Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο, Ιουλίου 26, 2008

ΝΑΝΑ, Η ΕΥΡΩΠΑΙΑ / ΝANA, L'EUROPEENNE


Όπως σε όλες τις γαλλικές οικογένειες, τα παιδικά μου νανουρίσματα ήταν μπαλάντες της Νάνας Μούσχουρη. Όμως, δεν φανταζόμουν ότι θα παρακολουθούσα μια μέρα, στην Ελλάδα, τη συναυλία του αποχαιρετισμού της και θα ζούσα ένα τέτοιο γεγονός, τόσο σημαντικό για τον ελληνικό, ελληνογαλλικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό...

Γιατί ήμασταν πολλές χιλιάδες, την 23η Ιουλίου, που παρευρεθήκαμε στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού, στους πρόποδες της Ακρόπολης, για να ακούσουμε και να αποχαιρετήσουμε «Την Μούσχουρη», σ’αυτήν την τελευταία της συναυλία. Η συρροή του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη ώστε προγραμματίστηκε και μια δεύτερη συναυλία για τις 24 Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής ήταν παρών, όπως και μεγάλος αριθμός πολιτικών, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, όλες οι μεγάλες προσωπικότητες της Αθήνας αλλά και όλη η Αθήνα. Ο Δήμαρχος Παρισίων κ.Bertrand Delanoë, παρευρέθηκε επίσης κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη, όπως και οι Δήμαρχοι του Βερολίνου και του Λουξεμβούργου.

Και πρέπει να πω ότι η συναυλία αυτή ήταν μια στιγμή μεγάλης συγκίνησης.

Για περισσότερο από δυόμισι ώρες, μπροστά σε ένα κοινό όλων των ηλικιών που ξεχείλιζε από έναν απίστευτο ενθουσιασμό, η τραγουδίστρια ερμήνευσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της στα ελληνικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα αγγλικά και στα ιταλικά. Υπέροχη. Βρήκα ιδιαίτερα συγκινητικά τα λόγια που έγραψαν για εκείνη ο Μάνος Χατζηδάκης και ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως και την ερμηνεία της στο « Plaisir d’amour », ένα από τα πρώτα τραγούδια που τραγουδούσε με την μητέρα της και την αδελφή της όταν ήταν παιδί, όπως εξήγησε η ίδια.

Από αυτήν τη μη συνηθισμένη συναυλία κρατώ επίσης, στον καιρό αυτόν της Γαλλικής Προεδρίας της Ένωσης αλλά και των ευρωπαϊκών προβληματισμών, την υπέρλαμπρη επιτυχία που είχε η πολύ λυρική « Ωδή στη χαρά », ο ευρωπαϊκός αυτός ύμνος ο οποίος ερμηνεύτηκε επίσης σε πολλές γλώσσες. Όρθιοι, μετά από επευφημισμούς που κράτησαν περισσότερο από δέκα λεπτά και πολλά «κι άλλο», οι χιλιάδες θεατές χειροκροτούσαν αρκετή ώρα την Νάνα Μούσχουρη όσο αποχωρούσε, αργά και φανερά συγκινημένη, από την μεγαλοπρεπή σκηνή του Ηρώδου του Αττικού.

Ευχαριστούμε, Αγαπητή Νάνα Μούσχουρη, για αυτήν την όμορφη στιγμή που μας χαρίσατε, για αυτήν τη δέσμευση υπέρ της Ελλάδος, της Γαλλίας και της Ευρώπης, και θα τα πούμε πολύ σύντομα !"

alkimosarchive.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: