Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 25, 2008

Ομιλία του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας προς τον ελληνικό λαό

@ppol

Φίλες και φίλοι· Ελληνίδες και Έλληνες,

Απόψε γυρίζουμε σελίδα. Με αίσθημα ευθύνης και βαθειάς ευγνωμοσύνης, θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την απόφασή σας να δώσετε διέξοδο στη δημοκρατία μας, να δώσετε διέξοδο στη χώρα μας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους μας.
Ζήσαμε μια παρατεταμένη περίοδο αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας. Μια περίοδο κρίσης στους θεσμούς, στην οικονομία, στις αξίες. Οι θεσμοί μας δοκιμάστηκαν από τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την ασυδοσία, τις ανεπαρκείς πολιτικές που διακινδύνευσαν την ασφάλειά μας, τα εισοδήματά μας, την υγεία μας, την προοπτική μας. Με το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα κλείνει ο κύκλος της αστάθειας και της ανασφάλειας. Τα προβλήματα που μας κληροδότησε αυτή η περίοδος δεν είναι άλλοθι, αλλά πρόκληση για να πετύχουμε.
Αναγνωρίζω ότι οι θεσμοί μας φέρουν το στίγμα συλλογικών και διαχρονικών ευθυνών. Όμως η συγκυρία απαιτεί τόλμη και συνεργασία. Η οικονομία μας χρειάζεται άμεσα σταθεροποίηση. Μπορούμε να ξαναδώσουμε στις αξίες μας το χαμένο τους περιεχόμενο. Η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη είναι το μέλλον μας, όχι απλά ένα ευχολόγιο. Και απόψε, ξεκινάμε τη μεγάλη αλλαγή.

Φίλες και φίλοι· Ελληνίδες και Έλληνες,

Δοκιμαστήκαμε και δοκιμαζόμαστε από μια γενικευμένη απαξίωση απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Δυσπιστούμε συχνά απέναντι σε όσους κηρύσσουν την αλλαγή. Είναι αλήθεια, ότι μέρα με τη μέρα χάσαμε την ελπίδα και την αισιοδοξία μας. Μας είναι δύσκολο στην Ελλάδα του σήμερα να πιστέψουμε ότι ο διπλανός μας, ο συνάνθρωπός μας, πόσο μάλλον ο πολιτικός μπορεί να αποτελεί λύση και όχι μέρος του προβλήματος. Όμως καμιά κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν πιστέψει ότι αυτά που την ενώνουν είναι πιο σημαντικά από αυτά που την χωρίζουν. Αν δεν πιστέψουμε ότι αποτελούμε μια πολιτική κοινότητα σε μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες.
Έχουμε μπροστά μας μια τετρατετία για να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Ενός προγράμματος όμως που δεν είναι θέσφατο, ούτε ευαγγέλιο. Αντιθέτως ζητά τη στήριξή σας. Ζητώ τη συνεργασία σας να τιμήσουμε το άγραφο συμβόλαιό μας: ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια τριπλή αποστολή.

1.
Να εισάγουμε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με ισχυρή δημοκρατία και αδιάβλητους θεσμούς.
2.
Να θωρακίσουμε άμεσα την οικονομία μας από την κρίση και να δώσουμε προοπτική στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στο κράτος πρόνοιας.
3.
Να αποκαταστήσουμε το διεθνές κύρος της χώρας μας, να νιώσουμε ξανά εθνικά υπερήφανοι σε έναν κόσμο που αλλάζει και μας θέλει συμμέτοχους.


