Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2011

Μην πιστεύεις τους Ελληνικούς μύθους

Η Wall Street Journal, «καταρρίπτει» πέντε «μύθους» για το Ελληνικό χρέος


http://kapetank.files.wordpress.com/2008/03/socr1.jpg

 

Με πρώτο θέμα σήμερα στην ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση που «ανοίγει το δρόμο για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου» - μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα είναι και το περισσότερο διαβασμένο από τους διαδικτυακούς αναγνώστες της εφημερίδας στην Ευρώπη -  σήμερα η on-line έκδοση της  Wall Street Journal .

Το θέμα πάντως που έχει ένα διαφορετικό ενδιαφέρον και αφορά στην Ελλάδα έχει τίτλο «Μην πιστεύετε τους Ελληνικούς μύθους» και σε αυτό, ο αρθρογράφος της εφημερίδας επιχειρεί να ανατρέψει τα πέντε επικρατέστερα σενάρια για την τύχη της χώρας, που κυκλοφορούν ευρέως στον τύπο. Στο άρθρο αυτό, η  Αμερικανική συντηρητική εφημερίδα, δίνει απαντήσεις στους εξής μύθους:

 1. Η Ελλάδα είναι αφερέγγυος.

Όχι δεν είναι.  Οι οικονομολόγοι  Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff έχουν επισημάνει ότι  η χρεοκοπία έχει να κάνει με την προθυμία να πληρώσει κάποιος και όχι με την ικανότητα πληρωμής. Η Ελλάδα διαθέτει πολλά περιουσιακά στοιχεία και έχει τεράστιες δυνατότητες  περικοπής δαπανών,  αύξησης των φόρων και βελτίωσης της παραγωγικότητας. Αν είναι πρόθυμη  να κάνει θυσίες. Το θέμα για την Ελλάδα είναι κατά πόσο  είναι πολιτικά εφικτό για τη χώρα,  να προχωρήσει σε αλλαγές.

 2. Είναι προς το συμφέρον  της Ελλάδας η χρεοκοπία

 Καθόλου. Η χώρα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα που την αναγκάζει, ακόμη και αν χρεοκοπήσει να προχωρήσει αμέσως σε νέο δανεισμό  και ακόμη χειρότερα το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Το ίδιο ισχύει και για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ,  που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον τραπεζικό τομέα ενώ τα Ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται δεκτά ως ασφάλεια.

 3. Μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα είναι μια νέα Lehman Brothers

 Ακόμη και η Γερμανία έχει αποδεχτεί ότι δεν είναι έτοιμη για μία αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Ήδη οι αλυσιδωτές επιπτώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρωζώνη, οδηγώντας -κυρίως στην Ισπανία- ψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων. Η Γερμανία έκανε το λάθος να υπολογίσει μόνο τις πρωτογενείς επιπτώσεις, τη στιγμή που το πρόβλημα, θα είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις στα τραπεζικά κόστη και στο δανεισμό.  Αν η Lehman προκάλεσε ένα ισχυρό σοκ στην αγορά, μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε παγκόσμια ύφεση.

 4. Δεν γίνεται να κερδίζεις συνεχώς χρόνο

Κι όμως μπορείς. Ο χρόνος είναι ο μεγάλος γιατρός. Ακόμη κι αν μια Ελληνική χρεοκοπία φαίνεται αναπόφευκτη , υπάρχουν καλοί λόγοι για να καθυστερήσει: εν μέρει για να ενθαρρυνθούν Πορτογαλία και Ιρλανδία, να μείνουν πιστές στα προγράμματα διάσωσης και επίσης για να καθησυχάσεις τους επενδυτές, ώστε να συνεχίζουν να αγοράζουν  χρέη από την Ευρώπη. Η ζώνη του ευρώ πρέπει να αποφύγει τις χρεοκοπίες, μέχρι χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία καταφέρουν να απομακρυνθούν από την  επικίνδυνη ζώνη. Πράγματι, όσο κι αν αυτό ταράξει τους Γερμανούς φορολογούμενους, ίσως η Ευρώπη να χρειαστεί να στηρίζει την Ελλάδα, πολύ μετά το 2013.

 5.Η Ελλάδα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση

 Όχι τελείως. Ενώ η Ευρωζώνη έχει αποδεχτεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να σώσει την Ελλάδα, την τιμωρεί δανείζοντας της με επιτόκιο διπλάσιο από αυτό που πληρώνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να δανείζεται ή από αυτό που δανείζει το ΔΝΤ.  Αυτό δεν έχει κανένα νόημα.  Ο μόνος τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη είναι η στενότερη πολιτική ολοκλήρωση. Αργά ή γρήγορα, οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: