Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2006

Ο κ. Γιαπ ντε Χούουπ Σέφερ

Eρχεται στην Αθήνα ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ

Στην Αθήνα έρχεται στις αρχές του Ιούλη ο στρατηγός Γιαπ ντε Χόοπ Σιέφερ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο σκοπός της επίσκεψής του, φυσικά, δεν είναι εθιμοτυπικός.

Την ίδια ώρα που ο Σιέφερ θα συζητάει με τον Καραμανλή, την Ντόρα και τον Μεϊμαράκη, στο Αφγανιστάν τα στρατεύματα της "Βορειοατλαντικής Συμμαχίας" θα ξεκινάνε την προέλασή τους προς τις νότιες επαρχίες της χώρας για την "πάταξη της τρομοκρατίας". Με άλλα λόγια, θα αναλαμβάνουν στρατιωτική δράση με στόχο την αιματηρή συντριβή της αντίστασης και την εδραίωση της κατοχής που -πέντε χρόνια μετά την αμερικανική νίκη ενάντια στο καθεστώς των Ταλιμπάν- παραμένει μακρινό όραμα για τους δυτικούς "συμμάχους".

Ακόμα και οι ίδιες οι αμερικανικές στρατιωτικές αρχές παραδέχονται τώρα ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι ουσιαστικά "ανεξέλεγκτη". Η κατοχική κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι είναι ανύπαρκτη: η εξουσία της περιορίζεται πρακτικά στην Καμπούλ, στην πρωτεύουσα -και ούτε καν σε όλη την Καμπούλ. Την περασμένη βδομάδα οι αντάρτες χτύπησαν ένα λεωφορείο στον δρόμο ανάμεσα στην Καμπούλ και το αεροδρόμιο.

Στις βόρειες επαρχίες της χώρας κυριαρχεί ο "νόμος" των οπλαρχηγών -των συμμοριών που αποτέλεσαν την ραχοκοκκαλιά της διαβόητης "Βόρειας Συμμαχίας", που συνεργάστηκε με τον Μπους το 2001 για την ανατροπή των Ταλιμπάν. Τώρα ακόμα και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναγκάζονται να μιλάνε για "εκτεταμένη διαφθορά" -τόσο εξώφθαλμη είναι η κατάσταση.

Οι νότιες επαρχίες βρίσκονται, πρακτικά, στα χέρια της αντίστασης. Ο Σιέφερ, στην σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες, προσπαθεί να συνδέσει τις επιθέσεις ενάντια στις δυνάμεις κατοχής και τους συμμάχους τους με την τρομοκρατία και τους Ταλιμπάν. Δεν υπάρχει, όμως, η παραμικρή αμφιβολία, ότι η αντίσταση έχει, όχι μόνο μαζική απήχηση αλλά και μαζική συμμετοχή. Οι εφημερίδες, ακόμα και αυτές που υποστηρίζουν άκριτα τον πόλεμο του Μπους "κατά της τρομοκρατίας" αναγκάζονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο να παραδεχτούν ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν διαφέρει ελάχιστα από την κατάσταση στο Ιράκ: τον Μάη οι νεκροί από τις επιθέσεις -με έκρηκτικά, με όπλα, με καμικάζι κλπ- των ανταρτών ξεπέρασαν τους 400. Ηταν ο "χειρότερος" μήνας από τότε που οι ΗΠΑ "απελευθέρωσαν" την Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Νέο Βιετνάμ

Η έκρηξη της αντίστασης στο Αφγανιστάν έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για τον Μπους. Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αποδειχθεί ανίκανα να επιβάλλουν την τάξη στο Ιράκ. Πολλοί, ανάμεσά τους και επιφανή "γεράκια" σαν τον διαβόητο Χένρι Κίσινγκερ, έχουν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα "νέο Βιετνάμ" και να προτείνουν επείγοντα μέτρα -χωρίς ωστόσο να μπορούν να συμφωνήσουν για το ποιά ακριβώς θα πρέπει να είναι αυτά: κάποιοι προτείνουν την άμεση υποχώρηση, κάποιοι την ενίσχυση του μετώπου με την αποστολή νέων στρατευμάτων, κάποιοι την επίδειξη δύναμης με τον βομβαρδισμό -ακόμα και με πυρηνικά αν παραστεί ανάγκη- του γειτονικού Ιράν.

Οι ΗΠΑ, όμως, δεν έχουν άλλα στρατεύματα για να στείλουν στο Ιράκ. Ο πόλεμος "κατά της τρομοκρατίας" έχει αναγκάσει τον Μπους να επιστρατεύσει όχι μόνο όλες του τις δυνάμεις -τακτικές και εφεδρείες. Ακόμα και η Εθνοφρουρά -το στρατιωτικό σώμα που υποτίθεται ότι έχει σαν βασική αποστολή να προστατεύει τις ΗΠΑ από καταστροφές σαν τον τυφώνα Κατρίνα- έχει "επιταχθεί" για τις ανάγκες του "πολέμου κατά της τρονοκρατίας". Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να καταρρεύσουν με τον ίδιο τρόπο που κατάρρευσαν οι μεγάλες αυτοκρατορίες της αρχαιότητας -από την υπερεξάπλωση των δυνάμεών τους. Οι στρατηγοί του Πενταγώνου πιέζονται να αποσύρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, όσο το δυνατόν πιο πολλά στρατεύματα μπορούν από το Αφγανιστάν για να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Οι "σύμμαχοί" που συγκεντρώθηκαν την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλες για την σύνοδο του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν να βοηθήσουν: υποσχέθηκαν να διπλασιάσουν τα στρατεύματά τους στο Αφγανιστάν -από τις περίπου 8.000 που είναι σήμερα στις 19.000. Και υποσχέθηκαν ταυτόχρονα να αναλάβουν οι ίδιοι την επιτήρηση της κατοχής: 7.000 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες θα εγκατασταθούν, σύμφωνα με τα σχέδια που αποφάσιασν στις Βρυξέλες, στις νότιες επαρχίες, στις περιοχές της αντίστασης και των Ταλιμπάν. Το πρώτο βήμα αυτής της επιχείρησης "απεμπλοκής" των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έχει ξεκινήσει αυτές τις μέρες με μια μαζική επιδρομή των "συμμαχικών" στρατευμάτων και των στρατευμάτων του Καρζάι στον νότο που έχει σαν άμεσο στόχο την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στις εξεγερμένες περιοχές. Πρόκειται για μια βάρβαρη, αιματηρή επίθεση που αφήνει πίσω της καθημερινά δεκάδες άμαχους νεκρούς -φτωχούς αγρότες, ηλικιωμένους, μικρά παιδιά- όλοι τους "αντάρτες", "τρομοκράτες Ταλιμπάν" σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των στρατιωτικών επιτελείων των συμμάχων...

Ο Σιέφερ έρχεται στην Αθήνα στις αρχές του Ιούλη για να συζητήσει με την κυβέρνηση της ΝΔ την "συμβολή" της Ελλάδας σε αυτή την σφαγή.

Είναι μια πρόκληση που το αντιπολεμικό κίνημα δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη. Στα μάτια της άρχουσας τάξης -των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών- ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" είναι απλά και μόνο "ευκαιρία": ευκαιρία για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας, ευκαιρία για αναβάθμιση των σχέσεων "μας" με τους συμμάχους μας, ευκαιρία για τα "εθνικά μας συμφέροντα". Τα ελληνικά στρατεύματα βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στο Αφγανιστάν -μια από τις αποστολές που έχουν αναλάβει είναι και η επιτήρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ. Η Ντόρα και ο Καραμανλής θέλουν, δίχως αμφιβολία, να αποδεχτούν με μεγάλη προθυμία τις προτάσεις "αναβάθμισης" του Σιέφερ. Και θα τις αποδεχτούν -αν δεν τους σταματήσουμε.

Το αντιπολεμικό κίνημα έχει δείξει πολλές φορές την δύναμή του στην χώρα μας. Οι κινητοποιήσεις που κάλεσε η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο έδιωξαν δυο φορές τον Κόλιν Πάουελ από την Ελλάδα. Η απειλή των μαζικών διαδηλώσεων ανάγκασε τον περασμένο Απρίλη την Κοντολίζα Ράις να έρθει στην Αθήνα κυριολεκτικά νύχτα -αιφνιδιαστικά, μέσα στις πασχαλινές διακοπές, στις 2 τα ξημερώματα... Η δράση μας εμπόδισε την κυβέρνηση του Σημίτη να χωθεί πιο βαθιά στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ. Η δράση μας, δεν υπάρχει αμφιβολία, μπορεί να γονατίσει την κυβέρνηση του Καραμανλή -την κυβέρνηση της Γιαννάκου, του Πολύδωρα και του Βουλγαράκη δηλαδή.

Σωτήρης Κοντογιάννης



Ο κ. Γιαπ ντε Χούουπ Σέφερ

Η αίθουσα ήταν γεμάτη από νωρίς. Όλοι νέοι. Άλλοι υποψήφιοι "γιάπηδες", άλλοι "μικροί" τεχνοκράτες, άλλοι μελλοντικοί ηγέτες, άλλοι απλώς "ανήσυχοι" νέοι ...

Το ιδιότυπο ραντεβού είχε δωθεί στο αμφιθέατρο του Υπ. Εξωτερικών. Όλοι περίμεναν τη στιγμή που θα συναντήσουν το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον κ. Γιαπ ντε Χούουπ Σέφερ. Η ημερίδα ξεκινά με 4 θεωρητικούς να μας εξηγούν τί είναι και τί δεν είναι το ΝΑΤΟ. Η υπόθεση αρχίζει και γίνεται βαρετή, λόγια χιλιοακουσμένα και κενά από ανθρώπους που δεν ήθελαν να σε κάνουν να καταλάβεις, αλλά μονάχα μίλαγαν γιατί έτσι τους είπαν ότι πρέπει να κάνουν για να καλύψουν το χρόνο της συνάντησης -ή τουλάχιστον έτσι δείχναν-. Η κατάσταση αρχίζει να χειροτερεύει όταν ήρθε η σειρά των συμμετεχόντων νέων να εκφράσουν τις απορίες των. Εκεί αποδείχτηκε του λόγου το αληθές. Ουδείς κατάλαβε τί έλεγαν τόση ώρα εκεί πάνω οι 4 θεωρητικοί. Πάλι η κουβέντα κατέληξε στα ελληνοτουρκικά ...

Οι περισσότεροι βαριούνται. Φαίνεται. Και τί δεν θα έδιναν για ένα παγωμένο Freddoccino στην πλ. Κολωνακίου !!! Τότε λοιπόν, πάνω σε μία ημι-κωματώδη κατάσταση επέρχεται η "κάθαρσις". Ο κ. Γιαπ ντε Χούουπ Σέφερ ... Η ημερίδα αρχίζει να αποκτά το χαμένο ενδιαφέρον της.

Ξεκινόντας ο εισηγητής της εκδήλωσης μας ενημερώνει ότι στόχος της συνάντησης είναι να γνωρίσει και να συνομιλήσει ο κ. Σέφερ με την ελληνική νεολαία. Είχε την απορία, λέει, "γιατί ο ελληνικός λαός είναι τόσο πολύ αντίθετος στο ΝΑΤΟ και τη δράση του".

Με λόγο που θύμιζε πολιτικό παρά πρώην σρατιωτικό ο κ. Σέφερ προσπαθούσε να πείσει 200 και πλεόν γουρλωμένα μάτια ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας ανεξάρτητος στρατιωτικός μηχανισμός ο οποίος "μάχεται" για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας του πλανήτη. Ένας οργανισμός ο οποίος απέχει πολύ από τις στρατηγικές της Ουάσινγκτον τόσο, ώστε τον τελευταίο καιρό να βρίσκεται σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ σε ΜΜΑ και Κεντρική Ασία. Προωθεί τη συνεργασία με τη Ρωσσία και επεκτείνει τη δράση σε ολόκληρη την Ευρασιατική Ήπειρο και την Αφρική, προστατεύοντας τα δικαιώματα όλων των εθνικοτήτων και των λαών.

Το ΝΑΤΟ γενικώς αλλάζει - μεταμορφώνεται -δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς άλλωστε- από κει που βρέθηκε μετέωρο μετά την Πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού, προσπαθεί τώρα στις αρχές του 21ου αιω. να γίνει ένας μηχανισμός καταπολέμησης της Διεθνούς Τρομοκρατίας και προάσπισης της Παγκόσμιας Δημοκρατίας. Με την ίδια ευκολία που προστατεύει τους Ευρωπαίους πολίτες, φροντίζει και για την ασφάλεια των μουσουλμάνων το Αφγανιστάν.

Και αφού λοιπόν μας "έβγαλε" ένα λόγο-παρουσίαση του ΝΑΤΟ γεμάτο αντιφάσεις ο κ. Σέφερ ήταν έτοιμος να ακούσει τις ερωτήσεις -απορίες των νεαρών ελλήνων.

Καμία ερώτηση ουσίας δυστυχώς ... ούτε καν για τις αντιφάσεις του ΝΑΤΟ ...
και όλοι μα όλοι απορούσαν και ρωτούσαν στα Αγγλικά, λες και γεννήθηκαν μιλώντας τα.

Κανείς δεν ρίσκαρε, δεν δυσκόλεψε, δεν στρίμωξε, δεν δημιούργησε θαυμασμό στον κ. Γιαπ ντε Χούουπ Σέφερ ... Ουδείς ...

Σκεπτόμενος λοιπόν ότι δεν μπορούσα να είμαι απλώς ένας παθητικός παρατηρητής δεν ήθελα να αφήσω την ευκαιρία να πάει χαμένη, είχα τη δυνατότητα να ρωτήσω κάτι τον κ. Γιαπ ντε Χούουπ Σέφερ και θα την άφηνα να περάσει έτσι ;;;

Jamais των Jamων ...


Αφού λοιπόν προξένησα μία μικρή αναστάτωση στην αίθουσα, καθώς βλέπετε ήμουν ο μόνος που μίλησε στη μητρική του γλώσσα - και αυτή είναι τα Ελληνικά - μαζέυοντας το περίσιο θράσος μου και τον ρώτησα τα εξής :

1) Είπατε ότι η Ρωσσία απότελει "partner" του ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια στιγμή είναι βασικός εταίρος στο "ανταγωνιστικό" για το ΝΑΤΟ σχηματισμό Σύμφωνο της Σανγκάης. Αυτό κ. Σέφερ δεν αποτελεί μία αντίφαση ;;;

2) Επικρατεί τον τελευταίο καιρό σ'ολόκληρη την Ευρώπη ένα κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού για την ολοένα και δυναμικότερη ανάπτυξη του Ισλαμισμού τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο,όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Μεγάλοι διανοητές με τελευταία την κ. Φαλάτσι, εκφράζονται πλέον ανοιχτά ενάντια στον Ισλαμισμό και την επιθετική ανάπτυξη του. Πιστεύεται ότι πρέπει να ανησυχούν οι Ευρωπαίοι πολίτες για αυτην την δυναμική του Ισλαμισμού; Είναι βάσιμοι οι όποιοι φόβοι για ανάλογη ανάπτυξη της ισλαμικής τρομοκρατίας;
Πιο ειδικά, για να περάσουμε και στα καθ' ημάς, η Ελλάδα αποτελεί προκεχωρημένο σταθμό τόσο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη Μείζονα Μέση Ανατολή, επομένως και πύλη ΕΕ-ΝΑΤΟ για την Ασία και την Αφρική -εν μέρει-. Παρατηρήται λοιπόν, ότι ο μεγάλος όγκος των Ασιατών κυρίως μεταναστών προς την Ευρώπη περνάει υποχρεωτικά από την Ελλάδα και πολύ εξ αυτών μένουν σ'αυτήν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών δηλώνουν μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Αν συνδυάσουμε και το γεγονός ότι παρατηρήται τόσο στα Βαλκάνια και την Τουρκία μια αναζωπύρωση του φονταμενταλιστικού Ισλάμ, όσο και στις χώρες του Μαγκρέμπ, πιστεύετε κ. Σέφερ ότι η Ελλάς βρίσκεται υπό "μουσουλμανικό κλοιό" που μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα τα κυριαρχικά της δικαιώματα τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό επίπεδο; Με λίγα λόγια πιστεύεται ότι οι Έλληνες έχουν λόγο να ανησυχούν από την παράλληλη ανάπτυξη ισλαμισμού και ισλαμική τρομοκρατίας;

3) Και μια τρίτη ερώτηση αν δεν σας πειράζει κ. Σέφερ. Μας περιγράψατε πριν από λίγο με τον τρόπο σας τον οργανισμό τον οποίο έχετε την τύχη να ηγείσθε, μας μιλήσατε εν ολίγοις για μία ΜΗ αστυνομική δύναμη, η οποία στο όνομα της Διεθνούς Ασφάλειας και της Παγκόσμιας Δημοκρατίας επεμβαίνει όπου την καλούν παρέχοντας προστασία και ασφάλεια. Ξέρετε αυτή η θέση μου θυμίζει κάτι από Θουκυδίδη (στο σημείο αυτό έκανα άθελά μου σχεδόν όλο το αμφιθέατρο να γυρίσει το κεφάλι προς τη μεριά μου) και συγκεκριμένα την αιτία έναρξης ίσως του φονικότερου και καταστροφικότερου αδελφοκτόνου πολέμου της Παγκόσμιας Ιστορίας -του οποίου τις συνέπειες έμεις οι Έλληνες βιώνουμε έως σήμερα- του Πελ/κου Πολέμου. Είναι το σημείο που οι Κερκυραίοι θέλοντες να ανεξαρτητοποιηθούν εντελώς από τη Μητρόπολή τους Κόρινθο, καλούν την Αθήνα να μεσολαβήσει για να το επιτύχουν. Όλοι -θέλω να πιστεύω- γνωρίζουμε λίγο πολύ τη συνέχεια. Για να γίνω πιο σαφής. Πιστεύεται κ. Σέφερ ότι ο ρόλος που έχει επιδωθεί το ΝΑΤΟ σήμερα δύναται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός αντίπαλου σχηματισμού, αναλογικά με την εξαναγκαστική εμπλοκή της Σπάρτης στο πεδίο του πελ/ιακού πολέμου ελέω της πολιτικής των Αθηνών, οδηγώντας κατ' αυτόν τον τρόπο την ανθρωπότητα σε έναν νέο "Ψυχρό Πόλεμο" ή ακόμη χειρότερα σε μία νέα Παγκόσμια Σύρραξη ;;;

Όπως καταλαβαίνετε μετά τη βουβαμάρα που ακολούθησε, ο ατάραχος κ. Γιαπ ντε Χούουπ Σέφερ είπε:

1) Πόλυ σωστή η παρατήρησή σου. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν αισθάνεται ότι το Σύμφωνο της Σανγκάης λειτουργεί ανταγωνιστικά προς αυτό. Αντιθέτως προωθούμε τη συνεργασία τόσο με τη Ρωσσία όσο και με τη Κίνα.

2) (Εδώ ξεκινάει η αναπόληση των παιδικών του χρόνων όπου "κάποιοι κακοί" τρομοκράτες κάναν συνεχώς αεροπειρατίες και οι οποίοι τύχαινε να είναι και "λίγο" μουσουλμάνοι και ... γενικά το ΝΑΤΟ αγαπαεί και προστατεύει τους Μουσουλμάνους ... και δεν μπορείς να κατακρίνεις ολόκληρη θρησκεία για χάρη μιάς μικρής φανατικής αντιδραστικής μειοψηφίας ...) But... please my time is realy short, so if somebody else wants to ask sth...

3) Next question please ...

Όπως καταλαβαίνετε φίλες και φίλοι η προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας σταματάει έκει που ξεκινάει το συμφέρον ...

Και σίγουρα αυτός που φταίει δεν είναι ο αγαπητός κατα τ' άλλα κ. Γιαπ ντε Χούουπ Σέφερ, αλλά ο ίδιος ο οργανισμός που διοικεί. Ένας σχηματισμός-προϊόν των συμφερόντων του χθες, γέννημα των αναγκών του περασμένου αιώνα και που τώρα προσπαθεί να βρει το ρόλο στο σημερινό παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Είναι σαν να περνάς την "κρίση" των 30 στα 50 ...

Τί λέτε κ. Γιαπ ντε Χούουπ Σέφερ ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: