Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή, Ιουλίου 22, 2011

Against all Odds

 

 

του Μιχάλη Κόκκινου

twitter.com/MichaelKokkinos

Μέσα σε μια βδομάδα που το μυαλό θα μπορούσε να είναι μεταξύ ξαπλώστρας και ρακέτας η επικαιρότητα ήταν έντονη όσο ποτέ ίσως. Συνδικάτα που κοιτούν την πάρτη τους, εγκλωβισμένοι τουρίστες σε πλοία και αεροπλάνα, φρικαρισμένοι αδειούχοι του Ιούλη, μία υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ αποδεικνύεται θερμή υποστηρικτής της Ελλάδας, σε βαθμό που αγγίζει τα όρια της groupie, μία υπερδεξιά αντιπολίτευση που βγαίνει ακόμη στα μπαλκόνια, στρεσαρισμένοι "ταρίφες" των Πανεπιστημίων που δεν δέχονται έλεγχο στο τσιφλίκι τους. Αν μην τι άλλο δεν μπορεί κανείς να πει ότι στην Ελλάδα περνάμε βαρετά !

Αλλά όταν η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται Πέμπτη δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς με οτιδήποτε θεωρείς σοβαρό. Την Παρασκευή μπορεί να θεωρείται γελοίο ! Τι θα μπορούσε να συμβεί στη σύνοδο κορυφής; Είμαστε πλέον σε τέτοια κατάσταση, ώστε η τύχη μας αλλάζει μορφή και σχήματα μέσα σε εικοσιτετράωρα.

Η λογική έλεγε ότι η σύνοδος κορυφής θα προσδιόριζε σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Η λύση που θα έπεφτε στο τραπέζι θα την αποδεχόμασταν με ελάχιστα και προσχηματικά περιθώρια διαπραγμάτευσης. Κι αυτό είναι σκληρό, αλλά σίγουρα όχι άδικο.

Φτάσαμε Παρασκευή πρωί και όλα τελικά έμειναν ως είχαν ! Τις τελευταίες βδομάδες όλοι ζήσαμε τον τρόμο του "selective default". Η Ελλάδα παραλίγο να γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία του κόσμου, η οποία θα χρεοκοπούσε στα δελτία των 8 και στα μάτια των τηλεθεατών τους, χωρίς όμως να έχει χρεοκοπήσει στην πραγματικότητα !

Σε μια χώρα όπου τα ΜΜΕ θα ενημέρωναν με μια κάποια στοιχειώδη ποιότητα την κοινή γνώμη, ο Γιώργος Παπανδρέου θα εξασφάλιζε σήμερα για χρόνια την παραμονή του στην πρωθυπουργία. Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα δεν είναι μια τέτοια χώρα. Δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο οι άνθρωποι που κόντρα σε όλους και σε όλα - against all odds -  εξασφάλισαν στη χώρα έναν τρόπο σωτηρίας που ουδείς μπορούσε καν να οραματιστεί.

Κανείς δεν θα εξηγήσει στο ελληνικό λαό ότι το "κατάπτυστο" Μεσοπρόθεσμο ανταλλάχθηκε σήμερα με ένα εντυπωσιακό νέο Σχέδιο Μάρσαλ που ίσως και να μην "άξιζε" στην Ελλάδα, - και πιστέψτε με δεν άξιζε.

Οι δημοσιογράφοι για μέρες επέμεναν απλά να μεταφράζουν τις λέξεις "selective default" χωρίς να τονίζουν ότι πρόκειται για μια αξιολόγηση των περίφημων οίκων αξιολόγησης κι όχι μια πραγματική κατάσταση. Κανείς επίσης δεν τόνιζε ότι το "δεν αποφάσισε η Ε.Ε...selective default" δεν υπάρχει αλλά το ότι η Ε.Ε αποφάσισε να σώσει την Ελλάδα με τρόπο τέτοιο ώστε οι οίκοι να χαρακτηρίσουν τη νέα μας κατάσταση ως "κατάσταση selective default".

Όπως κανείς δεν θα σχολιάσει ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση κατάφερε την "επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου" με την εκ νέου αύξηση του χρόνου αποπληρωμής αλλά και με τη μείωση του επιτοκίου. Ούτε οι ... Κινέζοι, ούτε οι Ρώσοι ... ούτε κανείς άλλος θα μας δάνειζε με τόσο προκλητικά προνομιακούς όρους !!!

Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ διαμορφώθηκε  στα 109 δις ευρώ. Η σύνοδος κορυφής έλαβε μια απόφαση στήριξης του ελληνικού χρέους ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία και η στάση πληρωμών. Τραπεζικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς αργά χθες το βράδυ σχολίαζαν τις ανακοινώσεις βάζοντας στην ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά της κρίσιμης συνόδου κορυφής.

Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

  • Η Ευρώπη αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο στο 3,5% από 4,2% και να αυξήσει τον χρόνο αποπληρωμής των 110 δις ευρώ από 7,5 σε 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αντί το ελληνικό κράτος να πληρώσει 34,65 δις ευρώ σε τόκους στα 7,5 χρόνια θα πληρώσει τελικά 57,75 δις ευρώ δηλαδή επιβάρυνση 23 δις ευρώ περισσότερους τόκους
  • Η απόφαση ότι αν χρειαστεί θα επανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες με 25 δις ευρώ σημαίνει ότι έρχονται νέες μεγάλης κλίμακας αυξήσεις κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες που θα πληρώσουν τα σπασμένα. Η παράμετρος αυτή είναι καταλυτικής σημασίας οι ελληνικές τράπεζες δεν βγαίνουν κερδισμένες από αυτή την υπόθεση. Δεν θα καταρρεύσουν αλλά η εξάρτηση τους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
  • Η εμπλοκή των ιδιωτών είναι γεγονός. Ασαφές αν θα συμμετάσχει και πως η ΕΚΤ αλλά το βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες και ειδικά οι ελληνικές θα πληρώσουν την μακροχρόνια κακοδιαχείριση του ελληνικού κράτους. Οι πολίτες που τόσα χρόνια δεινοπαθούσαν από τις τράπεζες τώρα παίρνουν την εκδίκησή τους !
  • Το selective default  είναι γεγονός. Η Ελλάδα θα τοποθετηθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας βαθμολογικά και μόνο. Όμως ο νέος μηχανισμός του EFSF θα στηρίξει τις τράπεζες. Η ΕΚΤ και η ΕΕ έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τις τράπεζες ενεργά αν υπάρξει selective default δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία. To EFSF θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας και θα εγγυάται ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, θα επαναγοράζει ομόλογα από την πρωτογενή και δευτερογενή αγορά και γενικώς θα έχει ρόλο εκτόνωσης πιέσεων αν ασκηθούν σε αγορές και σε τράπεζες.

Σίγουρα κανείς δεν είναι τόσο τρελός να ισχυριστεί  ότι πρέπει να βγούμε στους δρόμους και να πανηγυρίζουμε … Αλλά το βέβαιο είναι ότι διασφαλίζονται για την επόμενη δεκαετία οι δανειακές ανάγκες της χώρας μας. Ενώ, επιτυγχάνεται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους με το μέσο κόστος να σταθεροποιείται σε επίπεδα κάτω του 5% για τα επόμενα 40 χρόνια. Καταφέραμε να ελαφρύνουμε το κόστος δανεισμού έως το 2016 κατά 3 δισ. ευρώ ετησίως, ωστόσο η Ελλάδα θα πληρώσει περισσότερα για την αποπληρωμή.

Αυτό που πραγματικά καταφέραμε είναι ότι ξεπεράσαμε το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Και  το ξεπεράσαμε ενάντια σε όλους και σε όλα, κερδίζοντας  απλά χρόνο ! Το κάναμε με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, το κάναμε πάλι τώρα με το αυτό το νέο Σχέδιο Μάρσαλ

Όλα λοιπόν γίνονται για να κερδίσουμε χρόνο και ο χρόνος – σύμφωνα με το ρητό – είναι πάντα χρήμα ! Είναι όμως και μεγάλος γιατρός. Η Ελλάδα κέρδισε χρόνο για να μπορέσουν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, να μείνουν πιστές στα δικά τους προγράμματα διάσωσης και επίσης για να καθησυχαστούν οι επενδυτές, ώστε να συνεχίζουν να αγοράζουν  χρέη από την Ευρώπη. Η ζώνη του ευρώ πρέπει να αποφύγει τις χρεοκοπίες, μέχρι χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία καταφέρουν να απομακρυνθούν από την  επικίνδυνη ζώνη. Η Ευρώπη ήταν αναγκασμένη να στηρίξει την Ελλάδα πολύ μακρύτερα από το 2013, όπως και έγινε.

Στο χέρι μας είναι πλέον το πώς θα κινηθούμε. Η Ευρώπη και η κυβέρνηση κατάφεραν να δημιουργήσουν το πλαίσιο και να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη προστασία, κερδίζοντας χρόνο. Χρόνο που πρέπει να αξιοποιήσουμε δημιουργικά !

«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε» είχε πει  Α. Αϊνστάιν.

Οφείλουμε κατευθυνθούμε σε έναν άλλον τρόπο σκέψης against all odds, που θα δίνει διέξοδο στη δημιουργικότητά μας. Να πάψουμε να ρίχνουμε το φταίξιμο στους ξένους ή να περιμένουμε τη σωτηρία μας από αυτούς. Να σηκώσουμε τα μανίκια και μονοιασμένοι να δουλέψουμε σκληρά και έξυπνα.

Να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας ειδικά εμείς οι νεότεροι. Τώρα είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να τα αλλάξουμε όλα ... Τώρα ή Ποτέ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: