Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη, Ιουλίου 19, 2011

Ελλάδα-Αμερική: 0-1

Αυτές τις ημέρες πολλοί συγκρίνουν την Ελλάδα με τις Η.Π.Α. Είναι το ελληνικό οικονομικό δράμα παρόμοιο με αυτό της Αμερικής;


http://nimg.sulekha.com/sports/original700/greece-usa-basketball-2010-8-24-10-30-42.jpg

της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου

protagon.gr

Αν δει κανείς το πρόβλημα από απόσταση και με οικονομικούς όρους θα έλεγε ότι η κρίσιμη κατάσταση της Ελλάδας, συνοψίζεται στον πολυετή και ανεξέλεγκτο δανεισμό, και στην ανικανότητα της χώρας να  ξεπληρώσει τα οφειλόμενα της. H Ελλάδα έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της σε ποσοστό 50% τα τελευταία 179 χρόνια. Επιπλέον λόγω της Ε.Ε. και του κοινού νομίσματος δεν έχει έλεγχο στο νόμισμα της προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική και φθηνή.

Αν δει κάνεις μεμονωμένα αυτά τα δυο γεγονότα, μπορεί να συμπεράνει εύκολα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι Ελλάδα. ΟΙ ΗΠΑ αποτελούν μια από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο. Είναι η πατρίδα μερικών από τις πιο ανταγωνιστικές βιομηχανίες του κόσμου, μια από τις μεγαλύτερες μεσιτικές αγορές, καθώς και το «σπίτι» νέων και τεχνολογικά επαναστατικών επιχειρήσεων. Επίσης εξάγει τα πάντα, από αεροσκάφη έως κρέμες ομορφιάς. Είναι επίσης δυνατή δημογραφικά, είναι η μοναδική ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο η οποία πρόκειται να αυξήσει τον πληθυσμό της μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια, ενώ η υπόλοιπη δύση είναι αντιμέτωπη με το πρόβλημα ενός γηραιού πληθυσμού. Και έχει και το δολάριο, ένα δυνατό νόμισμα, με το οποίο μπορεί να «παίξει». Επιπλέον έως σήμερα η Αμερική δεν έχει αφήσει ποτέ χρέος της απλήρωτο.

Ενώ η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες περικοπές και αυξήσεις σε φόρους, η Αμερική μπορεί με μια απλή κίνηση, ακολουθώντας τις προτάσεις της Επιτροπής Simpson-Bowles να ελαττώσει το έλλειμμα της 3.8 τρισεκατομμύρια έως το 2015. εάν επαναφέρει το φορολογικό σύστημα Κλίντον.

Οι Αμερικανοί επίσης έχουν μια νοοτροπία εντελώς διαφορετική από την Ελληνική, θέλουν να σωθούν και θέλουν να δουλέψουν. Το όνειρο του Δημοσίου, δεν έχει καμία σχέση με το Αμερικανικό Όνειρο, το οποίο είναι βαθιά ριζωμένο μέσα στο μυαλό του κάθε Αμερικανού πολίτη. Πιο ευέλικτος, ποιο ανεξάρτητος από το κράτος, ο Αμερικανός έχει πολύ πιο πολλές πιθανότητες και δυνάμεις να ξαναβγεί στην αγορά, σε μια υπαρκτή αγορά για να αναζητήσει εργασία.

Αυτό που μπορεί να πει όμως κανείς και για την Ελλάδα και την Αμερική, είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις το πολιτικό σύστημα, αδυνατεί να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ακόμη και αν οι ΗΠΑ, σήμερα δανείζονται πολύ φθηνότερα από την Ελλάδα, κάνεις δεν γνωρίζει με σιγουριά ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Αν η Αμερική δεν αντιμετωπίσει σήμερα τα προβλήματα της και αν η πολιτική εξουσία δεν πάρει την κατάσταση στα χέρια της, θα πάρει το ολισθηρό δρόμο του χρέους και του ελλείμματος. Ακόμη και αν αυτός δεν θυμίζει εκείνον της πολύ φτωχότερης και μικρής Ελλάδας, θα είναι εξίσου επίπονος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: