Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα, Αυγούστου 25, 2008

Απογοήτευση στη Τουρκία για τον Μπάιντεν



Θορυβήθηκαν τα τουρκικά ΜΜΕ με την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να επιλέξει τον Γερουσιαστή Τζόζεφ Μπάιντεν ως υποψήφιο αντιπρόεδρο. Ο Μπάιντεν θεωρείται φιλικά προσκείμενος στο ελληνικό και αρμενικό λόμπι, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχει προτείνει τον διαμελισμό του Ιράκ.

Κατά την διάρκεια της 35ετούς θητείας του στη Γερουσία αδιαλείπτως έχει ψηφίσει ή έχει συμμετάσχει ενεργά σε πρωτοβουλίες κατά των Τουρκικών συμφερόντων, γράφει ανταπόκριση της Τέρκις Ντέιλι Νιους από την Ουάσιγκτον.

Ο 65χρονος Γερουσιαστής ήταν στενός φίλος και επηρεαζόταν από τον πρώην Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη που είναι ελληνικής καταγωγής, σημειώνει η εφημερίδα.

"Ο Ομπάμα επέλεξε τον 'απερίσκεπτο' Μπάιντεν για δεξί του χέρι", έγραφε το πρωτοσέλιδο της Χουριέτ αναφερόμενο σε μια συζήτηση από το 1999, μεταξύ του Γερουσιαστή και του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

"Εάν δεν λύσετε το Κυπριακό δεν πρόκειται να εγκρίνω το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 5 διασεκατομμυρίων δολαρίων που περιμένετε από εμάς", φέρεται να είπε στον Ετσεβίτ σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ετσεβίτ - όπως γράφει η Ζαμάν- φέρεται στην απάντηση του να τονίζει τις ανησυχίες και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και να θυμίζει στον Μπάιντεν την συμφωνία με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον σύμφωνα με την οποία "δεν μπορεί να υπάρχει πισωγύρισμα στην προ-1974 εποχή όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας".

Η Χουριέτ γράφει ότι μετά από αυτήν την συνομιλία τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν τον Μπάιντεν "απερίσκεπτο".

Ο Μπάιντεν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομά του με ψηφίσματα, ενέργειες και δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων στα θέματα του Αιγαίου, της Κύπρου, του Πατριαρχείου και των Σκοπίων.

H Μιλιέτ στο πρωτοσέλιδο τίτλο της απεικονίζει την ανησυχία των τουρκικών ΜΜΕ: "Ο Ομπάμα επέλεξε Ελληνοκύπριους και Αρμένιους λομπίστες", γράφει.

Φιλο-ελληνικές θέσεις

Μιλώντας πρόσφατα σε Ελληνες ομογενείς -σημειώνει ο Αθανάσιος Ελλις στη Καθημερινή - είχε σχεδόν δακρύσει όταν τους ευχαρίστησε για την πολύχρονη στήριξή τους, και τους διαβεβαίωσε ότι "δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς μου σταθήκατε πάντα, ακόμη και το 1987, όταν ήμουν αντίπαλος του Δουκάκη, και με ειλικρίνεια μου είχατε πει ότι για κάθε πέντε δολάρια που θα δίνουμε στον Δουκάκη θα δίνουμε ένα σε σένα. Θα είμαι πάντα στο πλευρό σας".

Ο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει την τουρκική κατοχή της Κύπρου "ανωμαλία" στη σημερινή Ευρώπη και τη "μεγαλύτερη αδικία στον κόσμο, η οποία παραμένει άλυτη".

Εχει δηλώσει ότι "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο Πατριάρχης", ενώ έχει τονίσει ότι "οι ΗΠΑ πρέπει να καταστήσουν απόλυτα σαφές στην Τουρκία πως οι σχέσεις μας θα επηρεαστούν από το πώς θα λυθεί το Κυπριακό, με την πλήρη απόσυρση της Τουρκίας, και από τον τρόπο με τον οποίο θα λυθούν οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο".

Υπέρ του διαμελισμού του Ιράκ;

Τα τουρκικά ΜΜΕ εστιάζονται επίσης στην έκκληση που απήυθυνε ο Μπάιντεν πριν δυο χρόνια για τον διαμελισμό του Ιράκ σε αυτόνομες περιοχές γεγονός που είναι ριζικά αντίθετο με την τουρκική πολιτική.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης τον Μάιο του 2006 ο Μπάιντεν πρότεινε τον διαμελισμό του Ιράκ σε Κουρδική, Σιιτική και Σουνιτική επαρχία ως λύση στην αυξανόμενη βία που χαρακτήριζε το Ιράκ εκέινη την περίοδο.

Στο άρθρο, ο Μπάιντεν και ο Λέσλι Γκελμπ, γράφουν ότι η πρόταση τους στοχεύει στην διατήρηση ενός εναίου Ιράκ μέσω της αποκέντρωσης. Η κάθε εθνοτική ομάδα θα "εχει την δυνατότητα να ορίζει της υποθέσεις της", τονίζουν οι συγγραφείς.

"Αυτονομιστής ο συνεργάτης του Ομπάμα", γράφει στο πρωτοσέλιδο της η τουρκική Σταρ, αναφερόμενη στο συγκεκριμένο άρθρο.

Αρμενική γενοκτονία

Ο Μπάιντεν έχει στηρίξει τις προσπάθειες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Όπως γράφει η Ζαμάν τους πρώτους μήνες του 2007 μετά την δολοφονία του Αρμένιου συγγραφέα Χραντ Ντινκ στην Κωνσταντινούπολη , ο Μπάιντεν ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας προσπάθησε να "περάσει" σκληρό ψήφισμα κατά της Τουρκίας.

Το ψήφισμα που προωθούσε έκανε λόγο για τις "διώξεις" που είχε υποστεί ο Ντινκ επειδή αναφερόταν στην γενοκτονία των Αρμενίων.

www.foreignpress-gr.com

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Εκτός από την Τουρκία και το Ισραήλ φέρεται να είναι ενοχλημένο με την επιλογή του Μπάιντεν στη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.
Με βάση ανάλυση που δημοσιεύθηκε χθες (24 Αυγούστου) στην εφημερίδα Χααρέτζ (Haaretz) του Ισραήλ, ο Μπάιντεν, αν και αναγνωρίζεται για τη φιλοϊσραηλινή του στάση, δεν θεωρείται ο ιδανικός "πάρτνερ" για το ρόλο που θέλει να παίξουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ειδικά στο ζήτημα του Ιράν, το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν δεν φαίνεται να ικανοποιεί το Ισραήλ. Στην ανάλυση υπογραμμίζεται ότι ο Μπάιντεν έχει δηλώσει επανειλλημένα ότι δεν θεωρεί πως ο αποκλεισμός του Ιράν αποτελεί αποδοτικό μέσο για την επίλυση της κρίσης που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η Haaretz, αναφέρθηκε και στη δήλωση του Matthew Brooks, προέδρου του Εβραϊκού Συνασπισμού Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος είπε τα εξής: "Με την επιλογή του Μπάιντεν η προοπτική επικράτησης των Δημοκρατικών έχει μετατραπεί σε μια επικίνδυνη ρουλέτα για την εβραϊκή κοινότητα. Ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της καρίερας του είχε συνεχώς λάθος θέση στο ζήτημα του Ιράν, ενώ κατά τη διάρκεια ψηφοφοριών που αφορούσαν το Ισραήλ επέδειξε ασταθή στάση. Και ο Μπάιντεν, όπως και ο Ομπάμα, έχουν εκ βάθρων λανθασμένη εντύπωση στο θέμα των προσπαθειών που καταβάλει το Ιράν για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Επί πλέον, και οι δυο ήταν αντίθετοι στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που αφορούσε την επιβολή μέτρων που θα υποχρέωναν το Ιράν να σταματήσει τις προσπάθειες απόκτησης πυρηνικών όπλων. Ο Μπάιντεν απέτυχε να κατανοήσει πόσο μεγάλη απειλή είναι το Ιράν για το Ισραήλ και για τους φίλους των ΗΠΑ στην περιοχή".
Από την πλευρά του το Εθνικό Εβραϊκό Συμβούλιο Δημοκρατικών δήλωσε ότι "ο Μπάιντεν είναι ένας ασφαλής φίλος του Ισραήλ και μεγάλος φίλος των Εβραίων".

Unknown είπε...

Το αδιέξοδο Πελόσι για τον εχθρό της Τουρκίας, Μπάιντεν
του Σεμίχ Ιντίζ
Η επιλογή του Μπάιντεν για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, από τον Μπάρακ Ομπάμα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ευμενώς από την Άγκυρα. Γιατί ο Μπάιντεν από τα νεανικά του χρόνια μέχρι σήμερα ήταν πίσω από οποιαδήποτε αντιτουρκική ενέργεια που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ.
Για το λόγο αυτό ήταν το πιο έμπιστο άτομο στο Κογκρέσο για το λόμπι των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Κούρδων. Ένας σύμβουλος του Μπάιντεν, σε μια επίσκεψή μας στο Κογκρέσο μας είχε πει: "He has a thing about Turkey", δηλαδή, "έχει μια διαμορφωμένη άποψη για την Τουρκία".
Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι "ο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, θα συμμορφωθεί από την ίδια τη σκληρή την πραγματικότητα". Και λέμε ότι θα "συμμορφωθεί", γιατί στο παρελθόν δεν παρέλειπε σε κάθε ευκαιρία να είναι ασυμμόρφωτος απέναντι στην Τουρκία.
Εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν "θα συμμορφωθεί", στηρίζουν την εκτίμησή τους σε διεθνοπολιτικά αίτια. Ο Ομπάμα στηρίζει την καμπάνια του στο σύνθημα της ανάγκης "αποχώρησης από το Ιράκ" και σε αυτή την περίπτωση ο Μπάιντεν δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη του το πόσο πολύ έχουν ανάγκη οι ΗΠΑ την Τουρκία.

Ο Μπάιντεν δεν είναι στο πλευρό της Τουρκίας
Η αύξηση της αξίας της Τουρκίας μετά τα τελευταία γεγονότα στον Καύκασο, δεν θα επιτρέψει στον Μπάιντεν να διαταράξει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα. Έστω όμως και αν ο Μπάιντεν "συμμορφωθεί" από τη σκληρή πραγματικότητα, με βάση το παραπάνω "θετικό σενάριο", είναι γνωστό ότι ο Μπάιντεν δεν θα είναι ποτέ στο πλευρό της Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να μην λάβουμε καθόλου υπόψη μας και το άλλο, "αρνητικό σενάριο". Στο κάτω-κάτω, ο ίδιος ακολούθησε αυτό τον (αντιτουρκικό) δρόμο επί 40 χρόνια. Άλλωστε, ο ίδιος πιστεύει ότι η Τουρκία "έχει την ανάγκη της στήριξης των ΗΠΑ σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο".
Και αυτή του την άποψη την είπε κατάμουτρα στον Ετζεβίτ, για να φέρει την Τουρκία εκεί που ήθελε αυτός.
Κατά την επίσκεψη του Ετζεβίτ στο Κογκρέσο, το Σεπτέμβριο του 1999, ο Μπάιντεν, που συμπεριφέρθηκε απρεπώς, του είπε: "Αν συνεχίσετε να αντιτίθεστε στην επίτευξη λύσης στην Κύπρο, εγώ δεν θα εγκρίνω τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κογκρέσο", προκαλώντας ένταση στην αποστολή.
Ο Μπάιντεν, κατά την αποχώρηση του Ετζεβίτ από το Κογκρέσο, είπε στον Τούρκο πρωθυπουργό: "Δεν απαντήσατε στην ερώτησή μου". Ενώ ακόμα και ο ελληνικής καταγωγής Πολ Σαρμπάνης είχε φερθεί ευγενικά στον Ετζεβίτ.

Οι έντονες αντιδράσεις του πρέπει να μελετηθούν
Ο Ομπάμα δηλώνει ότι επέλεξε τον Μπάιντεν επειδή ξέρει από εξωτερική πολιτική. Όμως θα πρέπει να μελετήσουμε το θέμα της άκομψης συμπεριφοράς του απέναντι σε μια "σύμμαχο" χώρα και να δούμε αν ξέρει ή όχι απο εξωτερική πολιτική ο κ. Μπάιντεν.
Τους φόβους μας αυτούς τους ενισχύει το σχέδιο που είχε κάνει για διαμελισμό του Ιράκ στα τρία, θεωρώντας ότι έτσι θα πετύχαινε την ειρήνη και την ηρεμία στο Ιράκ. Ο Μπάιντεν στο τέλος θα υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο που αντιμετώπισε και η Νάνσυ Πελόσι, που έκανε όρκους ότι θα περάσει το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων απο τη Γερουσία.
Η Πελόσι υποχρεώθηκε να κάνει πίσω και να αθετήσει τους όρκους και τις υποσχέσεις της, όταν ήλθε αντιμέτωπη με τη "σκληρή πραγματικότητα". Αν και δεν αγαπούσε καθόλου την Τουρκία, οι "συνθήκες" την συμμόρφωσαν και αυτήν.
Σε περίπτωση δε που δεν συμμορφωθεί ο κ. Μπάιντεν, θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι η Τουρκία "δεν έχει καθόλου την ανάγκη των ΗΠΑ σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο".
Άλλωστε, πολλά άτομα στην Τουρκία περιμένουν αυτήν την ευκαιρία.

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Εφημερίδα Μιλλιέτ

Unknown είπε...

Ο Μπάιντεν, τα Βαλκάνια και η Ελλάδα

Τάκης Μίχας

Η επιλογή του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζόζεφ Μπάιντεν ως υποψήφιου αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα. Τα Βαλκάνια βρίσκονται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του Μπάιντεν και οι απόψεις του αναμένται ότι θα επηρεάσουν την πολιτική μιας κυβέρνησης Ομπάμα για την ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Εκεί που θα βρει μεγάλη συμφωνία με τους Ελληνες συνομιλητές του είναι στη γενικότερη εικόνα την οποία έχει για τα Βαλκάνια. Σε παλαιότερο άρθρο του στο περιοδικό «Washington Quarterly» ο Μπάιντεν απέρριψε την εικόνα που έχουν πολλοί για τα Βαλκάνια ως ένα πρωτόγονο μέρος στο οποίο επικρατούν «αρχέγονα μίση». «Οι λαοί των Βαλκανίων», έγραφε, «αποτελούνται από ανθρώπους με αισθήματα, που όπως και οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί, μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους αν τους δοθεί ένα σταθερό πλαίσιο που θα τους το επιτρέψει».

Ομως, σε άλλα θέματα που αφορούν την πιο άμεση βαλκανική επικαιρότητα, οι απόψεις του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος διαφοροποιούνται από τις αντίστοιχες ελληνικές. Τα θέματα αυτά είναι το Κόσοβο, η «Μακεδονία» και ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
οι απόψεις του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος διαφοροποιούνται από τις αντίστοιχες ελληνικές. Τα θέματα αυτά είναι το Κόσοβο, η «Μακεδονία» και ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Οσον αφορά το Κόσοβο, ο Μπάιντεν υποστηρίζει σταθερά την ανεξαρτησία της περιοχής. «Το Κόσοβο», ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του, «δεν μπορούσε να παραμένει ένα εδαφικό σουβενίρ της παλαιάς αυτοκρατορικής δόξας της Σερβίας. Ετσι, παρ’ όλο που η επίλυση του προβλήματος μέσω της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας δεν ήταν η ιδεώδης λύση, ήταν αναγκαία. Είμαι υπερήφανος που οι ΗΠΑ ήσαν μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που αναγνώρισαν το ανεξάρτητο Κόσοβο». Επιπλέον, σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Financial Times πρόσφατα, ο Μπάιντεν τόνισε ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε αυτούς που εναντιώνονται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου». Παρ’ όλο που το άρθρο έκανε ρητή αναφορά μόνο στη Σερβία και τη Ρωσία, μπορεί κανεις εύκολα να συμπεράνει ότι αφορούσε και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, που έχουν επίσης επιφυλάξεις για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της πρώην περιοχής της Σερβίας.

Οσον αφορά τη «Μακεδονία», όπως την αποκαλεί, ο γερουσιαστής Μπάιντεν θεωρεί πρωταρχικής σημασίας το θέμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Σε μια πρόσφατη συζήτηση στο Κογκρέσο με θέμα την ένταξη της Αλβανίας, της Κροατίας και της «Μακεδονίας», ο Μπάιντεν τόνισε ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ των χωρών αυτών θα συμβάλει στο «ρίζωμα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και την επίλυση των περιφερειακών διενέξεων. Μοναδική προϋπόθεση την οποία έθεσε, ήταν, αν η χώρα ικανοποιεί τα κριτήρια ένταξης, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο θέμα της «ονομασίας».

Ομως αν οι διαφοροποιήσεις του Μπάιντεν στα θέματα του Κοσόβου και της «Μακεδονίας» από τις αντίστοιχες ελληνικές είναι θέμα αποχρώσεων, εκεί που επικρατεί χάσμα είναι η εικόνα που έχουν τα δύο μέρη για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του ‘90. Ο Αμερικανός γερουσιαστής θεωρεί ότι την κύρια ευθύνη για την τραγωδία φέρει η «πολιτική γενοκτονίας» της σερβικής ηγεσίας. Υποστήριξε πολύ νωρίς ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο των όπλων για τους Βόσνιους μουσουλμάνους, κάτι που τον έφερε σε αντίθεση πρώτα με τον πατέρα Μπους και μετά με τον Μπιλ Κλίντον. Παράλληλα, υποστήριζε σε κάθε ευκαιρία ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να αναλάβει ενεργό ρόλο για να σταματήσει τις «εθνικές εκκαθαρίσεις» των Βόσνιων από τους Σέρβους -μια θέση με την οποία πάντοτε η ελληνική πλευρά διαφωνούσε. Στην αυτοβιογραφία του «Υποσχέσεις που θα τηρηθούν», ο Αμερικανός γερουσιαστής περιγράφει τη συνάντησή του με τον Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι το 1993. Αφού αντάλλαξαν κατηγορίες σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση, ο Μιλόσεβιτς γύρισε και τον ρώτησε: «Τι πιστεύεις για μένα;» και ο Αμερικανός γερουσιαστής του απάντησε: «Πιστεύω ότι είσαι ένας εγκληματίας πολέμου και θα πρέπει να δικαστείς γι’ αυτό!».

Οι απόψεις της πολιτικής ελίτ στην Ελλάδα για τον Μιλόσεβιτς ήταν (και είναι) μάλλον διαφορετικές…

Unknown είπε...

Ομογενής κεντρικό πρόσωπο στο συνέδριο των Δημοκρατικών

http://kafeneio-gr.blogspot.com/

Ο Αλέξης Γιαννούλης είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να μιλήσει για το Αμερικάνικο όνειρο στο συνέδριο των Δημοκρατικών στις Η.Π.Α.

Σε ηλικία 31 ετών είναι ο νεότερος υπουργός Οικονομικών που εξελέγη ποτέ στις ΗΠΑ. Η καταγωγή του είναι ελληνική και το όνομα αυτού Αλέξης Γιαννούλιας. Νέος, ωραίος και αδιάφθορος, ο Ελληνοαμερικανός τραπεζίτης (ο οποίος βρέθηκε για ένα φεγγάρι στην Ελλάδα να παίζει επαγγελματικά μπάσκετ στον Πανιώνιο) ήρθε να αναλάβει το Νοέμβριο του 2006 ως εκπρόσωπος των Δημοκρατικών τα ηνία του Υπουργείου Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόις, θέτοντας τέλος σε μια Ρεπουμπλικανική κυριαρχία δώδεκα ετών. Μαζί του έφερε αέρα αλλαγής, διαφάνειας και ανανέωσης.
Είναι ο άνθρωπος που παίζει σημαντικό ρόλο δίπλα στον Μπαρακ Ομπάμα.Είναι ο αυριανός υπουργός Οικονομικών σε περίπτωση νίκης Ομπάμα.

Ο κ. Γιαννούλιας επελέγη μεταξύ περίπου 600 ανώτατων αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος προκειμένου να μιλήσει στο Συνέδριο του κόμματος, τις εργασίες του οποίου αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 6.000 αντιπρόσωποι, 14.000 μέλη του κόμματος και 15.000 εκπρόσωποι των ΜΜΕ.
Παντού παρόντες οι Ελληνες ομογενείς.

Unknown είπε...

Απαρατήρητη από τα ελληνικά ΜΜΕ πέρασε η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στη ΠΓΔΜ F. Ricker ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της ΠΓΔΜ δε θα μεταβληθεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών. Αν και έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν για το κατά πόσο η έκβαση των εκλογών της 4ης Νοεμβρίου μπορεί να επηρεάσει τα εθνικά μας θέματα, παραθέτουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο γνώμης του Κ. Πικραμένου:

Μόλις 10 ημέρες πριν την ανάδειξη-εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και όλες οι δημοσκοπήσεις «προβλέπουν» σίγουρη νίκη του αφρο-αμερικανού Barack Obama. Oι μεγάλες εφημερίδες του αμερικανικού κατεστημένου (Νew York Times, Washington Post) έχουν ταχθεί πλέον ανοικτά υπέρ του σχεδόν άγνωστου (μέχρι χτες) Γερουσιαστή του Ιλινόις. Οι αναλυτές στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι εκλογείς δε διακρίνουν ποιος είναι ικανότερος να παρέμβει στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και χρηματιστηριακών κρίσεων που περνούν σιγά-σιγά στην πραγματική οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Αμερικανοί θα ψηφίσουν με το ένστικτο και τη διαίσθηση….τον επόμενο πλανητάρχη.
Στο Τουρκικό τύπο έχει καταγραφεί εδώ και πολύ καιρό ένας δημόσιος προβληματισμός για τις θέσεις του Barack Obama έναντι των θεμάτων που απασχολούν την τουρκική διπλωματία και όχι μόνο. Στην Ελλάδα, όπου η αντίστοιχη συζήτηση δεν υφίσταται διότι προηγείται το «Βατοπέδι και η παραίτηση Ρουσόπουλου», οι πολίτες (σύμφωνα με την Καθημερινή και τα γνωστά παπαγαλάκια αυτής) προτιμούν τον Obama σε ποσοστά που αγγίζουν και το 90%. Άραγε η όποια προτίμηση των πολιτών βασίζεται σε συγκεκριμένες θέσεις του Δημοκρατικού Υποψηφίου ή αποτελεί μία anti-Bush/ΜcCain επιλογή και μόνο; Στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.barackobama.com δημοσιεύτηκαν πρόσφατα (σε μορφή .pdf) οι θέσεις του έγχρωμου υποψηφίου για την επαναπροσέγγιση των ΗΠΑ με την Ευρώπη εν ονόματι της ατλαντικής αλληλεγγύης και φιλίας. Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θα λάβει εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι, μεταξύ άλλων, και η «αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ –Τουρκίας». Υποστηρίζει ότι λόγω του πολέμου στο Ιράκ (2003) η κυβέρνηση Bush χειρίστηκε «ανεύθυνα το θέμα της τρομοκρατικής απειλής του διασπαστικού PKK”, προκαλώντας ζημιά στις άριστες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και οξύνοντας την αντι-αμερικανική στάση της τουρκικής κοινής γνώμης. Δεσμεύεται να δουλέψει για την εμπέδωση της δημοκρατίας και της δυτικής στροφής της Τουρκίας αλλά και για την ένταξη της στην ΕΕ. Όσον αφορά την Κύπρο επαναλαμβάνει το γνωστό ποίημα περί «ενός ενιαίου κράτους με δύο ίσες πολιτικές κοινότητες όπου θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πουθενά δεν αναφέρεται σε ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ για αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.Το παράδοξο είναι ότι στην Τουρκία υπάρχει μία έντονη ανησυχία για την εκλογή Obama για δύο συγκεκριμένους λόγους:
1) Τη δέσμευση του απέναντι στο Αρμενικό Lobby για αναγνώριση της Γενοκτονίας του 1915-16 εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος. Οι Δημοκρατικοί μετά την επικράτηση τους στις εκλογές του Κογκρέσου (2006) προώθησαν ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας αλλά η διαδικασία σταμάτησε μετά από παρέμβαση του Εβραϊκού Lobby για χάρη της Τουρκίας.
2) Tη δέσμευση του για γρήγορη αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ γεγονός που, κατά τους Τούρκους, θα οδηγήσει στην διαμέλιση του και την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν των Barzani και Τalabani. Aυτο αποτελεί και το εφιαλτικό σενάριο για την Τουρκία αφού για πρώτη φορά στην ιστορία των Κούρδων θα υπάρξει «μερική εθνική δικαίωση» με ό,τι συνεπάγεται για τους Κούρδους της Τουρκίας.Ο Τουρκικός λαός δεν δείχνει να τάσσεται υπέρ του Obama αλλά τον προτιμάει στην λογική μιας μετριοπαθούς εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε αντίθεση με την επιθετική και αλαζονική πολιτική του Bush που στηρίζει έμμεσα και ο Mccain.

Δείξε μου το σύμβουλο σου…να σου πω ποιος αλήθεια είσαι!
Σύμβουλος του Barack Obama για θέματα Μέσης Ανατολής είναι ο διπλωμάτης Dennis Ross. Ο εν λόγω αξιωματούχος επί σειρά ετών στις διοικήσεις Reigan, Βush (πατέρας) και Clinton αποτελεί «μέγα όνομα» της Αμερικανικής διπλωματίας και του Εβραϊκού Lobby. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών ερευνητής του AIPAC (δηλαδή του ανώτατου θεσμικού οργάνου Lobby για τις Αμερικανο-Ισραηλινές σχέσεις) και συν-ιδρυτής του WINEP ( σημαντικού think-tank που επηρεάζει την επίσημη διπλωματία του State Department για τη Μέση Ανατολή υπέρ του Ισραήλ). Θεωρείται «γεράκι» με βάση τις θέσεις του για το Ιράν, τη Συρία, τη Χεζμπολά και τη Χαμάς. Με τον Dennis Ross ως σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής για θέματα Μέσης Ανατολής και κατ’ επέκταση της Τουρκίας, ο συμπαθής Obama δε θα διανοηθεί να στεναχωρήσει τους «στρατηγικούς» του φίλους στην Άγκυρα ούτε κατά το ελάχιστον. O Ross θα είναι εκεί να του υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ και να μπλοκάρει κάθε πρωτοβουλία των Αρμενίων, Κυπρίων (γιατί επίσημο Ελληνικό Lobby δεν υπάρχει) και ενδεχομένως Ποντίων...
Με ενδιαφέρον αναμένω τη δικαιολογία που θα βρει για να αναβάλλει επ’ αόριστον την δέσμευση του προς την Αρμενική κοινότητα των ΗΠΑ. Εν’ ολίγοις η σκληρή πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων θα προσγειώσει τον «ιδεαλιστή» Obama όπως προσγείωσε τον «ρομαντικό» Bill Clinton στη Γιουγκοσλαβία την δεκαετία του ’90.