Νέο μοντέλο διακυβέρνησης

Το μεταπολιτευτικό μοντέλο διακυβέρνησης στη χώρα εξάντλησε τη δυναμική του. Απαιτούνται νέες, καινοτόμες, ριζικές αλλαγές που θα προσδώσουν βιωσιμότητα στη δημοκρατία μας. Η ξεπερασμένη διάρθρωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, οι υπερεξουσίες του πρωθυπουργού, η διαπλοκή δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, η έλλειψη λογοδοσίας, ο παρεμβατικός ρόλος των ΜΜΕ στην άσκηση της δημόσιας πολιτικής, ο μειωμένος ρόλος του βουλευτή, η πολυετής παραμονή στα δημόσια αξιώματα, αποτελούν μερικά από τα μελανά σημεία του μοντέλου διακυβέρνησής μας. Χρειαζόμαστε αλλαγές που θα δώσουν χώρο στη συνεργασία, στο διάλογο, στις αμοιβαίες πρωτοβουλίες, στον έλεγχο. Αλλαγές που για χρόνια έμειναν στο περιθώριο, κενά λόγια σε κομματικά προγράμματα, θεωρητικές συζητήσεις και συνθήματα. Αλλαγές στον πυρήνα του πολιτικού μας συστήματος.
Κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τα δημόσια αξιώματα και τις ασυλίες. Κανείς δεν μπορεί να αντιλαμβάνεται τα δημόσια αξιώματα ως μέσο πλουτισμού. Θα δουλέψουμε για να δώσουμε τέλος στο φαύλο κύκλο της εξάρτησης, της διαφθοράς, της αναβολής και της μετάθεσης των ευθυνών. Δεν είμαστε εδώ για να ηθικολογήσουμε. Είμαστε εδώ για να εμφυσήσουμε νέα αντίληψη στον τρόπο διακυβέρνησης.
Η νέα αντίληψη αφορά στη βούλησή μας να κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματά μας και να τα αντιμετωπίσουμε επιτέλους αποτελεσματικά. Όχι στο όνομα του πολιτικού κόστους. Όχι ως υπόθεση εργασίας. Αλλά στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος. Για να το πετύχουμε θα ζητήσουμε τη συμμετοχή περισσότερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση της χώρας. Θα ζητήσουμε τη συνδρομή ανθρώπων με διαπιστευτήρια κύρους και αξιοπιστίας. Το ζητάτε εσείς, το ζητά η κοινωνία, το ζητούν οι νέοι της χώρας.

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Δεύτερον, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να βγούμε από την οικονομική κρίση. Δεν θα ωραιοποιήσω, αυτό που γνωρίζουμε όλοι. Η οικονομική κρίση απειλεί άμεσα τις κατακτήσεις μας. Απειλεί την εργασία μας, τις συντάξεις μας, τους μισθούς μας. Απειλεί την ποιότητα ζωής, τις συνήθειες μας, τον τρόπο ζωής μας, έτσι όπως αυτός διαμορφώθηκε τα τελευταία 10-15 χρόνια. Θα χρειαστούμε χρήματα για τα ασφαλιστικά μας ταμεία, για τις συντάξεις μας, για την περίθαλψή μας, για τα φάρμακά μας. Θα χρειαστούμε χρήματα για να χτίσουμε ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Θα χρειαστούμε χρήματα για να επενδύσουμε στον πολιτισμό μας, στις νέες τεχνολογίες και στο περιβάλλον μας. Θα χρειαστούμε βούληση για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα καλύτερη από αυτήν που εμείς παραλάβαμε. Όχι μια Ελλάδα απογοήτευσης και βίας. Αλλά μια Ελλάδα ελπίδας και δημιουργίας.
Μπροστά σε αυτήν την απειλή, πρέπει και μπορούμε να ορθώσουμε τη συνεργασία μας, το ρεαλισμό μας και την υπευθυνότητά μας. Χρειάζεται να κάνουμε θυσίες. Το βάρος όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να πέσει στα χαμηλά εισοδήματα. Όσοι για χρόνια απολαύσαν την ελεγκτική ασυλία, όσοι εκμεταλλεύτηκαν καθεστώτα ασυδοσίας, όσοι απόλαυσαν προνόμια δυσανάλογα της προσφοράς τους, όσοι εκμεταλλεύτηκαν την απουσία ελέγχου στις αγορές, όσοι ευνοήθηκαν από το σύστημα που δεν φορολογούσε δίκαια τα εισοδήματα και έριχνε το βάρος στους μη προνομιούχους, θα κληθούν να συμβάλουν στη νέα προσπάθεια. Ζητώ τη στήριξη όλων όσων έχουν τη δυνατότητα, με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία. Και εγγυώμαι την ανταποδοτική σχέση φορολόγησης και κοινωνικού κράτους. Κάθε ευρώ θα επιστρέφεται στον πολίτη μέσα από ποιοτικές υπηρεσίες διοίκησης, καλύτερα σχολεία, καλύτερα νοσοκομεία, έργα υποδομής, χώρους πρασίνου, πολιτισμό και αναψυχή.
Μέσα από τη δίκαιη αναδιανομή, όχι μόνο θα χρηματοδοτήσουμε, αλλά και θα στρέψουμε το βλέμμα στη νέα γενιά, στους μαθητές, στους φοιτητές, στους νέους εργαζομένους. Κάθε πολιτική που θα προωθήσει την ανάπτυξη θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, και ειδικά τους νέους. Και επιπλέον, ζητώ από τους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουμε σε νέες βάσεις πώς θα οικοδομήσουμε έναν γόνιμο κοινωνικό διάλογο για την αλληλεγγύη των γενεών. Πώς δηλαδή θα προσανατολίσουμε την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση στις ανάγκες των παιδιών μας, ώστε να σπάσουμε το εμπάργκο της ομηρίας και της εκμετάλλευσης που υφίσταται η νέα γενιά.

Αποκατάσταση της εικόνας της χώρας

Τρίτον, θα αποκαταστήσουμε την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο. Μέσα από ριζοσπαστικές τομές στο μοντέλο διακυβέρνησης, στο κοινωνικό κράτος και στην οικονομική διακυβέρνηση, θα μεταδώσουμε στη διεθνή κοινότητα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ότι η Ελλάδα έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να μην ξαναγίνει ουραγός στην Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτά, ξεκινώ άμεσα κύκλο επαφών ώστε να εξασφαλίσω από την ΕΕ την αναγκαία πολιτική και οικονομική στήριξη για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες για τη χώρα αλλαγές. Με στόχο να εντάξουμε ξανά τη χώρα σε μια υπερεθνική κοινότητα εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού, προτάσσουμε την εξωστρέφεια ως κυρίαρχη συνισταμένη της πολιτικής μας. Κάθε υπουργείο, κάθε δημόσια αρχή, το κοινοβούλιό μας οφείλει να παράγει έργο που θα επανασυνδέσει την Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Μόνο έτσι θα μάθουμε ξανά να συνεργαζόμαστε, να παρεμβαίνουμε, να διεκδικούμε, να εξοικειωνόμαστε με το καινούριο και διαφορετικό.

Απευθύνομαι σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας,

Μέσα στις επόμενες ώρες θα ορκιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Κατανοώντας την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, κάθε κυβερνητική απόφαση πρέπει να χαρακτηρίζεται από πνεύμα δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και συναίνεσης. Η ενότητα σφυρηλατείται στην πράξη και όχι στη θεωρία. Και αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, είναι η θέληση να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή.
Πρώτον, όπως άλλωστε δεσμεύθηκα προεκλογικά, η νεά κυβέρνηση θα είναι ολιγομελής και ευέλικτη. Θα διαπνέεται από πνεύμα συνεργασίας και υψηλής ευθύνης. Με αποκεντρωμένες υπηρεσίες και επιτελικό ρόλο. Νέοι άνθρωποι θα κληθούν να στελεχώσουν θέσεις ευθύνης σε αγαστή συνεργασία με έμπειρα και καταξιωμένα πρόσωπα. Προσωπικά, θα εγγυηθώ ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου άσκησης της δημόσιας εξουσίας.
Ήρθε η ώρα να δείξουμε έμπρακτα την εμπιστοσύνη μας στους καλύτερους και τους πιο ικανούς. Ήρθε η ώρα που το εμπάργκο απέναντι στους νέους θα σπάσει με μια νέα κοινωνική συμφωνία συνεργασίας και κατανόησης. Δεν θέλουμε άλλες πέτρες, ούτε άλλες αποδοκιμασίες. Δεν θέλουμε τη βία, θέλουμε τη δύναμη της νέας γενιάς. Θέλουμε τις υψωμένες γροθιές τους και την πυγμή τους για να αλλάξουμε μαζί τη χώρα.
Δεύτερον, συστήνεται άμεσα συμβούλιο εποπτείας και διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Με συμμετοχή πρώην υπουργών οικονομικών της χώρας, πρώην διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδας, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων και της επιχειρηματικής κοινότητας. Σε συνεργασία με τη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου, η επιτροπή θα γνωμοδοτεί για τις δημόσιες δαπάνες και τη διαχείριση των εσόδων του κράτους. Η επιτροπή αυτή θα λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό της χώρας.
Τρίτον, με τη σύσταση της νέας κυβέρνησης, δημιουργούνται δύο διακομματικές επιτροπές, με τη συμμετοχή πολιτικών εκπροσώπων, διακεκριμένων επιστημόνων και κοινωνικών φορέων. Η πρώτη θα έχει στόχο την επεξεργασία προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Η δεύτερη, θα έχει στόχο την επεξεργασία προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα. Τα πορίσματά τους θα εκτεθούν στο δημόσιο διάλογο και θα δεσμεύσουν τα αρμόδια υπουργεία.
Αναλαμβάνω ο ίδιος προσωπικά να εγγυηθώ την εφαρμογή και την αξιοπιστία των παραπάνω πρωτοβουλιών. Αναλαμβάνω να εγγυηθώ μια πορεία ευθύνης σε ευθεία σύγκρουση με τα χρονίζοντα προβλήματα της χώρας μας. Αναλαμβάνουμε τη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς ηθικολογίες αλλά με πίστη στο πρόγραμμά μας. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας. Ζητώ τη συνδρομή σας για να φέρουμε την πραγματική αλλαγή και να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στη νέα γενιά.

Σας ευχαριστώ.

http://www.facebook.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: