Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα, Αυγούστου 01, 2011

Η επιστροφή του “πολιτικού κέντρου”

Ένας νέος κύκλος ανοίγει

Ένας κύκλος ανοίγει κι ένας άλλος κλείνει, και στην προκειμένη περίπτωση ο καινούριος κύκλος της πολιτικής ζωής συμπίπτει με την αναζήτηση μιας «νέας σύνθεσης» που θα έχει στόχο την αναδιαμόρφωση και ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.

Είναι προφανές ότι το τέλος της μεταπολίτευσης δεν αφορά μόνο τις «σφραγίδες». Αφορά πρωτίστως αντιλήψεις, νοοτροπίες και πολιτικές θέσεις που είχαν κυρίαρχο το στοιχείο της μετωπικής αντιπαράθεσης. Στα νέα δεδομένα τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά πάνω στα οποία θα δημιουργηθεί το νέο πλαίσιο πολιτικής λειτουργίας, θα είναι η συναίνεση και η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στο χώρο του πολιτικού κέντρου.

Στο νέο κύκλο που ανοίγει τα κόμματα θα αναζητούν σημεία σύγκλισης ώστε μαζί με την μεταπολίτευση να κλείσει και το διχαστικό κλίμα που τη συνόδευε αλλά και την εξηγούσε.

Η επόμενη δεκαετία ανήκει στο πολιτικό κέντρο, όχι απαραίτητα υπό μορφή κόμματος, αλλά κυρίως ως στάση και πολιτική πρακτική στα καθημερινά προβλήματα, σ’ ένα κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολιτικά στερεότυπα και ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Χ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ (@statesmen.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: