Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο, Ιουνίου 11, 2011

Δάνειο Ζωής ...

Skitsog41
"Δώσ’ μου ένα δάνειο ζωής
δυο μήνες ευτυχία
και βάλε επιτόκιο
δυο χρόνια δυστυχία."

του Μιχάλη Κόκκινου

 

Την βδομάδα που μας πέρασε μια είδηση που πέρασε στα "ψιλά" ήταν η συνάντηση κορυφής Ομπάμα - Μέρκελ στην Ουάσινγκτων. Κι αν αυτό από μόνο του δεν αποτελεί είδηση, είδηση σίγουρα αποτελεί ότι η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο της συζήτησης. Το σημαντικότερο θέμα μεταξύ της μεγαλύτερης δύναμης του κόσμου και της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης ήταν ... η Ελλάδα.

Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί στην πλάτη της ελληνικής κρίσης μαίνεται μια πολύ μεγάλη διαμάχη για το μέλλον της Ευρώπης και κατ'επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας. Και στο μέσω αυτής της διαμάχης βρίσκεται η ίδια η Ελλάδα μπλοκαρισμένη όσο ποτέ από αλλεπάλληλα "στερητικά", να εκλιπαρεί δίχως αξιοπρέπεια την περιβόητη 5η δόση!

Θα προσπαθήσω να περιγράψω με δυό λόγια το τί συμβαίνει γύρω μας. Τα χρήματα αρκούν μόλις για ένα δίμηνο. Το ΔΝΤ δεν μπορεί να δώσει νέο δάνειο στην Ελλάδα παρά μόνο αν η χώρα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τον επόμενο χρόνο, δηλαδή αν πρώτοι οι ευρωπαίοι εταίροι υποσχεθούν ότι θα συνδράμουν με νέα δάνεια. Οι Ευρωπαίοι - και δω εννοούμε πάντα τη Γερμανία - δεν δίνουν νέα δάνεια στην Ελλάδα, παρά μόνο αν εξασφαλίσουν μια λύση "αναδιάρθρωσης", η οποία θα πονέσει και τους ιδιώτες επενδυτές που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα. Η ΕΚΤ από την άλλη, δεν θέλει να ακούει καν τη λέξη "αναδιάρθρωση", απειλώντας μάλιστα ότι θα διακόψει την παράλληλη μηχανική υποστήριξη προς την ελληνική οικονομία.

Γιατί αντιδρά κατ'αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ; Επειδή, τον τελευταίο χρόνο δέχεται ελληνικά ομόλογα και δίνει μετρητά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τα ελληνικά ομόλογα μετά απο αλεπάλληλες υποβαθμίσεις έχουν όλο και μικρότερη αξία. Η ΕΚΤ λοιπόν, βλέπει να φορτώνεται δίχως τέλος ελληνικά και άλλα χρεόγραφα με μοναδική αξία ανάλογη παγωτού αφημένο στον ήλιο ... Αν αναδιαρθρωθούν η αξία τους θα καταρρεύσει κι άλλο. Η τρύπα που θα ανοίξουν στον ισολογισμό της θα την οδηγήσει με μαθηματική ακριβεια στην δίκη της κατάρρευση !

Διαμορφώνεται έτσι μια δυναμική που μπλοκάρει τους πάντες από νέες πρωτοβουλίες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κίνητρο για εσωτερικές ρήξεις, περιμένωντας μια διάσωση χωρίς πολλές θυσίες. Το ΔΝΤ θα παραμένει αδρανοποιημένο όσο θα αναγκάζεται να υπερβεί το καταστατικό του, ξεσηκώνοντας τους πελάτες του στον αναπτυσσόμενο κόσμο με μεγαλύτερη και σκανδαλώτερη εμπλοκή υπέρ της Ελλάδος. Η ΕΚΤ θα επιμένει στην "μοναδική" - κατ'αυτή - επιλογή του Μνημονίου και της μακροπρόθεσμης στήριξης από τον ευρωπαϊκό βορρά. Αλλά ο ευρωπαϊκός βορρας δεν πρόκειται να κάνει τίποτα γιατί φοβάται τους δικούς του "αγανακτισμένους" ψηφοφόρους.

Και μπροστά αδιέξοδο. Αδίεξοδο το οποίο ξεπερνάς με χρόνο ! Με ένα Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για να κερδίσεις χρόνο, λίγα ακόμη δανεικά, λίγους ακόμη μήνες ζωής ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: