, εκτός από τους τρεις γραμματείς, οποιοδήποτε άλλο μέλος του Ε.Σ. μπορεί να εισάγη κι άλλα θέματα προς συζήτηση, τα οποία όμως πρέπει να τεθούν πριν τον καθορισμό της ημερησίας διάταξης και να εγκριθούν από την πλειοψηφία των μελών του Ε.Σ. Όλες οι αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας μεταξύ της απαρτίας των μελών του, όπου κάθε μέλος έχει το δικαίωμα μίας ψήφου σε έκαστο ζήτημα. Το Π.Σ. έχει απαρτία όταν είναι παρόντα τα 2/3 (8 παρόντες) των μελών του. Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν «λευκό». Η εκλογή του Πολιτικού Συμβουλίου από την Κεντρική Επιτροπή γίνεται ως εξής: Από τα παρόντα μέλη κληρώνεται ένα για να προεδρεύση στην εκλογική διαδικασία και ένα δεύτερο, εκλογικός/ή γραμματέας, για την τήρηση των πρακτικών. Ο προεδρεύων ή η προεδρεύουσα καλεί όσους ή όσες επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα και τα ονόματά τους αναγράφονται σε πίνακα με αλφαβητική σειρά. Στη συνέχεια ο προεδρεύων ή η προεδρεύουσα καλεί ονομαστικά από την κατάσταση μελών της Κ.Ε., όλους με αλφαβητική σειρά να πουν δυνατά ποιους ψηφίζουν από αυτούς που έχουν θέσει υποψηφιότητα. Το κάθε μέλος έχει δικαίωμα να ψηφίση τέσσερις και αν είναι υποψήφιο δεν μπορεί να ψηφίση τον εαυτό του. Ο/η εκλογικός/ή γραμματέας σημειώνει δίπλα στο αναγραμμένο στο όνομα του υποψηφίου στον πίνακα πόσες ψήφους έχει λάβει με γραμμές (όπου η κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε μία ψήφο). Στο τέλος της ψηφοφορίας οι δώδεκα πρώτοι σε ψήφους αποτελούν το Πολιτικό Συμβούλιο. Η θητεία του Πολιτικού Συμβουλίου ορίζεται μεταξύ δύο συνεδρίων.

  1. Οι τρεις Γραμματείς: Οι τρεις γραμματείς καθορίζονται μεταξύ των 12 μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, είτε με εσωτερική ψηφοφορία των μελών του Π.Σ. (δικαίωμα μίας ψήφου έκαστος με ανάταση χειρός), είτε με κλήρωση των ονομάτων εκείνων που επιθυμούν να αναλάβουν μία γραμματεία. Ο Γραμματέας Οργανωτικού έχει την ευθύνη των κινητοποιήσεων. Ο Γραμματέας Διαφωτισμού έχει την ευθύνη της Επικοινωνίας του Κινήματος προς τον Τύπο και την Κοινή Γνώμη, της εσωτερικής ενημέρωσης των μελών με ιδεολογικές και πολιτικές εγκυκλίους. Ο Γραμματέας Οικονομικού είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των οικονομικών του Κινήματος. Κάθε Γραμματέας υποχρεούται να συμβουλεύεται και να συνεργάζεται με τις Εθνικές Επιτροπές της Κεντρικής Επιτροπής στις οποίες προεδρεύει ή προΐσταται. Επίσης το Πολιτικό Συμβούλιο ορίζει από τα μέλη του και από έναν έως τρείς βοηθούς ανά περίσταση για έκαστον Γραμματέα.

  1. Πρόεδρος: Ο Πρόεδρος του Π.Σ. εκφράζει και εκπροσωπεί το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ σε όλες του τις εκδηλώσεις. Προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Π.Σ. Ασκεί τις αρμοδιότητές του στα πλαίσια των αποφάσεων του «Κοινού των Ελλήνων», της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου. Εκλέγεται κάθε τέσσερα (4) χρόνια άμεσα με φανερή ψηφοφορία από το Συνέδριο του «Κοινού των Ελλήνων». Υποψήφιος Πρόεδρος αναδεικνύεται όποιος προταθεί από τουλάχιστον 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που παίρνει την απόλυτη πλειοψηφία των συνέδρων (50%+1). Αν υπάρχουν άνω των δύο υποψηφίων και κατά την πρώτη ψηφοφορία κανένας δεν έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία με τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους, οπόταν και εκλέγεται εκείνος που εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία (50%+1). Σε περίπτωση ισοψηφίας των δύο, άνω των δύο επαναληπτικών ψηφοφοριών, τότε γίνεται κλήρωση.

  1. Συνέδριο, το «Κοινό των Ελλήνων»: Το Συνέδριο «Κοινό των Ελλήνων» είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ και θεωρείται ανώτερο και του Προέδρου. Συγκαλείται κάθε 4 (τέσσερα) χρόνια. α) Αποτελείται από 1000 (χίλια) μέλη που εκλέγονται με απλή αναλογική από τις Τ.Ο. Ελλάδας και εξωτερικού. Και στην εκλογή των Συνέδρων από τις Τ.Ο. ισχύει η ίδια φανερή ψηφοφορία που ακολουθείται για την εκλογή Τοπικής Γραμματείας. β) Σύνεδροι θεωρούνται επίσης δίχως προηγούμενη εκλογική διαδικασία ανάδειξής τους και τα 100 (εκατό) μέλη της εν ισχύ Κ.Ε, καθώς και τα 220(διακόσια είκοσι) ιδρυτικά μέλη του Κινήματος . Στο Συνέδριο προεδρεύει ο Γραμματέας του Οργανωτικού με τη βοήθεια της Εθνικής Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού (Ε.Ε.Τη.Κ.), τα μέλη της οποίας ασκούν και καθήκοντα εκλογικών γραμματέων. Το Συνέδριο έχει απαρτία όταν παρευρίσκεται τουλάχιστον το 2/3 των μελών του. Το Συνέδριο εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή με την εξής διαδικασία: Ο προεδρεύων ή η προεδρεύουσα του «Κοινού των Ελλήνων» καλεί όσους ή όσες επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα και τα ονόματά τους αναγράφονται σε πίνακα με αλφαβητική σειρά. Στη συνέχεια ο προεδρεύων ή η προεδρεύουσα καλεί ονομαστικά από την κατάσταση συνέδρων, όλους με αλφαβητική σειρά να πουν δυνατά ποιους ψηφίζουν από αυτούς που έχουν θέσει υποψηφιότητα. Το κάθε μέλος έχει δικαίωμα να ψηφίση μέχρι και πέντε υποψηφίους και αν είναι υποψήφιο το ίδιο δεν μπορεί να ψηφίση τον εαυτό του. Ο/η εκλογικός/ή γραμματέας του Συνεδρίου (μέλος του Ε.Ε.Τη.Κ.) σημειώνει δίπλα στο αναγραμμένο όνομα του υποψηφίου στον πίνακα πόσες ψήφους έχει λάβει με γραμμές (όπου η κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε μία ψήφο). Στο τέλος της ψηφοφορίας οι 100 πρώτοι σε ψήφους αποτελούν τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Αντιστοίχως εκλέγεται και ο/η Πρόεδρος, μόνο που εκεί ο κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα μόνο μίας ψήφου. Το Συνέδριο επίσης είναι το μόνο όργανο που μπορεί να αναθεωρήση το Καταστατικό του Κινήματος. Για τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, και τα θέματα που θα συζητηθούν εκτός από τα εκλογικά, αρμόδια είναι η Κεντρική Επιτροπή.

Άρθρο 9. Αρχές λειτουργίας

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας όπως αυτή θεσμοθετήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και επιβίωσε μέσα από την πατροπαράδοτη εθνική παράδοσή μας, τόσο με φανερές ψηφοφορίες όσο και με κληρώσεις αρμοδιοτήτων. Η μυστική ψηφοφορία θεωρείται κάλυμμα δειλίας, ενώ η λευκή ψήφος δεν γίνεται δεκτή σε καμία εκλογική διαδικασία ή άλλη ψηφοφορία. Όλα τα μέλη συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και συνυπογράφουν προς τα έξω αυτές τις αποφάσεις.

Άρθρο 10. Δημοκρατικές διαδικασίες

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ επιθυμεί να εισάγη καινοτόμα πολιτικά ήθη εμπνευσμένα από τα ιθαγενή πολιτεύματα και τους ελληνικούς τρόπους. Η διαφορετικότητά μας δεν έγκειται απλά στην ιδεολογική μας διαφοροποίηση, αλλά και στην πολιτική μας πρακτική και συμπεριφορά.

  1. Στο εσωτερικό του Κινήματος κατοχυρώνεται πλήρως η εσωκινηματική δημοκρατία, η φιλοσοφική ελευθερία, η ελευθερία προφορικού και γραπτού λόγου και προάγεται η παρρησία.
  2. Συνυπάρχουν και διακινούνται ελεύθερα, γραπτά ή προφορικά, όλες οι απόψεις και τάσεις που εκπορεύονται από την ελληνικότητα και τις σχολές της ελληνικής φιλοσοφίας, αρχαίας και μεταγενέστερης.
  3. Η έκφραση και διακίνηση ιδεών γίνεται με σεβασμό στις βασικές αρχές και στόχους του Κινήματος.
  4. Η σύννομη αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του Κινήματος αποτελεί θεμελιακή αρχή της λειτουργίας του.
  5. Τα όργανα του Κινήματος λειτουργούν με βάση τις αρχές της συλλογικότητας και του διαλόγου.
  6. Η αρχή της πλειοψηφίας είναι δεσμευτική για τα μέλη κάθε οργάνου. Οι απόψεις των μειοψηφούντων είναι σεβαστές και οι πλειοψηφούντες οφείλουν να τις λαμβάνουν υπόψη τους.

Άρθρο 11. Λογοδοσία – Ανάκληση

  1. Όλα τα αιρετά όργανα (εκλεγμένα ή κληρωτά) λογοδοτούν ανά πάσα στιγμή στα Σώματα που τα ανέδειξαν.
  2. Όλα τα αιρετά όργανα (εκλεγμένα ή κληρωτά) μπορούν να ανακληθούν από τα σώματα που τα εξέλεξαν νωρίτερα από τη λήξη της θητείας τους.
  3. Η απόφαση ανάκλησης απαιτεί τη συμμετοχή των 2/3 των μελών και λαμβάνεται από το ½ + 1 του αριθμού των συμμετεχόντων στη διαδικασία.

Άρθρο 12. Οικονομική Διαχείριση

1. Οι οικονομικοί πόροι του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ είναι:

- Οι συνδρομές των μελών, το ύψος των οποίων καθορίζεται από το Ε.Σ. μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου (Ε.Ε.Ο.Ε.).

- Οι έκτακτες εισφορές των μελών ή κάθε πολίτη που στηρίζει τους στόχους του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

- Δωρεές, κληρονομιές και χορηγίες.

- Εισπράξεις από εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

2. Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου:

Την ευθύνη για τα οικονομικά του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ έχει η επταμελής Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου (Ε.Ε.Ο.Ε.), η οποία εκλέγεται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στην οποία προΐσταται με δικαίωμα ψήφου ο Γραμματέας Οικονομικού, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου (σύνολο μελών με τον γραμματέα οχτώ). Η Ε.Ε.Ο.Ε. έχει την υποχρέωση τακτικού ελέγχου και την δυνατότητα εκτάκτων ελέγχων σε όλες τις Οργανώσεις και τα Όργανα του κινήματος . Η παροχή οποιονδήποτε στοιχείων και διευκρινίσεων από τα όργανα στα οποία απευθύνεται είναι υποχρεωτική.

Κάθε Όργανο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ υποβάλλει μέχρι το πρώτο 15μερο εκάστου έτους πλήρη και αιτιολογημένο ετήσιο οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό στην Ε.Ε.Ο.Ε. Το Πολιτικό Συμβούλιο εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό σε ειδική συνεδρίασή του μετά από οικονομική έκθεση που υποβάλλει η Ε.Ε.Ο.Ε.

Άρθρο 13. Τήρηση του καταστατικού

  1. Μέλος του Κινήματος που ενεργεί κατά παράβαση του καταστατικού, ελέγχεται πειθαρχικά κατόπιν αιτιολογημένης παραπομπής του στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο.
  2. Ανάλογα με την βαρύτητα της πράξης που του προσάπτεται κι αν κριθή αιτιολογημένα ένοχος, μπορεί να του επιβληθή είτε παρατήρηση, είτε προσωρινή άρση της ιδιότητας του μέλους, είτε οριστική διαγραφή του από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
  3. Για τον έλεγχο τήρησης του καταστατικού συγκροτείται από το Π.Σ. Εθνική Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού (Ε.Ε.Τη.Κ.), αποτελούμενη από επτά (7) μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Η Ε.Ε.Τη.Κ. είναι αρμόδια για παραπεμπόμενα μέλη των περιφερειακών οργάνων, ενώ για τα μέλη του Π.Σ. και της Κ.Ε. αποφασίζει το ίδιο το Π.Σ. μετά από εισήγηση της Ε.Ε.Τη.Κ.
  4. Σημειωτέον ότι Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού (Ε.Τ.Κ.) εκλέγουν και τοπικά όλες οι Τ.Ο. Πυρήνες και Ν.Ε. με την αρμοδιότητα να επιλαμβάνονται καταστατικών παραβάσεων μελών των Οργανώσεών τους. Μέλη τα οποία διαφωνούν για την ποινή που τους επιβλήθηκε δύνανται να προσφύγουν στην Εθνική Επιτροπή Τήρησης Καταστατικού (Ε.Ε.Τη.Κ.), της οποίας οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες.
  5. Η Ε.Ε.Τη.Κ., καθώς και οι αντίστοιχες τοπικές Ε.Τ.Κ., είναι επιφορτισμένες και για την τήρηση του Μητρώου μελών. Επίσης είναι αρμόδιες για την εποπτεία των εκλογικών διαδικασιών των Οργάνων των οποίων ελέγχουν την καταστατική τάξη.
  6. Στην Ε.Ε.Τη.Κ. προεδρεύει με δικαίωμα ψήφου ο Γραμματέας του Οργανωτικού, μέλος του Π.Σ.

Άρθρο 14. Εθνικές Επιτροπές της Κ.Ε.

  1. Εθνική Επιτροπή Πολιτισμικής Δράσης: Είναι δεκαμελής, εκλέγεται και συνίσταται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με την ίδια διαδικασία φανερής ψηφοφορίας που ισχύει για όλα τα όργανα. Ασχολείται με όλα τα θέματα που άπτονται της προαγωγής ή προάσπισης του Ελληνικού Πολιτισμού. Οργανώνει πολιτισμικές εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες όταν αποδεδειγμένα θίγονται ή απειλούνται στοιχεία, ευρήματα και απομεινάρια από διάφορες εποχές, εκφράσεις και εκδοχές του Ελληνικού Πολιτισμού. Στην Ε.Ε.Πο.Δ. προΐσταται με δικαίωμα ψήφου ο Γραμματέας Διαφωτισμού, μέλος του Π.Σ.
  2. Εθνική Επιτροπή Παιδευτικής Δράσης: Είναι δεκαμελής, εκλέγεται και συνίσταται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με την ίδια διαδικασία φανερής ψηφοφορίας που ισχύει για όλα τα όργανα. Ασχολείται με όλα τα θέματα που άπτονται της προαγωγής ή προάσπισης της Ελληνικής Παιδείας. Οργανώνει εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες όταν γίνουν αντιληπτές ενέργειες φαλκίδευσης ή αλλοτρίωσης της Ελληνικής Παιδείας. Στην Ε.Ε.Πα.Δ. προΐσταται με δικαίωμα ψήφου ο Γραμματέας Διαφωτισμού, μέλος του Π.Σ.
  3. Εθνική Επιτροπή Αλληλεγγύης: Είναι δεκαμελής, εκλέγεται και συνίσταται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με την ίδια διαδικασία φανερής ψηφοφορίας που ισχύει για όλα τα όργανα. Ασχολείται με όλα τα θέματα που άπτονται των εσωτερικών σχέσεων αλληλεγγύης, φιλίας και συμπαράστασης μεταξύ των μελών του Κινήματος. Στην Αλληλεγγύη προΐσταται με δικαίωμα ψήφου ο Γραμματέας του Οργανωτικού, μέλος του Π.Σ.
  4. Σε όλες τις Εθνικές Επιτροπές τον αρμόδιο γραμματέα του Π.Σ. αντικαθιστά αν χρειαστή ο αντίστοιχός του Β΄ Γραμματέας.

Άρθρο 15. Έκτακτες Επιτροπές της Κ.Ε.

Το Πολιτικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να σχηματίση υπό τη βία της ανάγκης ή της επικαιρότητας Έκτακτες Επιτροπές επανδρωμένες από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για δράσεις που δεν προβλέπονται από το παρόν καταστατικό. (Όπως για παράδειγμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εργασίας, νεολαίας, καταπολέμησης ναρκωτικών κ.λ.π.). Στις Επιτροπές αυτές θα προεδρεύη ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, εκτός των Α΄ ή Β΄ γραμματέων.

Άρθρο 16. Ιδρυτική Οργανωτική Δομή

  1. Ως μέλη του πρώτου Πολιτικού Συμβουλίου ορίζονται από το παρόν καταστατικό οι ιδρυτές και εμπνευστές του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ των οποίων τα ονόματα ακολουθούν με αλφαβητική σειρά :

Βαρδίκος Δημήτρης

Ιεροδιάκονος Γιώργος

Λεμοντζόγλου Βασίλης

Μπεξής Ευάγγελος

Μυτηλιναίος Στέφανος

Παλιβίδας Ηρακλής

Πάντου Σίλβα.

Ρασσιάς Βλάσσης

Τσαγκάρης Γιώργος

Χριστοδουλάρης Σωκράτης

Ψωμιάδης Γιάννης

……………………………..

  1. Η θητεία του πρώτου ιδρυτικού Πολιτικού Συμβουλίου ορίζεται τετραετής, με ημερομηνία που τρέχει από την επίσημη έγκριση του παρόντος καταστατικού από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
  2. Μετά την συμπλήρωση των τεσσάρων ετών θα συγκληθή το πρώτο Συνέδριο του Κινήματος για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής, Πολιτικού Συμβουλίου και Προέδρου.
  3. Το Πολιτικό Συμβούλιο μπορεί να παρατείνη τον χρόνο διεξαγωγής του πρώτου συνεδρίου σε 2 (δύο) ακόμα χρόνια, σύνολο 6 (έξι) από την ημερομηνία έγκρισης του καταστατικού, με σύμφωνη γνώμη της Κ.Ε.
  4. Μέχρι την εκλογή Προέδρου, τα καθήκοντα αυτού θα ασκούνται από τους 3 (τρεις) γραμματείς του Πολιτικού Συμβουλίου σε αγαστή συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του Π.Σ.
  5. Το Πολιτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει την ευθύνη να διορίση τα 100 μέλη της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής με θητεία ισόχρονη με του Π.Σ.
  6. Σε περίπτωση που κάποιο μέλος του ιδρυτικού Π.Σ. αποχωρήσει, η Κ.Ε. οφείλει να εκλέξη αντικαταστάτη μέσα από τα μέλη της.
  7. Το Πολιτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει την ευθύνη να διορίση γραμματείς και πυρηνάρχες στις υπό σύσταση Τ.Ο. και πυρήνες του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  8. Η θητεία των διορισμένων γραμματέων και πυρηναρχών ορίζεται σε τρία χρόνια. Μετά θα ισχύσουν οι διαδικασίες εκλογής που προβλέπονται από το άρθρο 8 παρ.1. του παρόντος καταστατικού. Από τους ίδιους διορισμένους θα συσταθούν και οι πρώτες Ν.Γ. όπως προβλέπει το άρθρο 8. παρ.2. του παρόντος καταστατικού.
  9. Το Πολιτικό Συμβούλιο μπορεί να παύση ανά πάσα στιγμή τους διορισμένους γραμματείς και πυρηνάρχες και να τους αντικαταστήση με άλλους. Αυτό δεν ισχύει με όσους έχουν εν τω μεταξύ εκλεγεί, μετά από παρέλευση των τριών πρώτων ετών.
  10. Το Άρθρο 16 θα ακυρωθή με την έναρξη των εργασιών του πρώτου συνεδρίου.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ο Νεο-Ελληνικός Παγανισμός βρίσκει την πολιτική του έκφραση, και εμείς τον νέο "Βεργή" της κεντρικής πολιτικής σκηνής !!!