Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα, Οκτωβρίου 19, 2009

Σαμαράς, όπως Σαρκοζύ. Kαι Ντόρα, όπως Χίλαρυ…



N.Z.

Η κρίση της Νέας Δημοκρατίας και η επικείμενη εκλογή νέας ηγεσίας θα επηρεάσουν τις ισορροπίες σʼ ολόκληρη την πολιτική σκηνή. Και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις...
* Η Ντόρα Μπακογιάννη, που αρχικά έμοιαζε «φαβορί», θυμίζει έντονα την υποψηφιότητα της Χίλαρυ Κλίντον για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις Αμερικάνικες Προεδρικές εκλογές του 2008. Είναι γυναίκα, εκείνη ευνοεί το κατεστημένο του κόμματος (κι όχι μόνο), κι εκείνη απευθύνεται στους «ενδιάμεσους ψηφοφόρους». Όπως ακριβώς η Χίλαρυ…
-- Από την άλλη, η υποψηφιότητα Αντώνη Σαμαρά έχει αρκετά χαρακτηριστικά Ομπάμα: Βάζει ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, τρέχει «μαραθώνιο» (η αντίπαλός του πήγε να το τελειώσει με «κατοστάρι», αλλά δεν της βγήκε), μιλάει στην «ψυχή» του κόμματος και με στρατηγικούς όρους, όταν η αντίπαλός του μιλάει με τακτικίστικους όρους κι απευθύνεται σε ένα φθαρμένο στελεχιακό δυναμικό.
* Οι ψηφοφόροι της ΝΔ που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι πολλοί. Γιʼ αυτό και το ΠΑΣΟΚ έμεινε στάσιμο σε εκλογική δύναμη, σε σύγκριση με το 2004, όταν είχε υποστεί στρατηγική ήττα!
Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία ανάμεσα στο 2004 και το 2009 έχασε λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους!
Απʼ αυτούς οι περισσότεροι έκαναν αποχή: πάνω από 500 χιλιάδες συνολικά!
180 χιλιάδες περίπου πήγαν στο ΛΑΟΣ. 230 χιλιάδες πήγαν στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ υπάρχουν και 80 χιλιάδες που πήγαν στα μικρότερα κόμματα (λίγο παραπάνω από τους μισούς στο Κόμμα Παπαθεμελή).
Η υποψηφιότητα Σαμαρά, ουσιαστικά διεκδικεί άμεσα όσους δεν πήγαν αριστερότερα: αυτούς που έκαναν αποχή, αυτούς που πήγαν στο ΛΑΟΣ και στον Παπαθεμελή. Σύνολο 750 χιλιάδες!
Μια Νέα Δημοκρατία υπό τον Αντώνη Σαμαρά θα απορροφήσει πολύ σύντομα κάτι παραπάνω από τους μισούς, δηλαδή προσδοκά άμεσα οφέλη της τάξης των 450 χιλιάδων, πάνω από 6% του εκλογικού σώματος…
Και μέσα σε λίγο διάστημα μπορεί να ξεπεράσει και το 8%.
Αν συνεκτιμήσει κανείς την αύξηση του εκλογικού σώματος (από μείωση της αποχής) η εκλογή Σαμαρά μπορεί κάλλιστα να φέρει τη Νέα Δημοκρατία μετά από λίγους μήνες στο 39,5%, με το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί (για στατιστικούς λόγους, δηλαδή λόγω αύξησης του εκλογικού σώματος) στο 41,5%, χωρίς να συνεκτιμάται η παραμικρή κυβερνητική απώλεια, ως τότε, εκ μέρος του ΠΑΣΟΚ.
Από κει και ύστερα, η κυβερνητική φθορά του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ θα μετράει διπλά. Μʼ άλλα λόγια, μόλις 1% φθορά του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος του 2010 θα μπορεί να έχει αντιστρέψει πλήρως τους συσχετισμούς.
* Αν, αντίθετα, εκλεγεί η Ντόρα, τότε μεγάλο μέρος της ΝΔ δεν θα αντέξει άλλη…. μετάλλαξη προς το «κέντρο». Είτε θα στραφεί στην αποχή είτε προς το ΛΑΟΣ.
Πράγματι, οι… «ακάλυπτοι δεξιοί», δεν θα αντέξουν άλλη «πολιτική ορθότητα» και πολιτική μετατόπιση στα όρια του… «Σημιτικού εκσυγχρονισμού. Γιατί αυτό είναι το στίγμα που έχει αποτυπωθεί στο «απαστράπτον προφίλ» της κας. Μπακογιάννη. Αν την εκλέξουν αρχηγό, η ΝΔ κυνηγώντας λίγους σχετικά «ενδιάμεσους ταλαντευόμενους» θα χάνει όλο και περισσότερους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της.
Με αποτέλεσμα η παράταξη να διασπαστεί σε μια πολύ ισχυρότερη ακροδεξιά και μια πολύ πιο αδύναμη νεοφιλελεύθερη κεντροδεξιά.
Αυτό θα δώσει μακροημέρευση στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γιατί ακόμα και με 2% απώλειες προς τη Νέα Δημοκρατία μέσα στο 2010, η Νέα Δημοκρατία της Ντόρας (ή ό,τι θα έχει απομείνει απʼ αυτήν, λόγω διαρροής οπαδών προς τα δεξιά της) θα έχει μικρότερα ποσοστά απʼ ό,τι στις 4 Οκτωβρίου του 2009!
Αν 750 χιλιάδες Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων εγκατέλειψαν τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή προς αποχή ή προς τα δεξιά, αυτοί που θα εγκαταλείψουν τη ΝΔ της Ντόρας δεν θα είναι λιγότεροι…
Έτσι, την εκλογή της Ντόρας την εύχονται (και την προωθούν) όλοι οι… αντίπαλοί της ΝΔ: Τόσο το ΠΑΣΟΚ (γιατί θα σημάνει οριστική αποδυνάμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διάσπαση της Κεντροδεξιάς) όσο και ο Καρατζαφέρης (που προσδοκά, δικαίως - από την φυγή κι άλλων νεοδημοκρατών, αν εκλεγεί η Ντόρα - να υπερδιπλασιάσει τα δικά του ποσοστά).
* Η στρατηγική Σαμαρά μοιάζει αντίστοιχη με εκείνη του Σαρκοζύ για το χώρο της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και του Ομπάμα για το Αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα. Να ενώσει το κόμμα, να ενώσει την παράταξη, κι ύστερα να κερδίσει τις εκλογές.
Αντίθετα η στρατηγική Ντόρας είναι αντίστοιχη με εκείνη της Χίλαρυ Κλίντον: κυνηγώντας τους ενδιάμεσους ψηφοφόρους, κινδυνεύει να χάσει πολύ περισσότερους παραδοσιακούς.
Αν τα καταφέρει ο Σαμαράς, αυτό θα σημάνει και το τέλος της Μεταπολίτευσης. Γιατί θα έχει βρει για πρώτη φορά γνήσια εκπροσώπηση η μη αριστερή παράταξη στην Ελλάδα, με σύνθεση παραδοσιακών και φιλελεύθερων αντιλήψεων. Αυτό ακριβώς που αποτελεί το «μοντέλο Σαρκοζύ» (κι αυτό που διακήρυξε ουσιαστικά, ο ίδιος ο Σαμαράς, την περασμένη Πέμπτη).
Διότι μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία μάλλον… «ντρεπόταν» για τις ιδέες της!
Που παντού αλλού στον κόσμο κερδίζουν συνεχώς, και στην Ελλάδα τις ξορκίζουν ακόμα τα φαντάσματα της Μεταπολίτευσης…

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Η Νέα Δημοκρατία έγινε κόμμα συνώνυμο της Μεταπολίτευσης κ του ομαλού εξευρωπαϊσμού της χώρας. Σήμερα 35 χρόνια μετά, η Νέα Δημοκρατία βαρύνεται από τα ίδια προβλήματα που δημιούργησε σε βάθος χρόνου η Μεταπολίτευση. Η Μεταπολίτευση κέρδισε, κατά κοινή ομολογία, το μεγάλο στοίχημα της μακροπολιτικής σταθερότητας, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει τη μάχη της ποιότητας των θεσμών κ προπάντων της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών της δημοκρατίας που μορφοποιήθηκε μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος. Δημιούργησε μια παρατεταμένη περίοδο αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας. Μια περίοδο κρίσης στους θεσμούς, στην οικονομία, στις αξίες. Οι θεσμοί, που η Μεταπολίτευση επανέφερε, δοκιμάστηκαν από τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την ασυδοσία, τις ανεπαρκείς πολιτικές που διακινδύνευσαν την ασφάλειά, τα εισοδήματά, την υγεία κ την προοπτική των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία έχει πάψει να προηγείται των γεγονότων πλέον κ δεν δείχνει ικανή – αν κ κυβέρνηση – να ορίσει την πολιτική ατζέντα του σήμερα. Αντίθετα δείχνει να βρίσκεται στο μέσον μιας σύγχυσης. Σύγχυση που οδηγεί σε πτώση της ποιότητα του κυβερνητικού έργου, αλλά κ σε μία αδιαφορία που περιθωριοποιεί ικανά στελέχη κ παράγοντες της πολιτικής κ κοινωνικής ζωής.

Η Νέα Δημοκρατία αδρανοποιημένη από την ενδοπαραταξιακή σύγκρουση κ τον ατομικισμό των στελεχών της έχει πάψει προ πολλού να εκφράζει την Κεντροδεξιά στην Ελλάδα.

( http://promethians.blogspot.com/2009/09/blog-post.html )

Το προσωπο λοιπον που θα εκλεγει θα δειξει αν θα κλεισει τον 35ετη κυκλο της μεταπολιτευσης ή θα δωσει μερικα χρονια ζωης ακομη εως οτου η ιδια η κοινωνια ξεπερασει το κομμα της ΝΔ με νεα κομματικα συνολα.

Unknown είπε...

Οι 4 τελικοι υποψηφιοι εκφραζουν αντιστοιχες 4 οψεις της ευρητερης κεντροδεξιας!

Αρχικά, μια εκλογη Αβραμοπουλου θα οδηγησει τη ΝΔ σε πιο κεντρωες κατευθυνσεις κ ουτε καν κεντροδεξιες ... με κυριο χαρακτηριστικο την "εικονικη πολιτικη" μη ξεχναμε οτι ο κ.Αβραμοπουλος ειναι μεγαλος γνωστης αυτου του ειδους ασκησης εξουσιας. @http://promethians.blogspot.com/2009/09/blog-post_4190.html

Απο μια εκλογη Μπακογιαννη, αυτο που εχουμε να περιμενουμε ειναι μια πιο φιλελευθερη (οχι νεο-φιλ/ρη) κατευθυνση της ΝΔ, εντονοτερα τεχνοκρατικη, μη κρατικιστικη αντιληψη κ βαθια μεταρρυθμιστική. Προτυπο της η καγκελαριος Μερκελ. Ειναι η μονη υποψηφια προεδρος που ασπαζεται τα περι συγκυβερνησης ... οποτε δεν αποκλειεται με αυτην αρχηγο η ΝΔ να επιστρεψει γρηγοροτερα στην "εξουσια", εστω κ εμμεσως! @http://promethians.blogspot.com/2009/09/blog-post_29.html

Ο κ. Ψωμιαδης απο την αλλη, ειναι πολιτικος της Λαικης Δεξιας, χωρις ηγετικα προσοντα ή περγαμηνες, αλλα ειναι μονος που εκφραζει τη δημιουργια μιας μεγαλης κεντροδεξιας συμμαχιας με το ΛΑΟΣ κ αλλες συντηρητικες κ μη δυναμεις που δυναται να ανανεωσουν το πολιτικο σκηνικο κ στελεχειακο δυναμικο της κεντροδεξιας!Εν ειδει ενος Νεου Συντηρισμου (Λυση Μπερλουσκονι) @http://promethians.blogspot.com/2009/09/blog-post_18.html

Τελος, ο αγαπητος κ.Σαμαρας (ο εκλεκτος του Αβερωφ) ειναι ο μονος υποψηφιος που μπορει να συσπειρωσει τοσο τους καραμανλικους, οσο κ ολους τους δυσαρεστημενους ΝΔκρατες, ειναι ο μονος που μπορει κ μιλαει ιδεολογικα κ σωστα, θυμιζοντας αλλες εποχες που τα λογια μετραγαν εξισου με τα εργα. Οπως εχει δηλωσει κ ο ιδιος θαυμαζει τον κ.Σαρκοζι κ προφανως μια πιθανη εκλογη του θα χει ως στοχο την απορροφηση του ΛΑΟΣ κ της δυναμικης του. (Λυση Σαρκοζι) @http://promethians.blogspot.com/2009/10/blog-post_6499.html

Οι εκλεκτορες λοιπον της ΝΔ θα αποφασισουν τη κατευθυνση θα επιλεξουν για το κομμα τους αναμεσα σε αυτες τις 4 πολιτικες!

Unknown είπε...

Κατι ακομη που δεν πρεπει να ξεχναμε, οτι οι κ. Αβραμοπουλος κ Σαμαρας εχουν ηδη δοκιμαστει κ εχουν αποτυχει ως ηγετες, υπηρξαν αμφοτεροι αρχηγοι κομματων, δοκιμαστηκαν κ απετυχαν παταγωδως ... Η κ. Μπακογιαννη απο την αλλη με τον κ Ψωμιαδη ειναι κ οι δυο γεννημα θρεμμα ΝΔ κ εξαιρετικα λαοφιλης πολιτικοι ...